Szeretnénk bevállalni a 3. gyereket, hogy itthon tudjak maradni főállású anyaságin. Mennyit kapnék?
A támogatást a „Kérelem megállapítására” nevű nyomtatvánnyal lehet igényelni a Magyar Államkincstár illetőségeinél. Be lehet nyújtani a Családtámogatás Ügyfélszolgálatain, személyesen, vagy postai úton is, de a sokak által választott ügyfélkapus megoldás is járható út. A nyomtatvány felsorolja, hogy milyen okmányok csatolása szükséges hozzá. Fontos tudnivaló, hogy visszamenőlegesen két hónapra igényelhető az legkisebb összegével, azaz 28500 forinttal megegyező támogatás. A kérelem pozitív elbírálásához legalább három gyermeket kell nevelni a családban, az igénylők lehetnek a szülők, a gyám, valamint a nevelőszülő is.
A gyermek harmadik életéve után lehetséges az igénylés, és addig jár, amíg a legkisebb gyermek el nem éri a nyolcadik életévét. Abban az esetben viszont, ha a legidősebb gyermek a 18 éves korhatárt eléri, automatikusan leáll a támogatás folyósítása.
Igen, ha autista, akkor kapsz még gyest, 8 éves koráig nem? Utána, meg ápolásit, egy ismerősöm is ugyanígy volt. Az ápolási még lehet több is, mint a gyet.
Én nem vállalnék 3. babát súlyos autista mellé. Ismerősöm lánya is súlyos autista, egy újszülött v. kisgyerek nem álom mellette. Én sem értem. Annyi, hogy ha 3 gyereked van, akkor a családi 16 ezer/gyerek, illetve az autista gyerkőc után emelt csp jár. Szerintem nem megoldás a főállású anyasági, hiszen most is kapsz gyest, majd ápolásit igényelhetsz és szintén otthon maradhatsz v. részmunkaidőben dolgozhatsz. Ismerősöm is dolgozott részmunkaidőben, mikor az autista lánya suliba járt már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!