Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » GYED kérdés, összezavarodtam?...

GYED kérdés, összezavarodtam? Idén 108. 000Ft a bérem, tavaly kevesebb 94. 000Ft,2013. decemberében születik a gyerekünk GYED, TGYÁS-t melyik évből, hogyan számolják?

Figyelt kérdés
Amennyiben idén megvan a 180 nap munkaviszonyom akkor a GYED-t az idei évből azaz 2013-ból számolják ugye, a TGYÁS marad 2012-ből mivel decemberi lesz a baba!!? Most kaptam egy nagy összegű jutalmat azt is beleszámolják a GYED-be? vagy azt csak a tgyásba számították volna bele de arról már lemaradtam, akkor a GYED-be beleszámítják ezt a nagy összeget?? Köszönöm előre is a segítséget! Nem szeretnék 55.000Ft-al otthon ülni az nagyon kevés éhenhalni még épp nem tudsz de megélni sem!

2013. máj. 13. 11:55
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
tavalyi éviből számolják
2013. máj. 13. 12:10
 2/18 A kérdező kommentje:
Kedves első, könyvelésen azt mondták hogy ha idén megvan a 180 nap munkaviszonyom akkor a gyedet az ideiből számolják mivel a gyedet 2014.májusában igénylem meg és akkor az előző év 2013-al számolnak akkor ez most nem így van?a tgyást addig kapom! már kb 3 verziót hallottam akkor ez így butaság?köszi
2013. máj. 13. 12:15
 3/18 anonim ***** válasza:

A tgyást még a 2012-es évből fogják számolni, ha idén igényled.

Ha idén meglesz a 180 bérezett nap, akkor a gyeded a 2013-as napi bruttó átlagbéred 70%-a lesz bruttóban. Ha rendesen adózva kaptad a fizetésedhez a jutalmat, akkor igen, bele fog a gyedbe számítani, a tgyásba sajna nem, csak akkor, ha azt is 2014-ben igényelnéd.

2013. máj. 13. 12:20
 4/18 anonim ***** válasza:
Még annyi, hogy a napi bruttó átlagbérbe a túlóra, pótlékok is beleszámítanak. Tehát a bejelentett béred 108 ezer, de túlóráztál és kaptál pótlékot is, így lehet hogy 120 ezer is lett pl. egy hónap bruttód. Akkor a 120 ezret számolják majd átlagban. Ugye minden hónapban más lehet a bruttód, ha kaptál pótlékra, túlórára, prémiumra pénzt!
2013. máj. 13. 12:22
 5/18 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm kedves második adózva kaptam a jutalmat! És tényleg lehet olyat hogy akkor azt jövőre igénylem? Nem is tájékoztattak itt bent erről! Csak most itt az a kérdés hogy azt az egy hónapot amit szeretnék azért szülés előtt otthon tölteni, meg persze a decembert azt hogy számolják el táppénz? Esetleg fizetés nélkülire küldhetnek? Vagy a táppénzt fizetheti e a cég ha már megvan a baba?
2013. máj. 13. 12:28
 6/18 anonim ***** válasza:
De ha december végére vagy kiírva, akkor ne igényeld meg a tgyást szülés előtt 28 nappal, lehet átcsúszik a szülés januárra és akkor a szülés napjától igényelsz tgyást és akkor azt is a 2013-as béredből számolják.
2013. máj. 13. 12:30
 7/18 anonim ***** válasza:

"A táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a

gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt ezen ellátások

között – a jogosultsági feltételek fennállta esetén – az ellátásra jogosult személy választhat.

Ezen ellátások közti választás esetén a választott (új) ellátás iránti kérelmet az újonnan választott

ellátásra illetékes –egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv(táppénz, tgys, gyed) vagy az

államkincstár (gyet, gyes) – szervhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló (régi) ellátás beszüntetésére

vonatkozó kérelemmel együtt. Ha a beszüntetni kért ellátás és a választott új ellátásra más-más szerv

illetékes, a régi ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelmet az arra illetékes szervhez továbbítja a

hatóság. "

2013. máj. 13. 12:38
 8/18 anonim ***** válasza:
Nekem is decemberi lesz a babám. A Tgyás-t a 2012-es jövedelmed alapján számítják ki. A Gyedet már a 2013-as ból, mert mindig az előző évi jöveldelem számít. Amikor mi jogosultak leszünk a Gyedre, az 2014. tavasza lesz majd. Akkor pedig az előző év 2013 lesz.
2013. máj. 13. 12:40
 9/18 anonim ***** válasza:
8-as vok. Én december elejére vagyok kiírva.
2013. máj. 13. 12:42
 10/18 anonim ***** válasza:
újra 8-as vok. Mégy annyit, ha idén kaptál jutalmat, az a Gyedbe fog beleszámítani. De ha a jovedelmed magas volt, akkor már majdnem mindegy, mert a Gyed maximalizálva van, a lényeg a biztosításban eltöltött idő . Br. 137,000 :((( netto 100....
2013. máj. 13. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!