Hogy legyen házam? Kellene egy terv és arra indulok. (CSOKra jogosultság, munka,1 gyerek, funda van) egyedülálló vok
olyan 6 milliosban gondolkodom(vidék és vállalnám, ha pár év múlva újítani kell rajta)
úgy tudom, ha vállalom, hogy 4 éven belül még egyet szülök, akkor 1 millio 200 a CSOK (az ex készséggel rendelkezésre áll ai a gyereket illeti, csak anyagilag szemét ember, ő csak a szerelemből élne, ha rajta múlna, minden felelősség engem terhel)
a fundában jelenleg van egy 100-asom(tudom, nem sok, de évek alatt kiforrná magát és ugye adnak kölcsön nagy összeget, kedvezőbb törlesztővel mint egy bank)
a majdan megvett ház lenne a fedezet a hitelekre
jelenleg 200 bruttót keresek
hány évet robotoljak még, mennyit gyűjtsek össze, hogy a banki hitelt kikerüljem és annak tükrében, hogy a lehető leghamarabb meglegyen a ház, mert ebben a poros, penészes, rovaros minigarzon, de olcsó albérletben nem bírom már idegileg. ha kinyitom a szárítót, marad egy talpalatnyi hely.
kérlek segítsetek összedobni egy tervet
Van fundamentás ismerősöm, én is tőle érdeklődtem. Most előre is felvehető a teljes állami támogatás+saját megtakarítás+hitel. Viszont 25% önerőt kérnek, ők maguk értékelik fel a megvásárolni kívánt ingatlant, és annak a 25%-ával kell rendelkezned. A maradékot meg adják ők, és te választhatod a futamidőt: nagyobb összeget törlesztesz rövidebb ideig, vagy kisebbet tovább pl. 80 ezer/hó 10 évig vagy 40 ezer/hó 20 évig.
Most mi is ezen gondolkozunk, mert elég jó lehetőség, és végig fix a törlesztőrészlet.
Fundamenta nem foglalkozik CSOK-kal.
Csok-ot akkor igényelheted vásárláshoz, ha már megvan az adásvételi szerződés, az már elég hozzá, nem kell, hogy a tulajdonjog be legyen jegyezve, elég, ha széljegyen szerepel a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem. (Hiszen addig nem is jegyzik be a tulajdonjogot, amíg az eladó nem mond le a saját tulajdonjogáról, aki pedig nem fog addig lemondani, amíg te ki nem fizetted őt.) Tehát a te esetedben úgy nézne ki a dolog, hogy megkötitek az adásvételit, amiben szerepel, hogy első körben kifizeted az önerőt, majd a csok-ot, végül a hitelt (vagy előbb a hitelt majd a csok-ot). De nem bántásképp mondom, de felesleges azon gondolkodnod, hogy 4 év múlva mi lesz. Addigra kétszer eltörölhetik és újra bevezethetik a csok-ot, csökkenthetik a lakástakarékszerződésekre járó állami támogatást, ahogy tervbe is van véve, mert európai viszonylatban nálunk a legmagasabb. Szóval a legegyszerűbb, ha minden ft-ot, amit tudsz félreteszel, amit fixen félre tudsz tenni, az fundamentába teszed.
Felújításra nem is lehet kérni egyébként csokot, csak bővítésre, itt jól leírják, hogy milyen feltételekkel:
Ráadásul itt nem adják egyszerűen az összeget: "A bővítési célra igényelt otthonteremtési kedvezmény esetében maximum a számlával igazolható bekerülési költség 50%-át kaphatja meg az igénylő vissza nem térítendő támogatásként. A bővítési költségek legalább 70-%-át kell igazolni, így aki csak a minimális számlaigényt teljesíti, az végső soron a bővítési költség 35%-át kaphatja meg CSOK formájában."
Úgyhogy bővítésre nem érdemes felhasználni, többe kerül a leves mint a hús.
nagyon köszi a részletességet
és mindenkinek a válaszát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!