Ti hogyan csinálnátok?

Figyelt kérdés

19 hónapos a lányom és 3 év korkülönbséget szeretnénk köztük a tesóval.

Dolgozni nem igazán szeretnék visszamenni.

4 órában dolgoztam a baba előtt és nettó 80 körül kerestem.

Hallottam több lehetőséget:

Ha gyesről megyek gyedre, kevesebbet kapok és a TGYÁS is sokkal kevesebb lesz.

Ha 3 év lesz köztük mindenképp nagyon rosszul járok.

Ha terhes leszek, azonnal menjek táppénzre, így az többet fizet és abból számolhatják a tesóra kapott pénzt.

Ti mit tennétek és mi igaz ebből?

Annyit változott mostanában az egész GYES, GYED szabály, hogy nem igazodok ki. :(

Köszi. :)

2014. jan. 6. 12:54
 1/9 anonim ***** válasza:
Én azt tudom Neked elmondani, hogy én hogyan csináltam. Pedagógusként dolgoztam. Kislányom szeptemberben 2 éves lett és előtte augusztusban "visszamentem" dolgozni, de úgy, hogy kivettem a nyári szabimat. Igyekeznünk kellett, hogy nyáron teherbe essek és ez így is sikerült. Így szeptemberben már táppénzre tudtam menni és az több, mint amit a kislányom után kaptam volna, mivel Ő már elmúlt 2. Így nálunk kicsivel több mint 2 és fél év lesz a gyerekek között.
2014. jan. 6. 13:31
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem akkor jársz a legjobban, ha megpróbálod szűkebbre hozni a dolgot Ne várd ki a 3 évet. Kisebb korkülönbséggel a gyerekek is jobban kötődnek egymáshoz, és anyagilag is sokkal jobban kijöttök. Az új szabályok szerint a gyed extrát is ki tudnád úgy használni, és egyszerre kaphatnál tgyást és gyest is.
2014. jan. 9. 12:11
 3/9 A kérdező kommentje:

Nem szeretnék sem télen szülni, sem három évnél sokkal kisebb korkülönbséget.

Fél év ide vagy oda kötődés szempontjából nem oszt, nem szoroz szerintem, de inkább javít véleményem szerint az a tesók közötti kapcsolaton, hogy ha a nagyobb már értelmesebb, empatikusabb, megértőbb "nagylány", mintha kicsi két éves, dacos nyafimanó. :)

Télen pedig nem szülnék ha csak nem muszáj, mert azzal a nagyomat szivatom,.. Nem mehetünk sokat a kicsi miatt játszóra, szánkózni, hógolyózni, vizesedek, egy cipőbe, kabátba sem férek bele, egész télen a sírást hallgatja, nem tudodnk ide oda menni, barátnőkhöz, játszóházba, stb..

Na meg akkor a májusi lányom ruhái sem lennének jók a kicsire, mert más időszakhoz vannak télikabátjaik, stb...

ÍGY, 3 évvel hogy járnék és mennyivel járnék jobban, rosszabban, ha 2és fél, vagy 3 év lenne köztük?

2014. jan. 9. 12:34
 4/9 anonim ***** válasza:

