Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mikor van olyan, hogy valaki...

Mikor van olyan, hogy valaki nem tud visszamenni dolgozni a gyerek miatt ha lejár a 2-3 év?

Figyelt kérdés
Anyósom mondta, hogyha nemtudok vissza menni dolgozni, akkor így úgy, stb. Ami a lényeg, hogy ez nem választás kérdése, dolgozni kell, hogy legyen pénz, pl. etetni a gyereket, legyen tb-m, legyen majd nyugdíjam, stb. Nyílván akit eltartanak az megteheti, hogy nem dolgozik. Anyósom erősködött, hogy de nem biztos, hogy fogok tudni. Én újra mondtam neki, hogy nem engedhetjük meg magunknak, mert akkor nélkülözni kéne, a gyereknek sem jó.
tegnap 13:14
 1/10 anonim ***** válasza:
72%

2 evig jar " jo penz".

Utana 1 evig lehetsz otthon vele de akkor mar valami par 10 000 amit kapsz. Az kb pelenkara lesz eleg. 3 ev utan ha nem mesz vissza dolgozni akkor megszunik a munkaviszony, nem lesz tb stb.. se beveteled.

tegnap 13:20
 2/10 anonim ***** válasza:
92%

Ha például sni-s egy gyerek. Értem én, hogy 3 éves kora után kötelező óvodába járni, de simán hazaadják délben, ha nem tudják kezelni.

A munkaadód nem köteles visszavenni. Ha vissza is vesz, akkor arra készülj, hogy a gyereked nagyon sokat lesz beteg.

Sokszor le kell majd lépned előbb, mert az óvodában program van, szülői értekezlet, mit tudom én mi. Nekem csak két gyerekem van, de szinte nem volt olyan hét, hogy ne kellett volna kéredzkednem valami hülyeség miatt a munkahelyről, amikor óvodások voltak.

Ezeket nem biztos, hogy tolerálják a munkaadók. Ha munkát kell keresni, és interjún meghallják, hogy kicsi gyereked van, az erősen rossz pont.

Szóval igen, persze, dolgozni kell, de a munkaadónak nem egy főnyeremény egy kisgyerekes anyuka. Nem tudom, hogy hol dolgoztál, mennyire stabil a hely, mennyire könnyen vagy pótolható, van-e home office lehetőség stb.

Persze nem szép dolog, így vészmadárkodni, de sajnos tényleg előfordulhat, hogy nem lesz egy nőnek munkahelye, ha kicsi a gyereke. Nem véletlenül nem szülnek a nők olyan sok gyereket.

tegnap 13:40
 3/10 anonim ***** válasza:
84%

Sajnos ezer meg egy ok lehet.

Ha határozott idejű szerződéssel ment el valaki szülni és az lejárt, akkor nem kötelesek visszavenni. Máshol meg nem kapkodnak a kisgyerekes anyukák után.

Határozatlan szerződéssel: Anyukámnak megszűnt a munkahelye, máshova pedig 4 gyerekkel nem kellett. Sokára talált munkát, nem a szakmájában és rosszul fizetett. Anyóst vissza kellett venniük, de ahol tudták, szívatták. Nem bírta, felmondott. Ő is sokára és a szakmáján kívül talált csak munkát, szintén rosszul fizetőt. A testvéremnek SNI-s az egyik gyereke, őt is szívatták, a részmunkaidőért úgy kellett könyörögnie, home office-t nem akartak adni, pedig IT-s meló. Ő kitartott ott, aztán jött a covid és rögtön lehetett home office-ozni. Egyik barátnőmnek nem fér bele a 8 órás munka, mert olyan a gyerekük. A melóhely nem engedi részmunkaidőt, pedig a jellege alapján simán lehetne, úgyhogy felmondott, munkát keres. Nekem állandóan átszervezések vannak a munkahelyemen, nem tudom, hogy lesz-e hova visszamennem 3 év után. A kisfőnök visszavár, a nagyfőnök legszívesebben kirúgna, de (még) nem teheti meg. Ja és a nagyobbik ovis, azóta a munkanapok harmadát itthon töltötte. Ha dolgoznék, már elfogyott volna a betegszabim.

