Gyedbe második baba vagy apuka gyeden? 2012. 05.14. én született a kislányom, jelenleg gyeden vagyok (14hós) közel 60ezret + 12.200 csp-t kapok. Hogy járok jobban? - 2013. január végére vagyok kiírva (20hós lesz a lány) akkor még gyeden leszek.
most kapok gyedet+csp-t még januárig,
utána februárban ha megszületik a kicsi kapok tgyás, gyed + 2 csp??
és ha lejárt a tgyás-az (tgyás meddig is van 3 hónap??) addigra tölti a nagy a 2. évét utána kapok gyed (kicsi) + gyes (nagyra) + 2 csp??
Ez úgy törvénytelen, ahogy van. Ha közös háztartásban éltek, ezt így nem lehet megcsinálni. Nem az számít, hogy külön lakcímkártyátok van, nem egy helyre vagytok bejelentve, hanem, hogy együtt éltek, a gyerekeket együtt nevelitek. Ha ezt megcsinálnátok, akkor tuti feltűnne a NAV-nak és az OEP-nek, azért nem hülyék. Aztán fizethetitek vissza a plusz pénzt a kamattal és büntetéssel együtt, ami gondolom összesen 5 számjegyű összeg lesz. Ha nektek ez a rizikó bevállalható, akkor hajrá.
Egyébként ahhoz, hogy apa gyedre mehessen, ugyanúgy 365 biztosított nap kell, mint mindenki másnak, a 180 nap a gyed alapjának a számításánál számít. Ugyanakkor apa akkor mehet gyedre, ha anya tgyása lejárt, vagyis apa nem mehet tgyásra, csak ha az anya meghal, vagy olyan egészségügyi problémája van, hogy nem tudja az otthonában a gyereket ellátni.
Hivatalosan, ha január végén megszülsz, az első gyerekeddel a gyedet lemondod és megigényled te a tgyást az 2. babád után. Az első gyerekedre csak családi pótlékra vagy jogosult.
Vagy megszületik a 2. baba és maradsz gyeden az első gyerekeddel, majd miután betölti a 2 évét, megigényled a tgyást az első gyerekeddel, amit a gyerek születése után még fél évvel igényelhető, tehát te még beleférnél. Természetesen a párod nem igényelhet gyest az első gyereked után, ha te a másodikkal tgyáson és gyeden vagy. Mivel gondolom közösen éltek és közösen nevelitek a gyereket.
Tehát, marad a bevételed a közel 60 ezer gyed, csak a családi lesz 26.600 Ft. Ez ilyen. Én is gyedbe szültem, ugyanígy jártam, csak picit több gyedet kaptam, de vesztettem 10 ezer forint gyedet a 2. babámmal mert csak a szerződés szerinti bérem volt az alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!