Milyen juttatások járnak a baba születése után?
Érdekelne, ha egy anyuka mondjuk elmegy szülés előtt táppénzre, ezután megszületik a baba, mi jár az anyukának?
Azt olvastam, hogy van egy egyszeri támogatás. Etután már a gyes jár? Vagyis 1 gyerek után az a huszon párezer ft a gyerek 2 éves koráig?
Vagy hogy van ez pontosan?
Persze van munkahelyem, ezért lennék kíváncsi, hogy mi hogy működik.
(Természetesen a munkahelyemen is utána fogok járni, csak hátha itt hamarabb megkapom a választ)
168 napig csed jár, legkorábban szülés előtt 28 nappal igényelheted. A bruttód 70%-a, 15%-ot vonnak belőle. Ezt követően gyed a gyerek 2 éves koráig, szintén a bruttód 70%-a, ebből 25%-ot vonnak. 3 éves korig pedig gyes, 25 ezer.
Táppénzből nem számolnak, azt az időszakot átugorják.
Szülés után az egyszeri pénz 64 ezer, ez független a csed és társaitól.
A terhesség 91. napjától adókedvezmény jár, 10 ezer/hó, szülés után pedig családi pótlék, 12200/hó.
Szülés után közvetlenül jár az egyszeri anyasági. Ehhez kormányhivatalba kérhetsz papírt. Illetve onnan tudsz a családi pótlékhoz is kérni, ami szintén a szülés pillanatától jár.
Aztán kapod a csedet. Ehhez nekem a munkahelyen adtak papírt mert kifizető hely. Ha nem az akkor nem tudom hogy megy. Ezt 28 nappal szülés előtt már lehet kérni. A határozaton rajta lesz meddig kapod.
Aztán ha lejár a csed, jön a gyed. Ezt nekem ugyan úgy a munkahelyen keresztül kellett intéznem. A gyerek 2 éves koráig jár.
A csedet és a gyedet kérheted folyamatosra is.
Ha a gyed is lejárt akkor jön a gyes. Ezt már úgy tudom teljes munkaidős munka mellett is lehet igényelni.
Illetve ezen kívül van még az adókedvezmény amit a magzat 91 napos korától lehet igényelni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!