Olvastam, hogy megszavazták az új GYED extra törvényt, de a neten nem találtam pontos törvényszöveget. Vagy az még nincs?
Ha esetleg valaki be tudná linkelni a pontos szövegét, azt nagyon megköszönném. Engem igazából az a kérdés foglalkoztat, hogy kaphatok-e majd én is egyszerre gyes-t, és gyedet/tgyást.
Februárban fogok szülni. A nagyobb gyerekem már elmúlt 2 éves, de majd csak nyáron lesz 3 éves. Vagyis még járna utána a gyes, de én meg sem igényeltem, mert a gyed lejárta után visszamentem dolgozni. Most is dolgozom még, a tervek szerint január közepéig, és utána mennék tgyásra.
A különböző cikkekben csak annyit írtak, hogy a korábbi folyósított ellátások nem szűnnek meg, de ugye én most nem kapok gyest. Ha esetleg január 1-én megigénylem a gyest, úgy hogy amúgy dolgozom 8 órában, akkor január közepén elmehetek tgyásra, úgy hogy megmaradjon a gyes is mellette? Vagy most ez hogyan működik ebben az esetben, akár utólag is igényelhetem a tgyás mellé a gyest?
Igen ugyanez a szöveg van fent mindenhol, amit belinkeltél. Ezért nem egyértelmű nekem a dolog. Idézem:
"A részletszabályok alapján ha a gyermekgondozási ellátások folyósításának ideje alatt újabb gyermek születik, a korábbi ellátás nem szűnik meg, hanem a jogosultság teljes ideje alatt továbbfolyósítják az összeget. Ez a hatálybalépés előtt világra jött gyermekekre is vonatkozik, ha 2014. január 1-je után újabb gyermek születik a családban."
Na most ez alapján csak annak jár, aki még kapja a gyest, de én nem igényeltem meg, mert 8 órában visszamentem dolgozni, ettől függetlenül jogosult lennék még rá, mert a nagyobbik gyerek még csak most lesz 2,5 éves. Viszont jan.1-től elvileg kaphatnám a gyest 8 óra munka mellett is, illetve jan. 20-án emellett még elmennék tgyásra, ezt így lehet vajon?
Köszönöm a válaszokat. Szerintem januárban még a tgyás előtt megigénylem a gyest, de előtte felhívom a kincstárt, rákérdezek a dologra, nehogy vissza kelljen fizetni, vagy ilyesmi.
Azt nem tudom, hogy alá lett-e már írva, nem értek ezekhez a törvényhozós dolgokhoz, azt sem tudom, hogy majd milyen számon/néven kellene rákeresni erre a törvényre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!