Akik utánajártak a kérdésnek tudnának segíteni? Gyed extráról lenne szó.
Szóval, januártól elvileg változik a törvény, és már a gyerek 6 hónapos korától lehet dolgozni és gyedet kapni egyszerre. A kérdésem az lenne, hogy a gyerek apja (aki még nem a férjem) is igénybe veheti e ezt a Gyed extrát?
Ezt tervezem:
- én most kapok gyest (3 hónapja)
- de le kell mondanom jövő hónapba, mert vállalkozó leszek
- a gyerek fél éves korában az apja elmegy gyed extrára
- másfél éves korától három éves koráig meg megint én kapok gyest
Így lehet?
nyugodtan mehet az apa gyed-re akkor is ha az anya gyes-en volt (én is azon voltam és most a férjem van gyed-en)
ha tényleg bevezetik a fél éves kort, persze mehet, de jelenleg úgy van hogy ha 1 éves kort betöltően megy el apa, akkor 2 hónapig nem fog kapni gyedet - de ezt úgy lehet kijátszani, hogy előtte 2 nappal elmegy fizetés nélküli szabira, és elmegy gyed-re , ebben az esetben folyamatosan kapja a gyed-et, de hogy jövőre ebben lesz-e változás nem tudom... viszont azt hülyeségnek tartanám, ha te másfél éves korában visszamennél gyes-re hisz a gyerek 2 éves koráig jár a gyed, maradjon csak apuka addig gyed-en, hisz jóval magasabb a gyed összege mint a gyes-é még akkor is ha csak minimálbér után kapja...
Igen, igen, így lesz. Ezt gondoltam ki én is, csak összezavarodtam, hogy ha én csak gyest kapok, akkor az apuka mehet e gyedre. De akkor jó.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!