Vissza kell mennem dolgozni, hogy az emelt CSED-et kapjam?
Amióta Csed-en, Gyed-en vagyok, a munkahelyemen fizetésemelés történt a pozíciómban. Amennyiben újra gyermeket szülnék, mielőtt visszamennék dolgozni, az újabb Csed-es ellátás már az új fizetésemhez képest alakulna, vagy én a régi fizetésem szerinti Csed-et kapnám (ami akkor volt, amikor elmentem szülésszabadságra)? Mindig kaptam új szerződést már az emlet fizetéssel.
A másik kérdésem ehhez kapcsolódik. Ha visszamennék dolgozni, mielőtt újra szülnék, hány napot kéne ahhoz dolgozzak, hogy az új fizetésem szerinti Csed-et kaphassam? Vagy elég csak a második gyerkőcnél pár nap szabit kivenni és táppénzre menni 9-es kóddal?
Bocsánat a sok kérdésért. Rengeteg infót olvastam ez ügyben. Köszi a segítséget!
Akkor kapnád az emelt béred alapján, ha a csed igénylést megelező 3. hónap utolsó napjától visszafelé számolva rendelkeznél 180, de legalább 120 napi jövedelemmel. (Pl. Januártól igényelnéd a csedet, akkor október 31-től visszafelé kell, hogy legyen legalább 120 bérrel ellátott nap.) Tehát akkor szülés előtt valóban vissza kellene menned legalább 7-8 hónapot dolgozni.
Ha nincs meg ennyi, akkor marad a minimálbér kétszerese. Valóban nincs maximuma a csednek, de ebben az esetben így írja elő a jogszabály.
Csak hogy tovább bonyolítsam a helyzetet az előző válaszoló kommentjei korrektek, de ugye minden jövedelmet figyelembe kell venni. Két munkahelyem van, mindkét helyen kaptam karácsonyi jutalmat, ami az első gyerkőcnél beleszámított a CSED alapba. A második gyerek előtt a részmunkaidős állásomba visszamentem majdnem egy évre dolgozni emelt bérrel, de végül a kedvezmény szabály lépett életbe itt is, mert az emelt béremmel is kevesebb lett volna a napi alapom, mint anno a karácsonyi jutalommal.
Ezt csak azért hagyom itt, hogyha ilyen esetleg lehetett, akkor a gondolatmenetből ezt sem érdemes kihagyni, mielőtt valaki a magasabb csed reményében visszaszalad 8 hónapra dolgozni.
Nincs ellentétben... A 16-os válaszoló nem ment vissza dolgozni a két gyermek között, vagy legalábbis nem a szükséges időre. Hiába lett 800.000 Ft a fizetése, mert itt is magamat tudom ismételni, minimálbér kétszeresével kapta az új csedet. Mindegy, többször már nem fogom leírni, mert csak az előző válaszaimat tudom ismételni. A választási lehetőségeid:
1. Visszamész dolgozni legalább 7-8 hónapot. Akkor az új béreddel fogod kapni az új csedet. (Mivel az előző gyermekre kapott ellátás kevesebb volt.
2. Nem mész vissza 1 napra sem: minimálbér kétszeresével kapod.
3. Kiveszel szabadságot, majd elmész táppénzre, szintén a minimálbér kétszeresét fogod kapni csednek.
Amit írtál, hogy a fórumon a jobb csedet kapta az anyuka az azért lehetett, mert az új bére kevesebb volt, mint a minimálbér kétszerese. Ami egyébként nem rossz pénz, sokan nagyon örülnének neki, főleg ha egy percet se kell visszamenni dolgozni (pedagógusként meg végképp)
Remélem nem voltam túl nyers, ennél jobban nem tudom elmagyarázni.
Nem voltál, sőt! Tudom, hogy sokat értetlenkedtem...
Ez az válasz koronázta meg a kérdésemet! Hálás köszönet a türelmedért és az idődért! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!