Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Vissza kell mennem dolgozni,...

Vissza kell mennem dolgozni, hogy az emelt CSED-et kapjam?

Figyelt kérdés

Amióta Csed-en, Gyed-en vagyok, a munkahelyemen fizetésemelés történt a pozíciómban. Amennyiben újra gyermeket szülnék, mielőtt visszamennék dolgozni, az újabb Csed-es ellátás már az új fizetésemhez képest alakulna, vagy én a régi fizetésem szerinti Csed-et kapnám (ami akkor volt, amikor elmentem szülésszabadságra)? Mindig kaptam új szerződést már az emlet fizetéssel.

A másik kérdésem ehhez kapcsolódik. Ha visszamennék dolgozni, mielőtt újra szülnék, hány napot kéne ahhoz dolgozzak, hogy az új fizetésem szerinti Csed-et kaphassam? Vagy elég csak a második gyerkőcnél pár nap szabit kivenni és táppénzre menni 9-es kóddal?

Bocsánat a sok kérdésért. Rengeteg infót olvastam ez ügyben. Köszi a segítséget!

jan. 2. 17:17
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

Annyit elárulhatok, hogy az egészségbiztosítás területén dolgozom, magas szinten. (Ja és az én fizetésem diplomával, nyelvvizsgával 15 év tapasztalattal nem éri el a minimálbér kétszeresét :D)

Az értetlenkedéssel nincs semmi gond, érthető, hogy mindenki szeretné kihozni a maximumot, amiből lehet. Én csak azt nem szeretem (senki ne vegye magára), amikor különböző fórumokon laikus anyukák okosítják és hergelik egymást, holott sok esetben azt se tudják miről beszélnek. Aztán jövök én, megmondom a tutit és ezek az anyukák megkérdőjelezik a szakmai tudásom és jobban hisznek a szomszéd Gizinek :D Holott nagyon sok minden befolyásolja, hogy ki mennyi ellátást kap. Aki leírja, hogy ő mennyit kapott, arról nem tudjuk, hogy pontosan mikor kapta, milyen előzményekkel, egyáltalán bruttó, vagy nettó összegről beszél, van e adókedvezmény, bármi más, stb... Van, hogy még az ellátások neveit is keverik, így félrevezetve egymást. Félinformációkból pedig mi TB-sek se tudunk építkezni.

jan. 7. 13:22
 22/30 anonim ***** válasza:
0%
16-os vagyok. Nem ertem miert lettem lepontozva mert jól irtam. Igy van a törvény. 180 napot kell visszamenned és kész. De amugy ha nem mesz vissza az se veszes én most kiszámoltam es 590 ezer lesz a csedem mert amugy megint babás vagyok es nem mentem vissza dolgozni. Nem olyan rossz azért mivel emelkedett a minimálbér
jan. 11. 15:20
 23/30 anonim ***** válasza:
73%
Azért lettél lepontozva, mert több helyen is ferdítesz, pontosabban fél infókat írtál, ami alapján félreérthető a kommented. Pl. nem, a csed-nek továbbra sincs maximuma.
jan. 11. 21:28
 24/30 anonim ***** válasza:
72%
Továbbá kiegészíteném a 23-as válaszolót azzal, hogy az, hogy 3,5 évvel ezelőtt a csed összegét 100%-ra emelték, az nem változtatott a számítási módon. Ez így egy hozzá nem értő számára megint csak egy félreérthető információ, ami a tényállás szempontjából teljesen lényegtelen.
jan. 12. 06:30
 25/30 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Benne vagyok egy anyukás jogi fb csoportban, ahol elvileg munkajogász irja a cikkeket, ő szerinte jogom van a bérkorrekcióra. Bemásolom a cikket, hátha valakinek segítséget nyújt, illetve most akkor fordulnék újból hozzád 1-es, hogy mi a szakmai véleményed erről a cikkről?

