Bolti bébiétel otthoni helyett?
(Bocsi, ha rossz kategória, szerintem ide való )
Rossmannban dolgozom, é azt vettem észre, hogy az anyukák szinte kilóra veszik a bébiételes üvegeket, tegyük hozzá, hogy nem igazán olcsó.. És ezen én is ledöbbentem, és édesanyám is kiakadt, hogy "túl lusták" a mai anyukák, megveszik a olti vackokat, ahelyett, hogy otthon turmixolnának, stb. És én is házi bébikajákat ettem, és semmi bajom nem volt. Lehet igazság abban, amit mond? Engem is ledöbbent, miért vesznek sokan ennyire nagyon SOK (egy nő múltko 32 üveg kecskeméti bébiételt vitt.. ) boltit?
A "bolti vackok" százszor jobban ellenőrzöttek, mint a piaci/áruházi zöldségek, gyümölcsök. Lásd a nemrégen nagy port kavart piaci cékla miatt majdnem meghalt baba esete.
Egyébként van olyan gyerek, aki a bolti bébiételt hajlandó csak megenni, aztán sok olyan étel, amit otthon nem igazán tud az ember megcsinálni, mert olyan zöldségek/gyümölcsök vannak benne, amit vagy nem kapsz meg vagy nem érdemes egy babételnyi adagért megvenni.
A fiam egyébként vegyesen kapott boltit és otthonit.
Áruld már el, hogy így télen (tél végén, tavasz elején) mitől jobb a házi, mint a bolti?
Gyakorlatilag SEMMINEK nincs még szezonja, a tárolható zöldségek pedig kb. a végüket járják.
Egy olyan anyuka (vagy apuka), akinek eleve nincs kertje, eleve egész évben csak a boltból vett alapanyagokból tud "házit" készíteni, ennél pedig ezerszer jobb a bolti.
Hogy miért?
A bébikajákba kerülő alapanyagokat sokkalta jobban ellenőrzik, mint amiket a zöldségpultra raknak.
Az, hogy megvesz egyszerre 32 üveggel, nem jelenti, h minden nap ilyet ad. Évekig elállnak.
Én is szoktam venni párat , amikor akciós.
Van, hogy olyat eszünk, amit a fiam nem ehet meg még, vagy épp nem szereti vagy nem főztem vmi miatt, stb. Havonta 1-2 üveggel eszik meg.
Meg ahogy az egyik válaszoló írta, van olyan, amit csak így kap meg, pl tengeri hal, meg a marhahús...stb. Tök jó kis kaják vannak, amiket ilyen icipici adagban nem lehet megcsinálni.
Meg pl a cékla ügy is. Ok, h menjen az ember piacra, na de ha így jár? Ezek tényleg ellenőrzött minőségű alapanyagból készülnek.
1. Nem támadtalak, de láthatóan fogalmad sem volt miről írsz, így a bolti vacak kifejezés kissé erős volt és nem helytálló, ezért emeltem ezt ki.
2. Amíg nincs gyereked ne alkoss inkább ilyen sarkos véleményt babás kérdésekben. Tudom, mindenki ezzel jön, de ez így van.
3. Anyukád idejében nyilván nem voltak ilyen babaételek, így ő sincs különösebben képben.
én konyhakertet művelek, tele pakolom a mélyhűtőm, a sufniban a homok ládáim és van egy fasza Philips aprítóm, amivel minden reggel turmixolok reggelit ebédet és vacsorát. Amiből túl sok lesz, lefagyasztom tejtárolókban vagy jégkocka tartókban. Ma főztem a babámnak saláta főzeléket, és veledobtam két jégkocka sütőtököt. Imádta :)
bolti kaját életében nem látott még :) számomra egyszerűbb elkészíteni mint elmenni érte a bolta. Viszont ha nem lenne kertem, egyszerűbb lenne elővenni a boltit a spájzból, mint hazacipelni naponta egy kg zöldséget.
Amíg van saját termesztésem, nem adok a babámnak konzervet, mert én sem eszem konzervet. Másrészről abban is van valami amit a többiek írnak: ki tudja mivel vegyszerezett amit a piacon veszel (de azt is feltehetném, hogy ugyan milyen minőségű árúból készülnek a konzervek és milyen adalékanyagokkal, pl kiváncsi lennék miért van az hogy a bolti pépet minden baba megeszi de ha ugyanazt házilag készítem, akkor nem eszi meg...nyilván van benne valami titkos ízfokozó, na mindegy)
a lényeg hogy aki teheti, ne legyen lusta lapátot ragadni, ha nincs is nagy kert, de a kerítés mellett elfér répa, cékla, ami hót igénytelen és könnyű a tárolása télre, az is több mint a semmi, a gyökérzöldségek rejtik a legnagyobb kockázatot vegyszerezés terén.
A HIPP például minden szállítmányt 2000 €-ba fájó laborvizsgálattal ellenőriz, hogy nem tartalmaz-e káros anyagot.
Ezzel szemben, még ha lenne is saját kertem, honnan tudom, hogy a talajban mi van? Mit mosott bele az eső?
Egy ismerősöm sokáig a kertjükben termelt gyümölcsöket, zöldségeket adta a gyereknek. Aztán másfél évvel később kijött egy levél az önkormányzattól, hogy a közeli gyár akkumulátorsavat engedett a talajba, a belvíz átmosta a környéket, úgyhogy talajcsere. A fákat hatóságilag kivágták, több ezer tonna földet elszállítottak és hoztak helyette újat.
Emiatt nekem tudatos döntés volt az üveges bébikaja, egyszerűen mert nekem nincs itthon laborhátterem hozzá.
Ráadásul a piacon...hááát, van egy barátom, aki a nagybanin dolgozik. Szülés után kérdeztem tőle, hogy honnan érdemes alapanyagot beszerezni. Elnevette magát, hogy sehonnan, mert még az öko/bioként árult alapanyagok nagy része is pont ugyanattól az árustól kerül megvásárlásra, mint a sima zöldségek, gyümölcsök. Nem legális, lehet, hogy le is bukik egy részük, de te vásárlóként döntsd el, hogy adott esetben kamu a címke, vagy tényleg úgy termelték.
Húsok: egyrészt fene tudja, hogy a le nem kapcsolt átcímkéző üzemekből mi felnőttek mennyi félig-meddig romlott húst ettünk már meg, másrészt az ipari állattartásnál gyakori a prevenciós és termelésgyorsító céllal adott szteroid, antibiotikum.
Szóval húst végképp nem veszek meg a gyereknek, néha ismerősöktől pottyan le háznál nevelt szárnyas, nyúl, de ebben is inkább maradtam a bébikajáknál, ismét a laborháttér miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!