Értem, hát nyilván te ismered a nagyobbik gyerkőcödet, te tudod, hogy mennyi idősen hogyan fogadná a kicsit. Én azért javasoltam ezt, mert nálunk csak 1,5 év a korkülönbség, és nagyon jól bejött. Hozzáteszem, hogy nekem a nagy fiam egy szófogadó kis srác, aki igen ritkán hisztizik, a dackorszak pedig még nem ért minket utol. (3 éves) Emellett nagyon fejlett volt mind mozgásilag, mind egyébként. Folyékonyan beszélt, mindennel kapcsolatosan ki udta magát fejezni, és megértette az én ellenérveimet is, így nálunk nem volt semmi ilyen jellegű probléma. Sőt, talán pont azért, mert még kicsi volt, és pontosan tudta milyen jó anya karjába bújni, és ott megvigasztalódni, ha fáj valami, ezért aztán amikor a kicsi sírt a hasfájása miatt (és ezalatt azt értsd, hogy napi 24 órában kínozta a dolog), akkor megértette, hogy a kicsi bizony mindig ott van az egyik kezemben, és rá már csak a másik kezem jut, azzal tudok vele játszani. DE!!! Most a kicsi fiam 1,5 éves, és ha most lenne itthon egy újszülött, akkor ő szopizás közben szó szerint lerángatná a babát rólam... :) Egyrészt ő még keveset beszél, hiába magyaráz mindent, nem mindig tudja kifejezni az akaratát, és ha valamire azt mondom, hogy nem, akkor csak azért is erőszakoskodik és vergődik. :) Tehát teljes mértékben megértem, hogy vannak ellenérzéseid a korai kistesóval kapcsolatosan. :) Te ismered a gyermekedet, te tudod, hogy milyen temperamentumú, és hogyan nevelted eddig. Nálunk pl nagy különbség volt az is, hogy a nagyot már korán elkezdtem minél komolyabb önállóságra nevelni, tehát abszolút úgy neveltem, mint egy nagy tesót. A kicsinél viszont már tudtam, hogy nem lesz több babánk, így őt sokszor a mai napig is babaként nézem. Innen nyilvánvalóan kitűnik, hogy miért ekkora nagy a különbség kettejük dacossága, komolysága között. :) Viszont a kis korkülönbség bejött, mert már a kicsi 8 hónapos korától tudtak kettesben játszani az én irányításom, támogatásom nélkül, és a kicsi 1 éves kora óta nagyon egy hullámhosszon vannak. Imádják egymást, pontosan azért, mert rengeteg időt töltöttek együtt. Azokban az esetekben viszont, amikor a nagy már ovis a kicsi születésekor, akkor kevesebb időt töltenek együtt, és emiatt kevésbé ers kötődés alakulHAT ki náluk. És még arra készülj fel, hogy ha a nagy akkor megy oviba, amikor a kicsi születik, akkor megeshet, hogy délután, ovi után annyira rajtad lóg majd, hogy szó szerint le sem tudod majd tenni, mert az egész napi különlétet akarja bepótolni. Emiatt a kicsiről nem biztos, hogy úgy tudsz gondoskodni, ahogy szeretnél (esténként erősödő hasfájás, 2-3 órás cicin lógás, stb). Szóval tényleg gondold át ezeket az eshetőségeket is. :)

Na és akkor a lényegre visszatérve: ha 2,5 évre születik a kicsi, akkor gyedről egyből táppénzre mehetsz. Ennek következtében jobb tgyást és gyedet kapsz majd, illetve fél évig még gyest is. A másik lehetőség, hogy ha csak 3 évre jön, akkor gyed után még el kell menned pár hónapra gyesre. Ezután mész vissza táppénzre, és onnan kezdődik megint a tgyásod, ami így pár ezer forinttal kevesebb lesz (néhány ezerre gondolj, nem tízezrekről van szó, de egy gyed kalkulátorral ezt pontosan ki is tudod számolni). A harmadik mód, hogy gyed után kiveszed a felgyülemlett szabadságaidat, majd onnan mész el táppénzre. Itt fennáll a veszélye annak, hogy mi van, ha mégsem terv szerint jön a baba, hanem késik egy kicsit.

És sok boldogságot!!!

2014. jan. 9. 15:04
 5/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a hosszú választ!!