Fontos tudnivalók GYED/GYES-ről visszatérő édesanyáknak: bérkorrekcióról és szabadságok kifizetéséről! 💼👶

Amikor egy édesanya fizetés nélküli szabadságról (GYED/GYES után ) tér vissza, a munkáltatónak törvényi kötelezettsége van a bérkorrekció elvégzésére. Az alábbi jogszabályi hivatkozások segítenek megérteni, miért kell a felhalmozott szabadnapokat már az emelt bérrel kifizetni:

🔹 Bérkorrekció

A Munka Törvénykönyvének 59. §-a kimondja, hogy a munkáltatónak a távollét megszűnése után ajánlatot kell tennie a bér módosítására. Ennek alapja az azonos munkakörű dolgozók átlagos éves béremelése, vagy ennek hiányában a ténylegesen megvalósult átlagos béremelés.

🔹 Szabadságok kifizetése az emelt bérrel

A 146. § és a 148. § alapján a szabadság idejére járó távolléti díjat az esedékesség időpontjában érvényes alapbér szerint kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy a felhalmozott szabadnapokat már az emelt bérrel kell kifizetni, hiszen a bérkorrekciót a visszatéréskor már érvényesíteni kell, a szabadság idejére járó távolléti díjat pedig az esedékesség időpontjában már az emelt bér alapján állapítják meg.

🔹 Mi a helyzet a munkaviszony megszűnésekor?

Ha a távolléted vége egyben a munkaviszony végét is jelenti 🚪, a bérkorrekció akkor is kötelező. Ezt a korrigált bért kell figyelembe venni a végső elszámolásnál (pl. végkielégítésnél).

💡 Mit jelent ez számodra?

Ha visszatérsz a munkába, győződj meg arról, hogy a munkáltatód elvégezte a bérkorrekciót, és az összes felhalmozott szabadságodat már az új, emelt bérrel számolják el. Ez nem csak jogosultság, hanem törvényi kötelezettség!

💬 Mit érdemes tenni?

• Ellenőrizd a béremelési ajánlatot és a szabadságok elszámolását.

• Ha nem a korrigált bér alapján számolnak, az jogsértés, és érdemes munkaügyi szakemberrel konzultálni. ⚖️

jan. 13. 12:55
 26/30 anonim ***** válasza:
72%
Ez valóban így van. De ezt le is írtad valahol, hogy kaptál emelést. Ha megszűnik a fizetés nélküli szabadságod, akkor a rendes szabadságod már az új béreddel kell kiadni. Ettől függetlenül amit fentebb írtam/írtunk csed számításba csak akkor fog beleszámítani az emelt béred, ha lesz legalább 180/120 napod ténylegesen ledolgozva. Szóval a helyzet továbbra is, ami a 19-es hozzászólásban van leírva. A munkajog és a tb jog két különböző dolog.
jan. 13. 13:07
 27/30 A kérdező kommentje:
Értem. Csak gondoltam berakom ide, kiegészítésként, hátha más anyuka is rátalál erre a kérdésre. Legyen teljes az öszkép. Köszönöm szépen a szakmai hozzáértésed! :)
jan. 13. 13:40
 28/30 anonim ***** válasza:
Nem ferditek van maximuma...te jó ég nezz mar utána....2x minimálbér/30-cal és megszorzod 30-al vagy 31-el. Ez a max amit kaphat az aki nem ment vissza 180 napot vagy 120 napot akinek ez az összeg meghaladja a papiron lévö fizuját. Ennél többet nem kaphatok én sem hiába brutto 1 millio a fizum
jan. 13. 15:21
 29/30 anonim ***** válasza:
2021-ben hozták a 100%-os csedet de abbol is lejön 15%...ott se a 100%-ot kapod....az én esetemben maximalizalva van a csed. Konkrétan 581600 ft-ot fogok kapni minusz 15%. Ennél többet nem kaphatok ez a max....
jan. 13. 15:25
 30/30 anonim ***** válasza:
Akinek kisebb a brutto fizuja mint ez az összeg amit leirtam neki máskepp számolják. Megint csak maskepp akiknek van 30 nap munkaviszonyuk. Ök kevesebbet kapnak mint én.
jan. 13. 15:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!