A CSED-hez hogyan kell lezáratni a táppénz idejét?
nagyon fontos hogy lezáratod és másnaptól csed, ne legyen megszakitas
en szüléstől igényeltem mindig, a döntés általában attól függ hogy mekkora a bér, pontosabban a táppénz összege, mert jelenleg a max táppénz kb nettó 270 ezer ft, a max gyed pedig 220, igy aki max táppénzt kap megéri szüléstől igényelni a csed-t hiszen akkor a táppénzt kapja tivább, aki hamarabb igényli a csed-t az mindig a gyed-ből kap kicsivel többet
A CSED a szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényelhető. 168 napig jár, utána GYED van. Ha szülés előtt már igénybe veszed, értelem szerűen lejön az az idő a 168 napból.
A TP-t lezáratod és másnaptól igényelheted a CSED-et.
Példa:
Szülés várható időpontja: 2022.11.15.
CSED jár:2022.10.18-tól-2023.04.04-ig, utána GYED jár a gyermek két éves koráig.
Ha a szülés előtt TP-n maradsz végig, akkor a szülés napjától jár 168 napig a CSED!
Az OEP-nél rákérdeztem, hogy mi van akkor, ha a 29. napon szülök. (Nálam megszűnt a szerződés, azért kértem előbb a CSED kezdetét.)
Erre azt a választ kaptam, hogy az pech és igyekezzek a 28 napon belül maradni. :D
Ne legyen megszakítás, mivel szülés előtt igényled.
Munkahelyen vagy OEPnél beadod a papírt Csend igénylése. Mondjuk leadod 08.01-én, de folyósítási, kezdő dátummak 08.17-ét írsz. Az orvosnak mondod, hogy 08.16-ig vagy táppénzen. (Vagy aznap szólsz neki, ezt pontosan nem tudom.) Így folyamatos lesz a tp és egyből jön a CSED.
Szeptemberben pedig 16 napi tp-t kapsz és 14 napi CSED pénzt.
Igen lehet. Egyébként még soha senkit nem érdekelt, hogy valaki kicsúszott a 4 hétből. A lényeg, hogy a kiskönyvben mi a szülés várható ideje. Arról nem tehet a kismama, ha tulhordja. :)
Egy tb-s
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!