Igazad van, mindennek van előnye, hátránya!!! A lányom nagyon empatikus, kedves, megértő és jólelkű Tündérke, szereti a babákat, megértené a helyzetet, de én nem szeretném.. Neki szeretném magam adni még egy kicsit és nem ketté osztani... Nem érezném, h mindkét kicsimnek elég amit kapnak belőle, ha most jönne... Nem tudom érthető e.. :(

Igaz amit az oviról írsz, meglátjuk, Én bevállalom, nekem még mindig kivitelezhetőbbnek tűnik, na meg egy téli szülés,, brrrrr. :D

Szóval azt mondod, hogy érdemes mondjuk ez év augusztusában kivenni a szabijaimat és egyből próbálkozni, aztán ha összejött, táppénz?

De így nem rúghatnak ki? Ez hogy működik? Csak szólok a melóhelyen, hogy kivenném a szabikat?? Mennyire körülményes a tesó körüli ilyesmi hivatalos ügyintézés?

A lányom 3 alkalomból jött össze, úgyh remélem a tesó is gyors lesz. :D (nem 3 hónap, hanem 3 együttlét!! :D )

Köszi ha válaszolsz! :)

2014. jan. 9. 19:37
 6/9 anonim ***** válasza:
Igen, valóban így jársz a legjobban. De ehhez kell az, hogy összejöjjön a gyerkőc akkor, amikor akarjátok. Amikor gyedről visszamész papíron dolgozni, és kiveszed a szabidat, akkor azt kell bent mondanod, hogy vissza mész dolgozni. Arról nem tudhatnak, hogy közben dolgozol a kicsin. Ha nem akartak volna egyébként is kirúgni valamiért, akkor nem fognak elengedni. Ezután ha összejön a baba, akkor egyből elmehetsz táppénzre. Ha mégsem, akkor még húzhatod az időt azzal, hogy azt mondod, hogy a nogy a lányod nem szokott be a bölcsibe, mégis maradsz vele otthon 3 éves koráig, ezért szabiról visszamész gyesre. A probléma ebben ott van, hogy igen, ez így kivitelezhető, és nem rúgnak ki közben. De ha azt mondod, hogy visszamész, aztán szabi után mégis kiderül, hogy várjátok a következő gyereket, akkor ha majd azután mennél vissza dolgozni, vajon mennyi bizalmuk lesz irántad? Vissza fognak aztán venni? Szóval hivatalosan kivitelezhető ez az egész, és egyedül a szabin töltött idő alatt tudnak neked felmondani, a többi jogcím mellett nem. De utána vajon mi lesz? Szóval ezért gondold át alaposan az egészet. Főleg arra gondolok, hogy mennyire vrnak vissza dolgozni, és ennek tükrében mi az, amit megtehetsz. És ismét sok boldogságot! :)
2014. jan. 10. 10:20
 7/9 A kérdező kommentje:

HŰűű, ismét nagyon köszi!!! :)

Igazából nagy cég és hangsúlyozzák, hogy család, kismama barátok, visszavárnak, de igaz, hogy ez hülyén jöhet ki... :(

DE nyilván azt mondanám, hogy hoppá, ez véletlen jött össze, nem így terveztük, stb...

Bár akkor is számítanak rám, akkor is pofára esnek, csúnya szóval és kihasználni nem szeretném őket.

Arról nem beszélve, hogy a harmadik gyerkőccel is kb 3 évet várnánk, akkor ismét ugyanezt tegyem meg? Szóval nehéz kérdés valóban...

Mi a legjobb MINDEN szempontból?

Te mit tennél? :)

2014. jan. 10. 12:21
 8/9 A kérdező kommentje:

Most olvasom ismét a válaszaid, így talán a legjobbnak ez tűnik:

"A másik lehetőség, hogy ha csak 3 évre jön, akkor gyed után még el kell menned pár hónapra gyesre. Ezután mész vissza táppénzre, és onnan kezdődik megint a tgyásod, ami így pár ezer forinttal kevesebb lesz "

Szerintem ezzel okoznék a legkevesebb felfordulást mind a cégnél, mind a magánéletben. :)

2014. jan. 10. 12:23
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen, szerintem is ez lenne a legjobb minden szempontból! :)
2014. jan. 10. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!