Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Vissza kell mennem dolgozni,...

Vissza kell mennem dolgozni, hogy az emelt CSED-et kapjam?

Figyelt kérdés

Amióta Csed-en, Gyed-en vagyok, a munkahelyemen fizetésemelés történt a pozíciómban. Amennyiben újra gyermeket szülnék, mielőtt visszamennék dolgozni, az újabb Csed-es ellátás már az új fizetésemhez képest alakulna, vagy én a régi fizetésem szerinti Csed-et kapnám (ami akkor volt, amikor elmentem szülésszabadságra)? Mindig kaptam új szerződést már az emlet fizetéssel.

A másik kérdésem ehhez kapcsolódik. Ha visszamennék dolgozni, mielőtt újra szülnék, hány napot kéne ahhoz dolgozzak, hogy az új fizetésem szerinti Csed-et kaphassam? Vagy elég csak a második gyerkőcnél pár nap szabit kivenni és táppénzre menni 9-es kóddal?

Bocsánat a sok kérdésért. Rengeteg infót olvastam ez ügyben. Köszi a segítséget!

jan. 2. 17:17
 1/10 anonim ***** válasza:
33%
Nem kell visszamenned egy napra sem. Ha kaptál szerződés módosítást, akkor a szerződés szerinti béred nőtt. Új gyermek esetén összehasonlítják a jelenlegi szerződés szerinti béred a minimálbér kétszeresével. Ezek közül a kevesebbet szintén hasonlítják majd az előző gyermek jogán kapott csedhez. És ezek közül azt fogod kapni, amelyik magasabb összegű. Táppénznél majd a szerződés szerinti béredet az utolsó ellátás összegéhez hasonlítják majd, ami az előző gyermek jogán kapott gyed. Ennél nem lehet alacsonyabb az alap. (Persze az összeg alacsonyabb lesz, mert a táppénz 60, vagy 50%). Egyébként már szabadságot se kell kivenni (régen kellett), csak legalább 30 nappal előbb meg kell szüntetni a fizetés nélküli szabadságot. Ezzel visszakerülsz állományba.
jan. 2. 17:49
 2/10 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszi szépen a választ.

Bocsi ezeket az összehasonlitásokat nem teljesen értem. A minimálbér kétszerese az most mennyi jelenleg bruttóban? A régi CSED-emet hasonlízják össze a minimálbérrel? Hogy jön aztán a képbe az új CSED az új bér alapján? Ne haragudj a tudatlanságomért. Nem vagyok magyar állampolgár.

Nem tudod hol lehetne erről bővebben olvasni? Bárcsak így lenne, ahogy írod.

Én pont az ellenkezőjét hallottam, hogy min. fél évet kell dolgozni ahhoz megint, hogy a magasabb fizuból számolják a Csed-et...

jan. 2. 19:44
 3/10 anonim ***** válasza:
67%
1-es vagyok. Nem tudom, miért lettem lepontozva, de mindegy is... Ha szeretnél utánaolvasni (vagy bárki más..) akkor az egészségbiztosítási törvény 40-48 paragrafus foglalja magában a csedet, gyedet, táppénzt. A minimálbér kétszerese 2025-ben 581.600 Ft. A példa kedvéért tegyük fel, hogy a szerződés szerinti béred 600.000 Ft. Ebben az esetben az 581.600 Ft/30=19.386,66 Ft/nap lenne a következő gyermekre járó csed alapja. Itt bejön az úgynevezett kedvezményszabály, amely kimondja, hogy ha az előző gyermekre megállapított csed napi alapja magasabb, mint a fenti összeg (ezt ugye az annak idején kapott megállapító határozatban láthatod), akkor az előző gyermekre kapott csed lesz a következő gyermekre járó csed alapja is. (Fú, remélem érthető). Ha a szerződés szerinti béred kevesebb, mint a 581.600 Ft, akkor az lesz összehasonlítva az előző cseddel.
jan. 2. 19:56
 4/10 anonim ***** válasza:
Bocs de én is belekérdezek kedves első. Ha szülés után 8 óra helyett 4 órát dolgozom, akkor a 2 gyerek szuletésekor ezt a 4 órát fogják figyelembe venni és nem azt hogy az első gyerek előtt 8 órában dolgoztam?
jan. 2. 22:05
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 4-es! Amennyiben az újabb gyermek, gyed, gyes alatt, vagy ezek megszűnését követően 1 éven belül születik (tehát az előző gyermek 4 éves koráig) akkor él a fent említett kedvezményszabály. Tehát nem lehet kevesebb az új csed, gyed alapja, mint az előző gyermekre kapott csed. Fontos, hogy ez csak abban az esetben van így, ha nem történt munkahely váltás.
jan. 2. 22:38
 6/10 A kérdező kommentje:

Kedves 1-es! Nem értem miért lettél lepontozva. El kezdtem olvasni a paragrafusokat, amikre utaltál, de aztán abba hagytam, nem találtam meg a magamra vonatkozó kérdéskört.

A mostani bruttó bérem januártól 653 100 ft lesz, 391 000 ft volt mikor el mentem anyaságira. Őszintén, nem teljesen világos ez a minimálbér kétszerese. Nem értem. 2025-ben a minimálbér kétszerese havi 581.600 Ft, amelyből a napi korlátot úgy kapjuk meg, hogy elosztjuk 30-cal: 19.386,66 Ft/nap. Ez a minimum, amit meg kell kéne kapnom?

Köszönöm a segítséget!

tegnapelőtt 14:24
 7/10 anonim ***** válasza:

A 42. paragrafus (3)-(4)-es bekezdése vonatkozik a Te esetedre. Igen, jól értelmezed, mivel idén a szerződés szerinti béred magasabb, mint a minimálbér kétszerese, ezért a napi 19.386,66 Ft. lesz az új csed alapja.

1-es

tegnapelőtt 15:37
 8/10 anonim ***** válasza:
Akkor én megszívtam,nem lesz az első 4. Szülinapja előtt 2. Gyerek. Na mindegy😅 sok szerencsét kérdező.
tegnapelőtt 15:53
 9/10 A kérdező kommentje:

Kedves 1-es!

És akkor nem a magasabb bérem szerint fogom kapni a CSED-et? Vagy a CSED alapja pontosan mit jelent?

tegnapelőtt 19:31
 10/10 anonim ***** válasza:
50%

Nem, mert itt van az összehasonlítás. Ha a minimálbér kétszerese kevesebb, mint a béred, akkor a minimálbér kétszerese lesz a csed, kivéve, ha az előző gyermekre kapott csed magasabb összegű, mert akkor az lenne. De nálad ha jól értem, az előző gyermekre kapott csed jóval alacsonyabb. Így marad az, hogy a minimálbér kétszerese, tehát napi 19.386,66 Ft.

Az egészségbiztosítási ellátások esetében napi alapról szoktunk beszélni. Ennek a napi alapnak bizonyos %-a a napi összeg, tehát amit minden napra megkapsz. Mondjuk a csed esetén igazából egyezik a kettő, mert 100%. De azért mondjuk alapnak, mert pl táppénznél csak a napi alap 60%-a, gyednél pedig a napi alap 70%-a az egy napra járó összeg.

Ami a Te esetedben a lényeg, hogy napi 19.386,66 Ft csedet fogsz kapni. Egész hónapra úgy kell kiszámolni, hogy felszorzod a hónap napjainak számával (hétvégére és ünnepnapra is jár). Így kapsz egy bruttó havi összeget. Ebből 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra, kivéve, ha 30 év alatti vagy, mert akkor ez sem.

tegnapelőtt 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!