Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Ha nem vezetjük be a babánknál...

Ha nem vezetjük be a babánknál a húst, valóban előfordulhat hogy később nem is tudja lebontani a szervezete?

Figyelt kérdés

Mivel a férjemmel vegetáriánusok vagyunk, nyilván ebben a szemléletben neveljük a gyerekeinket is. Eleve kizárt hogy húst vásároljunk vagy feldolgozzunk, de most hallottam egy ilyen "rémhírt", hogy ha nem vezetjük be lehet, hogy később nem is lesz képes megemészteni.

Kompromisszum lehetne az, hogy a nagyszülőknél megkóstolhatja heti 1x.

2016. aug. 27. 11:08
1 2 3 4 5 6
 21/54 A kérdező kommentje:

Akit érdekel a bizonyíték, hogy miért egészséges a vegetáriánus étrend gyermekek számára is:

[link]

Ez az american dietetic association összefoglalója. Elég részletesen tárgyalja, hogy melyik tápanyagot miből érdemes beszerezni vegetáriánusok számára, majd megállapítja, hogy egy lakto-ovo vegetáriánus diéta az élet minden szakaszában, beleértve a csecsemőkort is biztosít minden szükséges tápanyagot a szervezet részére, sőt a tinédzserkorban és később kifejezetten egészségügyi előnyökkel rendelkezik.

"VEGETARIAN DIETS THROUGHOUT THE

LIFE CYCLE

Well-planned vegan, lacto-vegetarian,

and lacto-ovo-vegetarian diets are ap-

propriate for all stages of the life cycle,

including pregnancy and lactation. Ap-

propriately planned vegan, lacto-vege-

tarian, and lacto-ovo-vegetarian diets

satisfy nutrient needs of infants, chil-

dren, and adolescents and promote nor-

mal growth (49-51).

Figure 1

provides

specific suggestions for meal planning

for vegetarian diets. Lifelong vegetari-

ans have adult height, weight, and

BMIs that are similar to those who be-

came vegetarian later in life, suggest-

ing that well-planned vegetarian diets

in infancy and childhood do not affect

final adult height or weight (53). Vege-

tarian diets in childhood and adoles-

cence can aid in the establishment of

lifelong healthful eating patterns and

can offer some important nutritional

advantages. Vegetarian children and

adolescents have lower intakes of cho-

lesterol, saturated fat, and total fat and

higher intakes of fruits, vegetables, and

fiber than nonvegetarians (54,55). Veg-

etarian children have also been reported to be leaner and to have lower serum cholesterol levels (50,56)"

Egyébként pedig annak az egyetlen válaszadónak nagyon köszönöm, aki valóban a kérdésre válaszolt.

A többieknek annyit mondanék, hogy a toleranciát fontos lenne megtanulniuk. Ti is arra nevelitek a gyermekeiteket,amit a legjobbnak éreztek neki. Így adtok neki húst is, ami számomra egyszerűen erkölcsileg elfogadhatatlan.

Én a saját elveim szerint nevelem a saját gyermekeimet, ahogy pl. egy muszlim vagy zsidó is a saját elve (és étrendje) szerint fogja felnevelni a gyermekeit.

Nem vagyunk egyformák.

A választási lehetőség ott áll mindenki előtt, amit felnőtt és képes megérteni a döntései súlyát.

A ti gyermekeitek is csak később hozhatják meg az elhatározást, hogy vegánok, vegetáriánusok akarnak-e lenni, netán nyersvegánok, vagy éppen a kóser étkezést választják. Az enyémeim előtt ugyanígy nyitva van a lehetőség, hogy ha megértik a döntésük súlyát a húsevés mellett döntsenek.

Nem várhatjátok el tőlem, ahogy én sem tőletek, hogy olyan elvek szerint neveljem a gyermekem, amiben én nem hiszek, és meggyőződésem, hogy az egészségének sem jó.

2016. aug. 28. 12:30
 22/54 A kérdező kommentje:
Elnézést, 2 hasznos választ kaptam, a 18. és a 20. személyében, nekik ezúton is köszönöm ismét.
2016. aug. 28. 12:34
 23/54 anonim ***** válasza:
78%
De ha mar mindennek utanaztel akkor mi a francert kerdezgetsz itt ? Erre valaszolnal ?
2016. aug. 28. 12:36
 24/54 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó: épp olyasmit kérdeztem, aminek még nem néztem utána, sőt, eddig fel sem merült bennem, hogy ilyesmi elfordulhat.

