Január 8-tól táppénzen vagyok. A január 8 előtti
hétvégére nem fizet a munkáltatóm, mert az nem
munkanap. Ez így tényleg jogos?
21/44 A kérdező kommentje:
Igen köszi, ez az én esetemben teljesen világos! Most azon akadtam le, hogy ha valaki január 4től lenne táppénzen. Ott mivel 3 nap volt előtte (1 ünnepnap és egy hétvége), ő akkor is rosszul jár, ha valóban nem jár elsejére sem fizetés. Csak fura, hogy ebben az egyedi esetben sem tesz kivételt a jog és nem számítja be az ünnepnapot és egyáltalán nem kap fizetést az illető arra a 3 napra. Az egyik válaszoló félreértette, én nem azt feltételezem, hogy táppénzt kapok arra a napra is, ahol még nem is voltam táppénzen. Ilyen h.lyeség eszembe sem jutott. :)
Nem jár “rosszul”. Pontosan csak “így” jár. Mivel ha nem menne tp-re az emberünk neki akkor se járna 1-jere fizetés. Miért is járna? Otthon csücsült. En nem ertem hol itt a gond? Miért akarsz neki fizetést adni valamire amikor nem dolgozott? Ez pont ugyanaz mintha 1-2-a szombat vasárnap te meg 3-tol beteg vagy. Arra sem kapsz fizetést.
2021. febr. 2. 14:08
23/44 A kérdező kommentje:
Ha nagyon szószerint (törvény szerint) vesszük akkor valóban nem járna, de valójában mégis jár. Mivel ha az adott hónapot végig dolgozta volna, ugyanúgy megkapja a 100%os fizetését, nem vonják le az elsejét, csak mert ünnepnap. Értem én, hogy nem dolgozik, minek járna, de nekem úgy lenne a logikus, hogy ha akkor nem éri veszteség ha megkapja a teljes fizetését, akkor erre is kitaláltak valamit, hogy táppénz esetén se érje.
24/44 A kérdező kommentje:
Na, férjem felhívta a cég bérszámfejtőjét, aki barátja is. Ő azt mondta, hogy ebben az esetben jár fizetés elsejére, a hétvégére nem.
Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül hiszek neki, mert mindenki mást mond.
De eleve rosszul ülsz a lovon. Az ünnep olyan mintha nem létezne. Nincs. Abban a hónapban kevesebb a munkanap. Ez sima ünnep nélküli hónapban is így van. Pl februárban kevesebb mint mondjuk juniusban.
Az ünnepnap egyszerűen nem tényező. Nem játszik havibér esetén. Mintha nem is létezne. Te a teljes fizetésedet kizárólag azokra a napokra kapod amikor dolgozol vagy dolgoznál. Ha végig dolgozod a januárt akkor sem kapsz semmit elsejére. A többi napra kapsz csak bért ami hétköznap és dolgozol rajta. Ha nem dolgozol táppénzt kapsz amit teljesen más logika alapján számolnak.
2021. febr. 2. 14:23
Kérdező ez attól függ. Havibér és általános munkarend esetén nem jár. Órabér esetén jár 8 óra unnepnapi kiegészítés.
2021. febr. 2. 14:24
Az ünnepnapok azok fizetett munkanapok!
2021. febr. 2. 14:32
28/44 A kérdező kommentje:
Én értem, ezt nem kell magyarázni, felfogtam. :D De egységesnek akkor sem egységes! Ha én dolgozok és nem vagyok táppénzen, akár 1 ünnepnap van a hónapban akár 21,én akkor is azt a kitalált 100 ezer forintot fogom megkapni! Én értek mindent, szimplán ebből a tényből indultam ki. Illetve ugye most ezt mondta férjem bérszámfejtője is, pedig említette neki a fix fizetést. De én mostmár megkérdezek egy netes ingyenes munkajogászt is. :D
Kérdezz bátran. Haviber esetén az osztó változik. És az osztó mindig a munkanapok száma.
2021. febr. 2. 14:35
2021. febr. 2. 14:38
Kapcsolódó kérdések: