Mikortól kaphat mandulatej, kókusztej illetve szójatejből készült ételeket?
A szója allergizál, ezért azt javasolják, akkor adjunk a babának először, mikor már legalább egy éve hozzátáplálunk.
A növényi tejeket rendszeres fogyasztásra pedig 4-5 éves kortól.
Hat en teljesen ellentetes informaciokat kaptam a vedonotol /dietetikustol mint az elottem szólók.
Szojat, szojas eteleket, szojatejet 9-10eves korig egyáltalán nem ajanljak.
A tobbit kiváltképp mandula /zab/kokusztej kb 1eves kortol siman lehet hasznalni az etelek elkeszitesenel, de mivel altalaban ezek eleg higak, ezt figyelembe kell venni a baba tapanyagszuksegleteinel.
En siman hasznalok zab, mandula es kokusztejet a gyerekem eteleinel (20honapos) Magaban nem szeteti de vannak ételek amibe pl sokkal jobbak mint a sima tej es azokat meg siman eszi. (pl kremlevesek, gyumolcsszoszok husok melle)
Egyebkent sztem a szojatol se lenne baja mertekkel mert kb kikerulhetetlen, de hivatalosan ezt mondtak nekem.
Akkor nekem nagyon rosszul mondták... Azt mondták már 6 hónapos kortól készíthetem a tejpépet kókusztejből 😒 Megvettem de szerencsére nem mertem kísérletrzni...
Hogyan készítetek akkor olyan ételt amihez kell tej? Vagyis mivel? Tápszerrel?
Gondolok itt a tejbegrízre, spenótra stb. 7,5 hós
Spenóthoz én soha nem teszek tejet, azt fokhagymásan esszük. Sóskához kell(ene).
Igen, tápszer nyugodtan mehet mindenhez. Pl: vízbegrízhez
" Kicsit gondolkodni kellene. A rizstej rizsből van, meg vízből, ezeket már általában kapja "
Javaslom neked is (a gondolkodást)! A rizs arzénhalmozó, azért nem ajánlják kisgyereknek italként, mert míg egy marék köretként oké, az italban túl sok van.
A szója allergizálhat és fito9sztrogén.
Az egyéb magtejekkel ugyanakkor csak akkor van gond, ha nagy adagban, tápszer vagy anyatej helyett kapja, mivel túl alacsony a vitamin- és kalóriatartalmuk.
8as sztem egyedul vagy ezzel az okos véleményeddel itt, de mindegy, akkor te add a rizstejet a kolykeidnek en az en kolykomnek nem adtam. A 9es pont jol leirta, az arzen dolgot en annyira nem tartom számottevőnek (eleg sokat kene hozzá inni) de a tobbivel egyet értek.
En azokat amiket "tejjel" kellene pl tejbegriz ugy csináltam h vizbegriz majd ha kihult tettem bele egy kanal tapszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!