Gyed/gyes? Vajon lehetséges az alábbi helyzet? Kérdés lent.
Figyelt kérdés
A felállás:anya nem jogosult gyed-re,gyes-t kap.
Az apa igényelheti a gyed -et a gyermek 1 éves korától,cserébe az anya lemond a gyes-ről.
Ekkor milyen biztosítási jogviszonya lesz?ha befizeti a 7050 Ft eg.bizt.szolg.járulékot,az úgy jó lehet?a gyes is csak term.beni egészségügyi ellátásra biztosít,tehát ezzel kiváltható,nem?
Esetleg a kieső nyugdíjbiztosítási járulékot be lehet fizetni külön?
Elore is köszönöm,ha valaki megírja valaki a választ.
2016. febr. 23. 08:21
1/5 anonim válasza:
ha jól tudom idéntől már fél éves korától mehet az apa gyed-re nem csak 1 éves kora után, igen te fizeted a 7050 ft-ot addig míg vissza nem mész gyes-re a kicsi 2 éves korától, így jogosult leszel eü ellátásban, nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, viszont ez az idő alatt ugye nem lesz munkaviszonyod, így ennyivel kevesebb lesz majd amikor nyugdíjba akarsz menni
2/5 anonim válasza:
Idén már a teljes gyed ideje alatt lehet dolgozni. Szóval ahogy lejár a csed ideje (168 nap), igényelheti apuka a gyedet munka mellett. Anyának a gyest le kell mondania, és a TB-t külön fizetni, de azzal valóban nem pörög a szolgálati idő. Én nem tudok arról, hogy lehet külön nyugdíjjárulékot fizetni.
3/5 A kérdező kommentje:
Köszi mindkét választ,én is így gondoltam,ahogy írtátok.
2016. febr. 23. 12:50
4/5 anonim válasza:
Az előttem írok jól írták, annyival egészíteném ki, hogy nyugdíjjárulékot nem tudsz külön fizetni, esetleg önkéntes nyugdíjpénztárba fizethetsz be. Bejelentkezhetsz munkanélkülire is, kérheted, hogy az önkormányzat fizesse helyetted a TB-t, ha anyagilag rászorultok, illetve igényelhetsz aktív korúak ellátását, ha jogosult vagy rá, úgy tudom gyes után nincs várakozási idő. Viszont, ha bejelentkezel munkanélkülire, akkor kiközvetíthetnek közmunkára. Csak egy lehetőség.
5/5 A kérdező kommentje:
Koszi a választ!
2016. febr. 24. 10:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!