Hogy döntenétek?

Figyelt kérdés

26éves vagyok a férjem 37!

Jelenleg nincs olyan munkám ahonnan eltudnék menni szülni.

Bevállalnátok hogy gyesre szültök

Vagy várnátok a megfelelő munkahelyre?

Azért a férjem se lesz már fiatalabb ami kezd aggasztani egy kicsit baba vállalás szempontjából…

2022. dec. 21. 10:01
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
83%

"Most 80-90ezer amit költünk csak ételre

Számunkra pont rosszkor jött ez is ilyen szempontból"

És ezt kéne még egy babával tetézni, aki aztán megint egy nagy és fix havi kiadással jár? Pont amiatt, hogy itt az infláció, a válság, ide 1 fizetésre, 0 juttatásra gyereket vállalni.

Meg ha most nem tudsz elhelyezkedni, mi lesz kisgyerekes anyaként? És most még munkahely dömping van, mármint annak, aki dolgozni akar. Ha meg olyan helyen laksz, ahol kevés a lehetőség, milyen jövőképed lesz ott? Főleg, ha jön egy olyan válságidőszak, mint 2008 után?

Ez az időszak pont nem azoknak kedvez, akik eleve nehezen élnek meg.

2022. dec. 21. 10:51
 12/27 A kérdező kommentje:

Tudom bármi közbe jöhet

Hiába lesz 1 év múlva gyedem meg csedem

Bármikor bárki lehet munkanélküli akár nagyobb gyerek mellett is

Átgondolandó 😊 köszönöm aki eddig válaszolt

2022. dec. 21. 10:52
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon sok mindentől függ.

A CSEDhez, GYEDhez szükséges hogy a szülés napján biztosított legyél, valamint 2 éven belül legyen 365 nap biztosítási jogviszonyod.

A Gyes+családi pótlék kb. 38.000 Ft. Plusz a párod tud igényelni utána 10.000 Ft családi kedvezményt.

Ez kb semmire nem elég.

Szerintem üljetek le és beszéljétek meg. Nem mindegy van-e megtakarításotok vagy hónapról-hónapra éltek a párod fizetéséből. Nem mindegy saját lakásotok van, vagy még esetleg albérletet is kell fizetni? Vannak-e szüleitek akik tudnak/akarnak támogatni?

Mennyire stabil a kapcsolatotok? Az első gyerek születése (és a többi is) egy hatalmas nagy érzelmi hullámvasút, emellé ha pluszba bejön a kiszolgáltatottság érzése, hogy eltartanak, lehet még nehezebb.

Egy kisbaba nem csak pelenkába és tápszerbe kerül sajnos. Ha szerencséd van anyatejes lesz, az legalább nem kerül pénzbe. De vannak oltások, amik pénzbe kerülnek, gyógyszerek, stb. Ha hasfájós lesz, akkor pedig bármit bármennyiért meg fogsz venni, csak ne sírjon már.

A várandósság alatt is jó lenne minőségi ételt enni és vitaminokat.

Nem tudom milyen munkát keresel, amit nem találsz, de én a helyedben elmennék akár takarítani, árufeltölteni, bármit. Még ha minimálbér után számolják is az ellátásokat is kb. háromszorosa összeget kapsz majd havonta.

Igaz, hogy a gyerek 168 napos korától a párod is igényelheti a gyedet, de akkor te nem leszel biztosított, fizetni kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot havonta. Később esetleg emiatt, hogy nincs meg x év biztosítási jogviszonyod eleshetsz állami támogatásoktól. Bár nem tudni lesznek-e ilyenek később.

A gazdasági helyzet szerintem jövőre még rosszabb lesz, és tovább emelkednek az árak, már most nagyon drága a pelenka.

