Gyed alatt estem teherbe, de gőzőm sincs hogy tovább? Hová kell ezügyben menni? Mit kell intézni? Egyeltalán kaphatok még gyedet, vagy már csak a gyes jár ezek után?
kérdés, megvan-e még a munkaviszonyod.
ha igen, várd a babát, aztán a gyed lemondásával együtt kérd majd a tgyást.
Szia!
Ha még él a munkaviszonyod akkor közel ugyanazon juttatásokra leszel jogosult mint most (tgyás lesz kevesebb, ha magas volt a munkabéred).
Ha még a Gyed időszakába születik a pici, így a döntésedtől függően (várható szülés előtt 28 nappal v szülés napjától) Tgyás-ra leszel a jogosult a 2. picivel, de a gyedet le kell mondanod (tgyás folyósítását megelőző naptári nappal). A tgyás viszont nem a munkabéredhez, hanem az aktuális minimálbérhez fog igazodni (minimálbér 2szeresének 70%-a) . A tgyás után kéred a Gyedet a kicsire, ennek az alapja viszont a munkabéred, figyelemmel a Gyedmaximumra. Így a 2. gyerkőc 2 éves koráig Gyeden leszel.
Nekem így van, 20 hónap van a gyerkőceim között.
A magzat 3 hónapos korától (betöltött 91. nap) kérheted te v. a férjed a családi adókedvezményt is az új jövevényre (új nyilatkozat kitöltése). Ha megszületik újra kell nyilatkozni, mert ugye már két gyerkőc lesz. A születésétől pedig a 2 gyerkőcre járó családi is jár (a születése hónapjától - ha jan. 31-én születik januárra már 2X 13.300,- Ft. lesz a családi).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!