Jövő áprilisban fogok szülni és idén január 4-től nincs bejelentett munkahelyem. Milyen ellátásra számíthatok, ha megszületik a pici?
És az egyszeri anyasági (az a 65000 Ft körüli összeg) az jár?
Köszönöm a válaszokat!
Igen anyasági jár ha megvan a 4 pecsét, de dokihoz biztos eljársz szóval az is jár igen.
A gyes a kicsi születése napjától a 3-dik születési napjáig jár.
Én egy pár lehetséges megoldást javasolnék neked.
1. Kérd meg a főnöködet,hogy legalább még januárban és február végéig jelentsen be továbbra is. Akkor márciusban lehetne 30 nap biztosítási jogviszony szüneteltetésed. Ez azt jelenti, hogy nem lennél sehol bejelentve, nem fizetne utánad senki járulékot. Majd a lejárt 30 nap után munkanélküli járadékot igényelsz. Így áprilisban, amikor szülsz, lesz biztosítási jogviszonyod és még Gyed-re, Tgyás-ra is jogosultá válsz.
2.A legjobb az lenne, ha a volt főnököd vagy ismerős vállalná a szülésig a bejelentésedet. Pl. a főnököddel köthetnél január 5-én egy új szerződést, ami határozott idegi pl. a szülés várható időpontjáig szólna. Így a főnököd sem kockáztatna és neked is lenne biztosítási jogviszonyod, ami a Gyed és Tgyás igénylésének egyik feltétele. Egyébként a másik feltétel, hogy 180 napod legyen az elmúlt évben amelyet munkabérrel honoráltak.
Uhh... most akkor hány nap kell? És hány év számít visszamenőleg?
Tehát 2013-ban összesen jan. 4-ig voltam bejelentve, azóta semmi, sőt, most már nem is dolgozhatok a kocsmában, tekintve, hogy babát várok, így idén már nem is leszek biztosítva. :(
2012-ben volt egyszer januártól májusig, majd szeptembertől 2013. januárig bejelntésem. Ez jó valamire?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!