Melyik növényi tej a legjobb, ami adható egy 2,5 éves kisgyereknek? (pl. mandulatej, kókusztej, zabtej, rizstej)
Micsoda elmés megállapítás, 1. válaszoló!
Kedves Kérdező: Egy 2 és fél évesnek már bármelyiket adhatod. Az én babám 11 hónapos, nem fogyaszthat tejtermékeket, mert tejfehérje-érzékeny. Viszont a növényi tejeket nagyon szereti. Már majdnem mindet kipróbálta (mandulatejet még nem mertem adni Neki, azt még nem is fogok egy ideig, hiszen a mandula apró magvas, allergizálhat). Rizstejet szokott reggelente inni, de evett már kókusztejből készített tejbegrízt is, a kalciummal dúsított zabtejet is adtam már süteményben, szóval nyugodtan mehet Nálatok már mindegyik, még a mandulatej is.
A lányunk tejérzékeny, és mivel 14 hónapos korától nincsen tápszer, ami adható neki, ezért azóta kap növényi tejeket a gasztroeneterológusunk tanácsára.
Mindegyiket imádja, rizs-, zab-, mandula- és kókusztejet próbáltunk eddig, naponta minimum fél litert megiszik belőle (de néha többet) kb. 10 hónapja. Szereti, mi is szeretjük. (Mi egyébként egyebek helyett is ezeket használjuk: rizstejszínt, mandulatejszínt, szójajoghurtot, stb.). A férjem (orvos) szerint elégséges ezeknek az összetétele akár ilyen kisgyermek korban, a gasztrósunk is nagyon ajánlotta, szerintem nyugodtan próbálgassatok. És finomak! :) Én sütni is ezekkel szoktam.
Nálunk a zabtej a kedvenc.
Szeretném kipróbálni itthon készítve is, láttam rá receptet, meg gép is van erre a célra (növényi "tej" készítő), csak elég drága. De ez off. Bocsi :)
Igazából bármelyik.
Kicsit mindegyiknek más az íze, így először érdemes végigkóstoltatni vele mindet, addig nem ajánlott bevásárolni belőle.
A kisebbik fiam 4 éves, tejallergiás, még sosem ivott állati tejet. Ő a rizs-, zab- és a szójatejet szereti, a mandula- és kókusztejet nem issza meg.
Pedig az utóbbi a legdrágább, ellenben a legkönnyebb otthon elkészíteni: [link]
Amúgy tejallergia miatt akarsz neki növényi tejet adni vagy "divatból"?
Szerintem az issza divatból a növényi tejeket, akinek nincs baja a tehéntejtől, csak azt olvasta róla, hogy káros.
Ha valakinek nem tesz jót (mármint közvetlenül), akkor az nem divatból mellőzi, hanem muszájból.
Egyébként meg nem a vita miatt kérdeztem, szimpla érdeklődés volt, a divat szót pedig idézőjelbe raktam :)
5-ös voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!