Vissza kell mennem dolgozni, hogy az emelt CSED-et kapjam?
Amióta Csed-en, Gyed-en vagyok, a munkahelyemen fizetésemelés történt a pozíciómban. Amennyiben újra gyermeket szülnék, mielőtt visszamennék dolgozni, az újabb Csed-es ellátás már az új fizetésemhez képest alakulna, vagy én a régi fizetésem szerinti Csed-et kapnám (ami akkor volt, amikor elmentem szülésszabadságra)? Mindig kaptam új szerződést már az emlet fizetéssel.
A másik kérdésem ehhez kapcsolódik. Ha visszamennék dolgozni, mielőtt újra szülnék, hány napot kéne ahhoz dolgozzak, hogy az új fizetésem szerinti Csed-et kaphassam? Vagy elég csak a második gyerkőcnél pár nap szabit kivenni és táppénzre menni 9-es kóddal?
Bocsánat a sok kérdésért. Rengeteg infót olvastam ez ügyben. Köszi a segítséget!
Szia!
Köszi szépen a választ.
Bocsi ezeket az összehasonlitásokat nem teljesen értem. A minimálbér kétszerese az most mennyi jelenleg bruttóban? A régi CSED-emet hasonlízják össze a minimálbérrel? Hogy jön aztán a képbe az új CSED az új bér alapján? Ne haragudj a tudatlanságomért. Nem vagyok magyar állampolgár.
Nem tudod hol lehetne erről bővebben olvasni? Bárcsak így lenne, ahogy írod.
Én pont az ellenkezőjét hallottam, hogy min. fél évet kell dolgozni ahhoz megint, hogy a magasabb fizuból számolják a Csed-et...
Kedves 1-es! Nem értem miért lettél lepontozva. El kezdtem olvasni a paragrafusokat, amikre utaltál, de aztán abba hagytam, nem találtam meg a magamra vonatkozó kérdéskört.
A mostani bruttó bérem januártól 653 100 ft lesz, 391 000 ft volt mikor el mentem anyaságira. Őszintén, nem teljesen világos ez a minimálbér kétszerese. Nem értem. 2025-ben a minimálbér kétszerese havi 581.600 Ft, amelyből a napi korlátot úgy kapjuk meg, hogy elosztjuk 30-cal: 19.386,66 Ft/nap. Ez a minimum, amit meg kell kéne kapnom?
Köszönöm a segítséget!
A 42. paragrafus (3)-(4)-es bekezdése vonatkozik a Te esetedre. Igen, jól értelmezed, mivel idén a szerződés szerinti béred magasabb, mint a minimálbér kétszerese, ezért a napi 19.386,66 Ft. lesz az új csed alapja.
1-es
Kedves 1-es!
És akkor nem a magasabb bérem szerint fogom kapni a CSED-et? Vagy a CSED alapja pontosan mit jelent?
Nem, mert itt van az összehasonlítás. Ha a minimálbér kétszerese kevesebb, mint a béred, akkor a minimálbér kétszerese lesz a csed, kivéve, ha az előző gyermekre kapott csed magasabb összegű, mert akkor az lenne. De nálad ha jól értem, az előző gyermekre kapott csed jóval alacsonyabb. Így marad az, hogy a minimálbér kétszerese, tehát napi 19.386,66 Ft.
Az egészségbiztosítási ellátások esetében napi alapról szoktunk beszélni. Ennek a napi alapnak bizonyos %-a a napi összeg, tehát amit minden napra megkapsz. Mondjuk a csed esetén igazából egyezik a kettő, mert 100%. De azért mondjuk alapnak, mert pl táppénznél csak a napi alap 60%-a, gyednél pedig a napi alap 70%-a az egy napra járó összeg.
Ami a Te esetedben a lényeg, hogy napi 19.386,66 Ft csedet fogsz kapni. Egész hónapra úgy kell kiszámolni, hogy felszorzod a hónap napjainak számával (hétvégére és ünnepnapra is jár). Így kapsz egy bruttó havi összeget. Ebből 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra, kivéve, ha 30 év alatti vagy, mert akkor ez sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!