1 éves lesz júliusban a kisfiam, és már újabb babát szeretnénk. Hogy lesznek a juttatások, ha a kisfiam gyede alatt megyek szülni, vagy ha átcsúszunk egy picit a gyes időszakba?
Lediplomáztam, majd 2010 novemberétől 2012 július 13.-áig dolgoztam,végül 14.-én megszültem. Így a TGYÁS a szülés után kezdett ketyegni, és utána meg a GYED következett.
Olyat is hallottam, hogy érdemes lenne visszamenni papíron, azaz visszamész de lényegében csak a szabidat veszed ki, és max utána visszajössz gyedbe (ha jól tudom 1szer lehet megszakítani és újból visszamenni gyedbe) ha még van, ha meg nincs akkor gyes helyett táppénzbe szülésig ill. az új baba után járó tgyást elkezdeni szülés kiírt időpontja előtt 30 nappal...
Gondolom a munkaviszonyod még él.
Annak nincs értelme, hogy lemondod a gyedet, majd elmész szabira, ami kb. fél hónap, max. 1 hónap lenne, aztán vissza mész szabira. Ahhoz, hogy újból átlagbért számoljanak 180 napot kellene visszamenni dolgozni (vagyis júl. 1-től 120-ra csökken 180-ról a figyelembe vehető napok száma).
Tehát, ha nem lesz meg a te esetedben már valószínűleg a 120 bérezett nap, mert gyeden vagy gyesen voltál, akkor az új tgyásod alapja a szerződés szerinti béred lesz, és a gyed alapja az előző ellátás alapja, vagyis szintén a szerződés szerinti béred lesz.
Ha megszülsz gyed alatt, azt is csinálhatod, hogy megvárod, hogy az első gyerekeddel lejárjon a gyed, majd megigényled a tgyást és gyedet a 2. baba után.
Vagy, ha nem szülsz meg gyed alatt, akkor miután lejárt a gyed az első gyerekeddel, akkor utána kiveszed a szabikat, majd elmész táppénzre szülésig vagy a tgyás kezdetéig.
Ilyen esetben a tényleges jövedelem vagy szerződés szerinti bér lesz az alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!