Tényleg vissza kell fizetnem a táppénz 1/3-át a munkáltatónak?
Sziasztok!
Röviden és tömören.
9es kóddal táppénzen voltam 2019ben(vetelesem volt mar és nem akartam kockáztatni, de mivel éjjel nappalos benzinkuton dolgoztam nem bírtam mar az éjszakázást sem)
Majd 2021ben megbeszeltem a munkáltatóval hogy újra babát várok, így 9es kóddal mehetek e táppénzre? Elég rugalmas és azt mondta persze, bejelentett egy napra is, hogy a jobbik összeget kapjam majd, meg így járt a táppénz.
Múlthéten viszont közölte hogy neki ez a malőr 400ezer forintba fájt. Amit fizessek neki vissza. Mindketten tudjuk én mar oda nem tudok vissza menni, mert az ejszakat nem tudom és nem is akarom két kicsi mellett bevállalni.
Akkor jogosan kell megfizetni nekem azt a 400ezret?
Ha maradtam volna nala, vagyis vissza megyek dolgozni akkor nem kérte volna tolem ezt az összeget?
Tudatlan vagyok sajnos ebbe a témában, nincs semmi ismerősöm akitől ilyet tudnék kérdezni.
nőgyógyász megadta a javaslatot, innen engedjük már el mi jogos vagy nem.
Tévedsz. Ugyanis a nőgyógyász csak azt igazolja, hogy keresőképtelen. Ez nem jelent automatikus táppénzt.
Nálam most van egy munkáltató, aki pert indított. Kismama beadta a kérelmet a fiznélküli megszüntetésére, aztán hozta az igazolást, hogy telen.
A munkáltató arra hivatkozik, hogy félrevezette, nem volt szándékában munkát végezni, márpedig tp-re akkor jogosult, ha betegsége, állapota miatt nem tudja a munkáját ellátni. Nem tudja igazolni, hogy gondoskodott volna a nagyobb gyerek elhelyezéséről, ha visszatér, tehát pontosan tudta, hogy úgysem fog dolgozni.
Nyert a munkáltató, fellebbeztek, de jó eséllyel bukják. Akkor pedig várható, hogy több munkáltató is bevállalja. Már készül belőle a cikk szakmai lapba.
Állományban vagyok, a kicsire most s gyed fog járni, a nagyra már nem jár semmi, szeptembertől kezdheti az ovit(családi jár ugye)
933ezer forint volt a táppénz, most adtam össze, ugye itt volt minden SMSben. Nekem sehogy sem jön ki a több mint 400ezer Ft, akárhogy gondolkodom, szóval nem értem miért ker annyit.
A nőgyógyász a sorozatos vetelesek miatt egyből táppénzre javasolt. A házi orvos meg ugye a nőgyógyász által kiállított papírral egyből fel is vett táppénzre.
Mivel itt van a nagyobbik lányom, akit nem tudtam volna hova adni(itt nincs bölcsőde) így nem tudtam visszamenni dolgozni, plusz már azóta el is költöztünk, mert a városban nem tudtunk venni házat mivel aranyárban vannak.
Amikor mondtam, hogy mi a helyzet tehát meg volt a nőgyógyászati terhesség megállapítás és a táppénz javaslat, akkor ő úgy állt hozzam persze hat legyek nyugodtan így ot nem zavarja. Majd amikor már kaptam táppénzt, akkor mondta hogy ő minden honapban köteles fizetni az 1/3át, de ezt csak mondja, hogy tudjam nem vagyok neki “ingyen”
Igen, bejelentett egy napra de én nem álltam munkába, mert a TB-nél azt mondtak, hogy így jár csak a táppénz, amúgy meg nem, mert már előtte itthon voltam a nagyobbik lánnyal cseden és gyeden. Tehát egy napot be voltam jelentve.
Akkor így jogos, vagy nem?
De ha jogos, akkor miért ker 400ezret, mikor az rohadtul nem 400ezer kene hogy legyen, hanem kb 290e???😐
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!