Mire jogosult ebben az esetben?
3 év folyamatos munkaviszony, ami áprilisban szűnt meg.
Azóta munkanélküli, a baba jövő márciusra várható.
(A "google a barátod" jellegű válaszoktól kíméljetek, olvasgattam, kiigazodni nem tudok. Aki érdemben, vagy tapasztalatból tud válaszolni, inkább azokra lennék kíváncsi.)
Ha nem talál munkát az álláskeresési lejárata után, akkor gyes és csp.
Vagy szüneteltesse az álláskeresésit január-februárig, nem tudom mennyi van még az álláskeresésiből és álláskeresési alatt jár csed majd gyed.
gyes a gyermek 3 eves koraig 28 500 ft /ho (br. -10% nyj.)
egyszeri anyasagi tamogatas 64.125 ft
csaladi adokedvezmeny 10.000 ft/ho
csaladi potlek 12.200 ft/ho
Ha csak 1 hónap álláskeresésije van csak, akkor azt is szüneteltetheti. Márciusban jön a baba. Akkor valamikor februárban visszamegy álláskeresésire, attól függ, mikorra van kiírva és álláskeresési alatt a szülést megelőző 28. naptól kérheti a csedet. Mindenképpen kell álláskeresési napot hagyni a gyed igényléséhez is. Ha nem tud már elhelyezkedni, akkor csak így tudja meglépni, hogy járjon csed és gyed. Igaz, így is a minimálbér lesz az alap mindkettőnek, ha jól tudom, de az is több, mint a gyes.
Illetve, miután lemondja az álláskeresésit, ki kell húzni, mivel semmilyen jövedelme nem lesz a nőnek, a TB-t is kell magának fizetnie majd. De, ez 1 hónap múlva is így lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!