Hogyan kell kiszámolni a GYÁP-ot? 2 napot voltam itthon a kisfiammal. A bruttó bérem 156 e Ft, és 5 hónapja dolgozom a munkahelyemen.
A bérszámfejtés 3700 Ft-ot számolt nettó a 2 napra, azaz 1850/nap.
Ez azt jelenti ha pl. valamiért 1 egész hónapot kéne itthon lennem, akkor 37 ezret kapnék egy hónapra?
Gyermekapolasi tappenz ugyanannyi, mint a sima tappenz, tehát 60%.
Arra figyelj, hogy a gyerek életkorával együtt változik és fix napok, nem pedig "vegtelen", mint a sima tappen.
Szerintetek az 1850 Ft/nap reális?
Bruttóm 156 e, nettóm 103 e.
Nem tervezek itthon lenni a gyerekkel sokat.
Csak pl.-nak írtam, ha én lennék beteg valamiért.
Reális-e ilyen kevés napi összeg.
Nem dolgozom még 180 napja itt, ezért úgy olvastam 50% jár, nem 60%.
De akkor is 5200 lenne a 2 nap után, nem 3700 Ft.
Nem az 1500 Ft különbségen van a hangsúly, hanem ha jövőre nézve.
Ha csak a 156ezret nézem akkor egy napra járna kb 3120 Ft bruttóban (alapban 60%-ot nézve, tehát, hogy folyamatos volt a biztosítási jogviszonyod). A tp számítás ugye úgy működik, hogy igénybevétel napjától visszafelé a 3. hónap utolsó napjától nézik van-e 180/120/esetleg 30 nap tényleges jövedelmed, ha van akkor az az alap, ha nincs, akkor a szerződés szerinti bér.
Tehát ha mindig ennyit kerestél az elmúlt 5 hónapban és folyamatos volt a biztosítási jogviszonyod akkor kevés.
Végig ennyi volt a bérem.
Ez az összeg úgy jönne ki ha bruttó minimálbért vették volna alapul.
Lehetséges, hogy a 180 nap előtt csak ebből számolnak?
A gyáp is ugyanúgy 60%, mint a tp, nincs különbség benne!!!!! Ha nem volt az elmúlt évben 30 napnál hosszabb megszakításod a biztosítási jogviszonyban, akkor 60%, ha volt 50%, de ha még 50%-ot nézek is akkor is kevés az összeg. Illetve vannak még befolyásoló tényezők pl most új munkahelyen vagy vagy a régi helyre mentél vissza ahonnan eljöttél csedre, gyedre, illetve ha új a munkahely a régi mikor szűnt meg? A gyerkőc hány éves?
7-es a HR-es sem "isten", én anno 3 hónapig "harcoltam", hogy a tv szerinti magasabb juttatást kaphassam, mert nem mindegy, hogy havi 100ezret vagy havi 75ezret kapok. A munkaügyes és az oep is másképp értelmezett. Hiába küldtem a jogszabályokat, tv-t kiemelve a rám vonatkozó résszel. Végül írtam a gazdasági minisztériumnak (ha már ők hozták a tv-t)és ők leírták, hogyan kell kiszámolni. Így megkaptam a normálisan járó ellátást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!