2022. dec. 21. 10:58
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
Szóval nem dolgozol vagy feketén, akkor menj el bárhova és legyen tb-d legalább. Amúgy meg honnan veszed gyereked akar e esküvőt/gyereket, nem ezért kell szülni
2022. dec. 21. 11:00
 15/27 anonim ***** válasza:
81%
Biztos, hogy nem szülnék GYES+családira. Mit csinálsz, ha a párod lelép, vagy ne adj isten történik vele valami? ~35.000 Ft-ból hogy fogod eltartani magadat és a gyereket is?! Amúgy sem ártana szülés előtt pár év értelmezhető munkaviszony, hogy ne az üres önéletrajzoddal ess majd ki a munkaerőpiacra, ha majd a gyerek közösségbe megy…
2022. dec. 21. 12:19
 16/27 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem nagyon egyszerű a képlet. Én mindig arra gondolok, hogy ha egyikünkkel történik valami, akkor is anyagi biztonságban maradjon ott a másik a gyerekkel. Ha te csak GYES-t kapsz és a férjeddel történik valami, elhagy, kirúgják, tartós táppénzre kell mennie, ne adj isten meghal, mi a fenét kezdesz magatokkal?

Egy munkahely nem csak azért védőháló, mert normális ellátást kapsz utána. Fél év után visszamehetsz dolgozni, ha minden kötél szakad és ha mondjuk azért kell visszamenned idő előtt, mert a férjed meghalt, akkor nincs az a munkáltató szerintem, aki ne venne vissza valamilyen munkakörbe legalább amíg egy kicsit össze tudod szedni magad. Soha ne történjen ilyen, de én mindig azt mondom, hogy jobb félni, mint megijedni. Nem azt várjuk, hogy ez bekövetkezzen, de tervezünk, hogy mi lenne, ha...

Egy GYED maxból is nehéz eltartani egy családot, ha apa valamiért kiesik a képből, GYES-re tudatosan soha nem vállalnék gyereket.

1-2 év meg őszintén mit számít? Ígysem biztos, hogy a férjed megéri a gyereketek esküvőjét, meg 2 év múlva sem lesz biztos. Az sem biztos, hogy te meg fogod. Ez ilyen. Inkább ezen rágódjak, mint azon, hogy nem tudom megvenni a gyerekemnek a tápszert, vagy nem tudom fűteni a házunkat, vagy tudom is én.

2022. dec. 21. 12:30
 17/27 anonim ***** válasza:
71%

Kizárt.

Én 5 év munkaviszony után szültem. A csed meg szodavíz, de a gyed amit kapok az is a vicc kategória (hozzateszem nem ennyire készültem, nem annyira voltam bejelentve mint ahogy meg volt egyezve).

Ez is édeskevés meg éhenhalni is, nem hogy a 25ezer gyes

2022. dec. 21. 12:36
 18/27 anonim ***** válasza:
75%
Kizárt. Sőt igazából majdnem ugyan ebbe a helyzetbe voltam a ferjem 35 én 24. Elmentem gyorsétterembe dolgozni, mivel az bejelentett ugyan “rosszabbul” kerestem de lényeg a bejelentés volt. 7 hónap után elkezdtünk próbálkozni, elsőre összejött még 4 hónapot dolgoztam utána, majd tp és csed.
2022. dec. 21. 20:33
 19/27 anonim ***** válasza:
76%
6 éve vagyok komoly kapcsolatban, házas. Mindvégig a családalapítas volt a cél számunkra, de addig védekeztünk, amíg nekem is meg lett a stabil munkahelyem, illetve saját házunk stb lett. Tehát biztos, hogy nem vállalnék a semmire egy gyermeket. Még akkor sem, ha a férjem jól keres.
2022. dec. 21. 20:49
 20/27 A kérdező kommentje:

Nem a semmire szülök…

Saját ház,2 autó

Mai világa sok embernek ez nincs meg ami a gyerekvállalás alapja…

Azért örülök hogy lettek köteledés mentes hosszászólások is

2022. dec. 22. 11:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!