Ki rúghatnak veszélyeztetett terhesség alatt?
"A szerződésemben az áll,hogy határozatlan időtartamú munkaviszonyt létesítettem!"
Bármikor kirúghatnak!
Szülést megelőző 2 évben nézik, van-e legalább 365 biztosított napod. Ennek nem kell folyamatosnak lennie, tehát a 365 napban lehet megszakítás, csak mindenképp legyen meg. A külföldi munkaviszony is beleszámít a biztosított napokba (ha EGT tagállamban dolgoztál),csak az ottani volt kereseted nem számolják bele az itthoni ellátásba. Vagyis, mikor szülsz, itthon mindenképpen kell munkahellyel rendelkezz, mert az itthoni munkahelyed keresete alapján számolják ki a csed és gyed összegét.
Tehát, ha pl. 2015. dec. 20-án szülsz, akkor 2013.dec.20-2015.dec.20. között kell legalább 365 biztosított napodnak lennie. Ha ebbe beleeik külföldi munka, akkor annak az idejét beleszámítják. Na, meg persze, az itthoni mostani munkád. Ha nem lesz meg az 1 éved, de lesz szüléskor munkaviszonyod, akkor kérhetsz métányossági csedet és gyedet az OEP-től.
Táppénz is biztosított nap, viszont valóban annyit lehetsz táppénzen, ahány napot ledolgoztál.
Huh elég összetett a helyzeted.
Ha jól számolom szept 22-re vagy kiírva, ez azt jelenti nagyon fontos lenne tudni napra pontosan, hogy mikortól meddig dolgoztál.
Ha meglennének a feltételek, ugye elvben a csedet kérheted 28 nappal hamarabb, de még így is aug-ig elég sok idő van. Hogy meddig lehet tp-n függ, hogy volt-e 30 nap megszakítás a biztosításodban (külföldön, hogy voltál bejelentve), ha igen akkor csak az új munkahelyeden eltöltött idő számít, ahogy előttem is leírták annyi ideig kapsz tp-t amennyit ledolgoztál. Ha tp időszak elfogy akkor ugye nem kapsz ellátást (ezzel a munkaviszonyod ugyan nem szűnik meg, ahogy előttem valaki írta). A 3 hónap alatt egyébként a munkáltató nem köteles neked szabit sem kiadni,ill utána is max 7 nap szabival rendelkezel csak te.
Olyan hogy állományba helyeznek és majd az állam fizet neked a semmire olyan nincs. Ja és ez a 60% a tp-t jelenti gondolom, mert ha valaki állományban van egy munkahelyen ennyit kap, persze ha szintén megvan a feltétel, mert egyébként akkor az is csak 50%.
Szóval nálad nagyon sok minden előjöhet.
Alapban próbaidő alatt bármikor kirúghat. Ha már 1 nappal is tovább dolgozol, mint a próbaidő akkor már nem rúghat ki. Ez azt jelenti, hogy kb 17 hetes terhes leszel akkor és addigra lesz ugye 3 hónap munkaviszonyod ott, tehát ha akkor el akarsz jönni tp-re és előtte nem volt 30 nap biztosítási megszakításod akkor lehetsz végén tp-n, ha volt akkor csak 3 hónapot lehetsz tp, ami ugye azt jelentené, hogy július közepe körülig kapnál tp utána a szülésig ill, ha a csedet 28-nappal előbb igényleg, akkor ugye szept elejéig nem lenne semmi bevételed.
Nem tudom milyen a viszonyod a vezetéssel, ha jó akkor én elmondanám (márcsak a későbbi problémák elkerülése miatt is), és ha normálisak nem bocsátanak el.
Ill. még egy lehetőséged van. Nem tudom mit dolgozol, mert ha van orvosi ajánlásod arra, hogy az adott munka neked terhesen nem megfelelő (nem végezhető) a munkaadónak fel kell ajánlania egy olyan munkakört amit elláthatsz és ha nem tud akkor fel kell mentenie a munkavégzés alól, ami azt jelenti, hogy nem tp-re mész, hanem alap fizut kapsz. De ezt is csak próbaidő után köteles megtenni. Szóval sok múlik a munkaadódon is.
akkor írom a munka viszonyimat napra pontosan:2011.06.20.2013-04.30.
2013.09.29.2013-12.27(külföld bejelentett)
2014.07.09.2014.07-31
2015.01.19-jelenleg is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!