Hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Van már egy kislányom, a párommal tervezzük a második babát. Hogy folyamatos legyen a GYES addig "kell" szülnöm a második gyereket míg a nagyobb be nem tölti a háromat? Vagyis hogy addig meg kell születnie? Tegyük fel hogy a lányom január 31-én tölti a háromat, nekem előtte "kell" megszülnöm a következőt? vagy hogy van ez? bocsi a tudatlanságomért, de ezért kérdezem. Köszönöm a válaszokat
2014. márc. 17. 13:33
 1/5 anonim ***** válasza:
44%

A GYES alanyi jogon jár a gyermek 3 éves koráig.

Ha a nagyobb betöltötte a 3. életévet, de a következő gyerkőc nem született még meg, akkor nem kapsz a két időszak között semmit.

Max. álláskeresési járulékot, amit a munkaügyi kp-ban igényelhetsz.

A GYEs letelte után azt hiszem 60 napig (az okosok majd kijavítanak, ha nem eddig) még érvényes a TB kártyád. Lejárta után nem, tehát nem leszel jogosult utána ellátásokra. Kivéve a szülés és a terhesgondozás, mert az alanyi jogon jár a magzatnak! Csak ezt sokan nem tudják!

Viszont más vizsgálatokért, műtétekért, stb fizetned kell.

Lehetőséged van az önkormányzatnál is igényelni, hogy fizessék helyetted.

Egyébként 6 ezer körül van/hó a TB, amit a NAV-nál kell fizetned vagy postai úton vagy átutalással.

Ha megszületik a kicsi, akkor igényelheted újra a GYES-t. + az egyszeri anyaságit és a CSP-t.

Ha a nagyra kapod még a GYES-t, akkor azt maximum lemondod és a kicsire igényeled a születésének a napjától.

Két GYES-t semmikép sem fogsz kapni.

Én a helyedben inkább keresnék m.helyet és dolgoznék 1 évig minimum. Az is több, mint a semmi, azaz a GYES összege.

Gondolom nem életbevágóan fontos, hogy újra gyereket szülj a semmire (?!).

2014. márc. 17. 13:48
 2/5 anonim ***** válasza:
Igen. Sőt, ha előtte megszületik, akkor a nagy és kicsi után is jár (a nagy hároméves koráig dupla, aztán a kicsi hároméves koráig egy).
2014. márc. 17. 13:48
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm azt viszont elfelejtettem írni, hogy munkahelyem az volt, tehát GYED-et is kaptam
2014. márc. 17. 13:50
 4/5 anonim ***** válasza:

"Két GYES-t semmikép sem fogsz kapni. "

Ez így nem igaz. Ha 2 gyerek után is jogosult vagy gyesre, akkor kapod mind a kettő után egészen addig, míg a jogosultság tart.

Viszont a gyes max 2 gyerek után folyósítható egyszerre, kivétel ikrek esetében.

2014. márc. 18. 10:24
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha a munkahelyed még megvan, akkor ugyanúgy járni fog a tgyás és a gyed is, ha megszületik a pici, sőt akár vissza is mehetsz dolgozni, kiveszed a szabikat, és elmehetsz terhességi táppénzre. Ha a pici megszületik a nagyra továbbra is kapod 3 éves koráig a gyest, nem kell lemondanod.

Egy dologra viszont érdemes figyelni, ne legyél 180 napnál többet gyesen (kivéve ha visszamész mellette dolgozni), mert akkor a következő gyeded csak minimálbérből fogják számítani, amúgy meg a szerződés szerinti béredből. Vagy ha lesz közben mégis 180 bérezett napod, mert mondjuk mégis visszamész dolgozni, akkor annak az átlagát nézik majd hozzá.

2014. márc. 19. 12:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!