tegnap 14:39
 4/10 A kérdező kommentje:
1 gyerekem van, és nem tervezünk többet. Szerencsére van segítségünk, ha szükség lenne (pont anyósomék, ők mindig mondják, hogy bármi van, itt vannak nekünk). A munkahelyem szerintem stabil, mert tanár vagyok (a politikát mellőzzük). Amúgy meg valaki egyszer itt pont az ellenkezőjét kérdezte, hogy mi van ha nem megy vissza dolgozni. Már nemtudom, mikori kérdés volt, de azt a kérdezőt szétszidták, hogy mi nem fogunk eltartani, tessék dolgozni, stb. Szóval az sem jó.
tegnap 15:10
 5/10 anonim ***** válasza:
31%
Ha valaki dolgozni akar, az tud dolgozni. Az én anyósom is szokta mondani, hogy jajj, hát az nem úgy működik, hogy csak úgy visszamegyek, de nekem az az érzésem, hogy vagy csak bosszantani akar, vagy nem akarja, hogy visszamenjek dolgozni. Nálunk 3 gyerek van, és anyagilag megtehetjük, hogy ne menjek vissza dolgozni, de én már meghülyülök itthon, egyedül az évek alatt. Emberekkel akarok találkozni, mást is akarok csinálni, mint főzni és babázni. Félre ne érts, imádom a gyerekeim, de pont elég volt napi 16 órában gyurmázni, pókot rajzolni és pacisat játszani. Ha nem vesznek vissza a volt munkámba (ahova jelenleg két kezüket összetéve várnak vissza), akkor elmegyek a Lidlbe pénztárosnak, megyek körforgalomba árvácskát ültetni, nem érdekel, csak csináljak valamit házon kívül. 😅 De anyósom szerint erre nem lesz idő, nem fognak felvenni, el fogom hanyagolni a családom, meg fog csalni a férjem, én fogom megcsalni a férjem... Neki is azt szoktam mondani, hogy aki dolgozni akar, az tud dolgozni.
tegnap 15:42
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Aki dolgozni akar, az tud. Hát, sajnos ez nem biztos, hogy így van.

Nekünk például meghaltak a nagyszülők, szóval csak magunk voltunk. Egy óvodás gyerek minden második héten beteg, ezt nem minden munkahelyen tűrik.

Kérdező, ha tanár vagy, akkor oda vissza tudsz menni, azért az egy elég védett munkakör. Az más kérdés, hogyha beteg lesz a gyerek, és otthon kell maradnod, akkor a kollégák mennyire fognak utálni, hogy folyton helyettesíteni kell.

Bár, ha anyósod vigyáz a gyerekre, ha beteg, akkor tényleg nem értem mit vészmadárkodik. Aztán majd meglátjuk, az én anyám meg is mondta, hogy kizárt, hogy a beteg gyereket a nyakára vigyem, csak nem azt akarom, hogy ő is elkapja? Amúgy meg igen, te is el fogod kapni, én annyit soha nem voltam beteg, mint amikor a gyerekek kicsik voltak.

tegnap 17:43
 7/10 anonim ***** válasza:
78%
Fura, hogy tanár létedre nem érted. Aki mondjuk egy gyárban dolgozik vagy kereskedelemben, de még ezer más példát említhetnék, az egy csomó esetben nem tudja megoldani, hogy az óvoda/bölcsőde nyitvatartási idejében tudjon menni és jönni, mert rugalmatlan a beosztás, más településen van a lakhely/munkahely/óvoda, ott szar a közlekedés, nincs részmunkaidő stb. És persze lehet variálni, meg előre gondolkodni (férjjel ellentétes beosztás, nagyszülői segítség, máshova költözni, tanulni/vállalkozni amíg gyerekezik otthon, másik munkahelyet keresni stb.), meg persze vannak törvények, hogy pl. mennyi ideig nem lehet éjszakai műszakba osztani a kisgyerekes anyukát, de minél alacsonyabb végzettségű valaki, minél kisebb településen lakik, ergo minél kevesebb arrafelé a bármilyen munkahely és minél kevesebb tapasztalata van stb. annál nagyobb az esélye, hogy nem "tud" visszamenni dolgozni. A másik, hogy elbocsátják miután visszamegy, és új munkahelyet kell keresnie. Ugyancsak minél több fennáll a fenti feltételekből annál nehezebben talál másik állást.
tegnap 19:02
 8/10 anonim ***** válasza:
0%
Akkor keres másik munkát, másik szakmát, költözik, 6 órában dolgozik, 4 órát alszik, akinek meg kell oldania, az megoldja. Vagy mi a másik opció? Aki otthon ül egy 4 éves mellett és éheznek, hogy de hát rossz a közlekedés, az nem akarta eléggé megoldani.
tegnap 20:46
 9/10 Bogica0616 ***** válasza:
Van olyan, hogy ugyan oda már nem tudsz vissza menni. Már kisgyerekes anyaként nem lettem. Amúgy is az oviba már délben mennem kelett a gyerekért mert nem aludt délután. Így vállalkozó lettem. De a te munkáddal simán tudsz majd dolgozni. Annyi, hogy nem biztos, hogy a nagyszülők tényleg fognak mindig vigyázni rá.
tegnap 21:03
 10/10 anonim ***** válasza:
56%
8-as: ha NINCS 6 órás munka, akkor nem tudja megoldani. Hiába alszik 4 órát, a gyereket nem tudja beadni az oviba 5.20-kor. Amiket írsz abból egyedül a költözés a valós megoldás, és ezért szar az, hogy itthon még mindig sokszor a saját ingatlan az etalon, mert ott ülnek a lerobbant ezeréves kádárkockában, eladni nem tudják (el tudnák, de abból nem kapnak jobb helyen lévő lakást), hónapról hónapra élnek, emiatt egy albérlet kauciót sem tudnak összeszedni stbstb. Nagyon sokan megoldják végül VALAHOGY ha tényleg az éhenhalás a másik út, de a kérdező ezt nem érti, hogy mi az, hogy nem TUD visszamenni valaki dolgozni (úgy, mint ő, hogy hipp-hopp visszamegy). 7es vagyok.
tegnap 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!