Azzal maximálisan tisztában vagyok, amit nem kérdeztem, de mégis válaszoltatok rá: hogy mennyire egészséges a vegetáriánus diéta gyermekeknek.

A kérdésem arról szólt,hogy ha gyerekkorában nem találkozik a hússal, valóban képtelen lesz-e megemészteni felnőttként. Erre igazából privátban kaptam egyetlen egy választ. Mindenki más szinte valami másról beszélt, ami nem volt a kérdés része.

Írtam, hogy nyilván beszélek majd az orvossal is, de nem járok hetente orvoshoz, és reméltem hogy van olyan, aki esetleg tájékozott a témában vagy van személyes tapasztalata, és tud segíteni.

2016. aug. 28. 12:39
 25/54 anonim ***** válasza:
27%
Kedves Kerdezo! En a 18-as valaszado vagyok. Megkerdezhetem, hogy privatban milyen valaszt kaptal? Engem is erdekelne. Akar privatban is.
2016. aug. 28. 13:18
 26/54 A kérdező kommentje:
Az üzenet többek között arról szólt, hogy a bélflóra valóban átalakul, ha hosszabb ideig nem fogyasztunk valamit.
2016. aug. 28. 13:32
 27/54 anonim ***** válasza:
46%

Én átgondolnám ezt a dolgot még. Hiába tanácsolja orvos, biztos vagyok benne, hogy valahol bizonytalan vagy abban, hogy tényleg jó döntés -e a gyerekre kivetíteni. Persze, a ti életetek, ti gyereketek..de most szerintem az sem normális, hogy a nem tudom kicsodáék a házba se visznek húst..nálam ez a magas fokú önzőség, és inkább a gyereket is így nevelik. Lehet ezt máshogy is, olvastam a korábbi hozzáazólót, aki nem eszik húst, de a gyerekért megteszi.

A másik pedig, hogy azért kaptad az ovis és sulis dolgot, mert nem derült ki először, hogy hol éltek, és mindenki magyaro.-ban gondolkozik.

Mindig voltak és lesznek is olyan orvosok, akik támogatják a vegán életmódot, vagy azt mondják, amit hallani akarsz erről, támogat a dologban, mert nem fog leállni vitázni egy mániákus vegánnal :)

2016. aug. 28. 14:00
 28/54 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, olvasd el mégegyszer. Nem a módszerben vagyok bizonytalan, hanem nem tudom, hogy amit olvastam igaz-e.

A vegetáriánus táplálkozás helyességéről és egészségességéről teljesen meg vagyok győződve, szerintem ezt többször is leírtam. Miben kételkedsz mégis?

"de most szerintem az sem normális, hogy a nem tudom kicsodáék a házba se visznek húst..nálam ez a magas fokú önzőség, és inkább a gyereket is így nevelik."

Önzőség az, hogy a saját értékeimet akarom továbbadni a gyermekeimnek? Hogy empátiára, együttérzésre, egészségtudatosságra, környezettudatosságra nevelem őket? Mondd el kérlek miért.

Mint írtam, felnőttként előttük is ott lesz a lehetőség, hogy húst fogyasszanak, ha úgy döntenének. De amíg kisgyerekekről van szó, addig a lehető legjobbat szeretném nekik átadni és biztosítani. Ahogy szerintem minden anya.

2016. aug. 28. 14:14
 29/54 A kérdező kommentje:
Plusz a legjobb az, hogy vegánnak nevezel,holott írtam hogy vegetáriánus, nem vegán vagyok. Legközelebb mielőtt belekötsz valakibe legalább a kérdést olvasd el.
2016. aug. 28. 14:15
 30/54 anonim ***** válasza:
42%

Attól be lehetne neki iktatni egy kis csirkemell filét sütve mondjuk kuszkusszal, vagy kölessel...

Aztán ne csodálkozzatok, ha mindig mamázni akar. És igen, önző vagy, mert inkább vegánnak neveled, csak ne kelljen hússal bánni, pedig szegény enné. A hús nem csak a pacal, a pörkölt meg a hurka, hanem van halfilé, csirke, ami időnként nem árt. Gyakorlatilag elveszed az önállóságát ezzel, mert már eldöntotted helyette, hogy nem kell neki hús. :( De én nem vitázom, mert parttalan, és számomra ez nem érték. Az érték az, hogy nevelem a gyerekem. Igen, az, hogy mire. De nem a vegán életmód feltétlen az. Tiszteletben tartom azt, hogy te vegán vagy, csak leírtam a véleményem, amivel amúgy is számolhat az ember, ha kiír egy kérdést. További jókat!

2016. aug. 28. 14:23
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!