Jár-e gyed ha bejelentés után rögtön táppénre megyek?
Nem. Mert eleve táppénzt se kapnál a szülésig.
Annyi időre mehetsz ugyanis táppénzre, amennyi időt az adott helyen dolgoztál.
A GYED-hez pedig 2 éven belül 1 év munkaviszony kell. Az álláskeresési járadék maximum 90 napra folyósítható, és csak ez számít bele. Nem tudom, te miféle pénzt kaptál 1 éven keresztül, de az biztosan nem számít.
Szülést megelőző 2 évben kell legalább 1 év munkaviszony a csedhez és gyedhez és szüléskor is biztosítottnak kell lenni, tehát munkahellyel kell rendelkezni v. álláskeresési támogatáson kell lenni.
Álláskeresésit max. 90 napig kaphattál, az az idő beleszámít, ha benne lesz a szülést megelőző 2 évben. Aktív korúak ellátásán töltött idő már nem számít bele.
Napi bejelentéssel ledolgozott idő szintén nem számít bele a biztosított időbe.
Táppénzen valóban annyit lehetsz, amennyi időt ledolgoztál, ha nincs folyamatos munkaviszonyod és neked nincs. Ez úgy van, ahogy írták is előttem, tehát 8-9 hónapot nem lehetsz táppénzen, csak ha rendesen bejelentve dolgoztál is annyi időt.
Miért akarsz rögtön táppénzre menni, miután bejelentenek?
Ha próbaidős leszel v. határozott idős szerződésed lesz, akkor nem leszel védve a kirúgás ellen terhesség alatt.
Csak határozatlan munkaszerződéssel vagy védett a próbaidő lejárta után.
Nehéz helyzet, mindenképp meg kell egyezned a munkáltatóddal, hogy mi legyen. Kell egy olyan munkakört keressen neked, ahol dolgozhatsz v. valóban távolléti díjat kell fizessen, bár szerintem inkább mindenki táppénzre megy, minthogy ezt kérje a munkáltatótól, mert mindenki szeretne gyed után visszamenni a helyére.
Bár szerintem távolléti díjat sem fizethetnek pl. 8 hónapig, ha az illető csak 2 hónapja dolgozik a cégnél rendesen. Ez tényleg nem lenne fer a munkáltatóval szemben. De, ezt én gondolom így.
ahogy írják, annyit lehetsz táppénzen amennyit dolgoztál az adott munkahelyen. de mondjuk már ott elúszik a dolgok, hogy az első 3 hónap az próbaidő, azalatt pedig bármikor felmondhat a munkáltató így hát fel is fog ha 1 nap meló után lelécelsz.
olyan meg nincs, hogy 1 évig voltál munanélkülin, hiszen az 3 hónap ha előtte volt 3 év munkaviszonyod, ennyi számít bele a csedbe, gyedbe. te nem munkanélkülin voltál hanem valamilyen segélyen, segély pedig nem lesz alapja ellátásnak és nem is számít bele semmibe...
szép is lenne amúgy ha a semmittevésért járna plusz pénz
22800,- az aktív korúak ellátása. Ez SEGÉLY, és nem számít bele.
Minimum 1 évig kell dolgoznod és a szülés napján is biztosítottnak kell lenned ahhoz, hogy kaphass CSED-et, GYED-et.
Ha a terhességed nagy részét táppénzen akarod tölteni, akkor 1) túl kell jutnod a próbaidőn, ami akár 6 hónap is lehet; 2) minimum annyi munkaidőnek a hátad mögött kell lennie, amennyit táppénzen akarsz tölteni.
"Azért nem tudok tovább dolgozni mert nem szeretnék 15kg-os cuccokat emelgetni."
Nem is terhesen kell tovább dolgoznod, hanem előre gondolkozni és tudatosan, felelősségteljesen időzíteni a babprojektet. Ez érthető hogy ne akarsz emelgetni, de nem így működik, hanem ahogy írták többen. Az egyetlen megoldás ha ledolgozol minimum 1, de inkább másfél évet mielőtt teherbe esnél. Akkor jár is minden, táppénzre is mehetsz. Ahogy te gondolod az nem járható út.
terhesség előtt húzz le egy évet... vagy elégedj meg a gyessel.
de most komolyan, belegondoltál már miről beszélsz? 22.800.- még ha alapja is lehetne a gyednek, akkor szerinted mennyi lenne a gyeded? havi 5.000.-???
2 dolgot tehetsz, vagy tisztességesen dolgozol vagy nem tartod a markod
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!