Mit tegyek hogy normális gyedre legyek jogosult? Veszélyeztetett a munkaköröm szerintem... takarítok magánlakásokban. Ha táppénzre elmegyek akkor majd abból számolják ki a gyedet ugye?
Dokinál most voltam pénteken, nem kérdezte a munkaköröm, nekem meg nem volt eszemben, de azért figyelek h minimálisan hasznalok tisztitoszert,
2 hónapja dolgozom itt határozatlan a szerződésem.
Előtte volt munkahelyem, de novemberben a covid miatt megszűnt ( kocsma)
Ellátás nem lehet ellátás alapja, tehát táppénzből nem számolnak sem gyedet, sem csedet, a számításnál a táppénzes napokat átugorják és az előtte lévő bért nézik.
5 hetes terhesen még nincs mit bejelenteni, hivatalosan akkor vagy terhes, ha van a babának szívhangja, addig max a terhesség gyanúja áll fent. Ha az orvos megállapította az élő terhességet, utána tudod bejelenteni.
Amúgy a házi takarítás nem tartozik veszélyes munkakör kategóriába.
A magánlakásban való takarítás nem veszelyes munkakör. Átlag ember otthon is takarít.
5 hetesen nem kellene bejelenteni, hiszen még épphogy csak elmaradt a menstruációd. Majd a 12. het után. 2 hónapos munkaviszonnyal nem tudsz csak max 2 hónapra táppénzre menni.
Most látom a második írásodat.
Kérdés, hogy nem vagy-e próbaidős? Próbaidő alatt akkor is elküldhetnek, ha terhes vagy, erre figyelj.
A másik, hogy táppénzen addig lehetsz, amióta tart az aktuális munkaviszonyod, tehát ha 2 hónapot dolgoztál, akkor 2 hónap lehet a tp max ideje, akkor is ha terhes vagy. Utána nem fog járni semmilyen ellátás. Később gyed és csed sem, mert nem lesz bérezett napod.
A munkakör miatt az üzemorvos tudja javasolni, hogy más munkakörbe helyezzenek át, de ez nem olyan munkakör, amit megfelelő biztonsági szabályok mellett nem végezhet egy kismama.
Ha 2 hónapja dolgozol ott, akkor max 2 hónapig tudsz elmenni táppénzre.
De a takarítás nem minősül veszélyes munkakörnek, vagy az összes kismamát kivonnák a forgalomból aki takarít otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!