Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hogy legyen házam? Kellene...

Hogy legyen házam? Kellene egy terv és arra indulok. (CSOKra jogosultság, munka,1 gyerek, funda van) egyedülálló vok

Figyelt kérdés

olyan 6 milliosban gondolkodom(vidék és vállalnám, ha pár év múlva újítani kell rajta)

úgy tudom, ha vállalom, hogy 4 éven belül még egyet szülök, akkor 1 millio 200 a CSOK (az ex készséggel rendelkezésre áll ai a gyereket illeti, csak anyagilag szemét ember, ő csak a szerelemből élne, ha rajta múlna, minden felelősség engem terhel)

a fundában jelenleg van egy 100-asom(tudom, nem sok, de évek alatt kiforrná magát és ugye adnak kölcsön nagy összeget, kedvezőbb törlesztővel mint egy bank)

a majdan megvett ház lenne a fedezet a hitelekre

jelenleg 200 bruttót keresek

hány évet robotoljak még, mennyit gyűjtsek össze, hogy a banki hitelt kikerüljem és annak tükrében, hogy a lehető leghamarabb meglegyen a ház, mert ebben a poros, penészes, rovaros minigarzon, de olcsó albérletben nem bírom már idegileg. ha kinyitom a szárítót, marad egy talpalatnyi hely.

kérlek segítsetek összedobni egy tervet

2015. szept. 28. 16:28
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha van alaptőkéd nyilvàn egyszerűbb. De szigorúan veszik,ezt a legnehezebb megkapni. Érdemes megpróbàlni,de ennyit Ft alapon ilyen alapkamat mellett önerővel plusz fundival most simàn megéri felvenni banknàl is 10 éves kamatperiódusra, mert nem fogsz sokkal többet kifizetni és előbb ki tudod fizetni,mint 10 év.
2015. szept. 29. 08:15
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Van fundamentás ismerősöm, én is tőle érdeklődtem. Most előre is felvehető a teljes állami támogatás+saját megtakarítás+hitel. Viszont 25% önerőt kérnek, ők maguk értékelik fel a megvásárolni kívánt ingatlant, és annak a 25%-ával kell rendelkezned. A maradékot meg adják ők, és te választhatod a futamidőt: nagyobb összeget törlesztesz rövidebb ideig, vagy kisebbet tovább pl. 80 ezer/hó 10 évig vagy 40 ezer/hó 20 évig.

Most mi is ezen gondolkozunk, mert elég jó lehetőség, és végig fix a törlesztőrészlet.

2015. szept. 29. 16:05
 13/16 A kérdező kommentje:
Ez jo dolog😊 a funda foglalkozik a Csok-al?mert eddig csak annyit hallottam azt bank igenyli meg amikor az ember vàsàrolni akar és csak utólag utaljàk, amikor a tulajdonjog màr megvan.
2015. szept. 29. 19:08
 14/16 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom hogy be lehet-e vonni a CSOK-ot a fundamentába. De ha nem, mert azt utólag adják, akkor meg jól jön a felújításhoz, nem?
2015. szept. 30. 19:47
 15/16 anonim ***** válasza:

Fundamenta nem foglalkozik CSOK-kal.

Csok-ot akkor igényelheted vásárláshoz, ha már megvan az adásvételi szerződés, az már elég hozzá, nem kell, hogy a tulajdonjog be legyen jegyezve, elég, ha széljegyen szerepel a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem. (Hiszen addig nem is jegyzik be a tulajdonjogot, amíg az eladó nem mond le a saját tulajdonjogáról, aki pedig nem fog addig lemondani, amíg te ki nem fizetted őt.) Tehát a te esetedben úgy nézne ki a dolog, hogy megkötitek az adásvételit, amiben szerepel, hogy első körben kifizeted az önerőt, majd a csok-ot, végül a hitelt (vagy előbb a hitelt majd a csok-ot). De nem bántásképp mondom, de felesleges azon gondolkodnod, hogy 4 év múlva mi lesz. Addigra kétszer eltörölhetik és újra bevezethetik a csok-ot, csökkenthetik a lakástakarékszerződésekre járó állami támogatást, ahogy tervbe is van véve, mert európai viszonylatban nálunk a legmagasabb. Szóval a legegyszerűbb, ha minden ft-ot, amit tudsz félreteszel, amit fixen félre tudsz tenni, az fundamentába teszed.

Felújításra nem is lehet kérni egyébként csokot, csak bővítésre, itt jól leírják, hogy milyen feltételekkel:

[link]

Ráadásul itt nem adják egyszerűen az összeget: "A bővítési célra igényelt otthonteremtési kedvezmény esetében maximum a számlával igazolható bekerülési költség 50%-át kaphatja meg az igénylő vissza nem térítendő támogatásként. A bővítési költségek legalább 70-%-át kell igazolni, így aki csak a minimális számlaigényt teljesíti, az végső soron a bővítési költség 35%-át kaphatja meg CSOK formájában."

Úgyhogy bővítésre nem érdemes felhasználni, többe kerül a leves mint a hús.

2015. szept. 30. 20:00
 16/16 A kérdező kommentje:

nagyon köszi a részletességet

és mindenkinek a válaszát

2015. szept. 30. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!