Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Szoptatasbarat (LLLigas)...

Szoptatasbarat (LLLigas) nezet szerint mikortol lehet kenyeret adni a babanak a hozzataplalas soran es milyen formaban (morzsa, rakenve valami. Stb)? Fogak megletehez vagy eletkorhoz kötött?

Figyelt kérdés

2014. febr. 20. 16:36
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

a legújabb tanulmányok szerint nem korábban mint 4. hónap és nem később mint 7. hónapban kell bevezetni a glutént.

A WHO és a LL Liga is az első hat hónapban kizárólag az anyatejet javasolja.

Van elmélet ami a fogakhoz köti-merthogy ténylegesen akkor képes rágni a baba, de ugye pl. mint az én fiamnak az első foga 11. hónapban jött ki. Én a 7. hónapban adtam neki kis kenyérkét, kiflikét.

2014. febr. 20. 20:58
 2/12 A kérdező kommentje:

Nalunk sincs meg fog, 10. honapban. Egyszer a kenyer veget adtam neki "csocsalni", de nagy meglepetesemre felere csökkent a kenyer...

Morzsakra szedem, mert mi van, ha felrenyeli vagy tul nagy darabot harap bele, tenyleg lehetne kifliveget is mar adni??

Leginkabb az erdekelne, h az LLLiga szerint egyaltalan mikor, mennyi kenyeret (Kiflit...stb) lehet/kellene adni?

Ugy ertem, reggelire es vacsorara akkor mindig üres kenyeret, ahogy mi vajas-kolbaszosat eszünk?

Eddig a reggeli es esti szopi utan gyümölcsöt kapott, de nem tudom, ez jo-e, mert mi van, ha igy nagyon megszokja az edes izeket (gyümölcscukor miatt)? Miközben a csalad etkezesi szokasaiban napi 1-szer van gyümölcs (sajnos max.1-szer), es minden reggel es este kenyeret eszünk felvagottal vagy kenyerkremmel, akkor neki is ezt kene adni a LLLiga szerint?

2014. febr. 20. 22:45
 3/12 A kérdező kommentje:

Győződjünk meg róla, hogy a kenyér nem tartalmaz tojást, tejet, mézet vagy valami olyan anyagot, amit még nem vezettünk be a baba étrendjébe!"

Ezt hogyan csinaljak azok, akik megis szoptataspartiak, ha "normal" elelmiszerüzletben vesszük a kenyeret, zsemlet...stb? (Tehat nem bioboltban, hanem L.dl es hasonlok.) Különösen a tej, mivel a csaladban van allergia, emiatt azt 1 eves korig nem kellene adni.

"Adjunk neki többet bármiből, ha jelzi, hogy még szívesen enne!"

Mivel "jo evö", meg sosem hagyta abba magatol, de mivel az LLLiga szerint a mennyiseggel szabalyozzuk, hogy kitolodjon a szoptatas vagy befejezödjön, 100-120 grammnal nem adtam eddig többet egy eveskor (ez napi 3-szor a szoptatas mellett). Utana is enne tovabb, viszont kiveve az etetöszekböl mar nem foglalkoztatja az eves, de persze csak miutan mi is befejezzük a reggelit/ebedet/vacsit, utana veszem ki, igy addig mutatja jelet, hogy meg enne. Most kiprobaltam egy egesz üveggel (190 gramm, de utana is evett volna tovabb, mig kivettük az etetöszekböl), de utana 6-7 orat kitolodott a szoptatas, tehat akkor ezzel leszoktatom az anyatejröl, vagy megse adjak meg többet?

2014. febr. 21. 22:37
 4/12 anonim ***** válasza:

Vizet, innivalót adsz neki?

Én a védőnő tanácsára (aki kb. mindenben egyetért az LLL-el) szoptatástól függetlenül adom a szilárd ételt, eszik, amennyi jól esik neki (ill. mostanában azt érzem, hogy enne még, csak kevés főzelékkel készültem), de ettől függetlenül szopik még elég sokat, innivalóval még nem kínáltam, tehát arra egyelőre marad az anyatej.

Kenyeret én is adtam már neki, foga még nincs, úgyhogy áztatja, csócsálja, valamennyi szokott fogyni belőle, de szerintem nem direkt eszi, inkább csak "ismerkedési veszteség". Csak akkor kap, ha mi eszünk, és kinézi a szánkból a falatot, és sima (tehát nem magos meg akármilyen) kenyér van a kezemben. Én jobban félnék, hogy a kis darabkák félreszaladnak. Babakekszet nyelt már félre, mikor letört belőle egy nagyobb darab, a kenyérhéj nem törik úgy, inkább csak ázik. Tejfehérje-allergiás, de szerintem kenyérben nincs sem tej, sem tojás, ha van, az fel van tüntetve. Nálunk ebből még nem volt gond. De kiflit pont ezért nem adnék még neki.

2014. márc. 2. 10:13
 5/12 anonim ***** válasza:

Tényleg csak puszta kíváncsiság! Miért kell szentírásként venni az LLL ajánlásait? Kicsit úgy érzem, hogy elvesztél a rengeteg információba és most ragaszkodsz az ő nézeteihez, mint egy mankóba. Én is nagyon odafigyeltem, hogy mit mikor vezetek be a fiamnál, soha semmit nem adtam korábban az ajánlottnál. Figyeltem a tejtermékeknél, a gluténnál, a különböző allergizáló gyümölcsöknél, magvaknál, stb. Na de azért, hogy addig nem kap kenyeret amíg nincs foga! Azt mondod 10 hónapos már a babád. A fiam ilyenkor már rendesen reggelizett és vacsorázott. Attól függetlenül volt reggeli tápszer (sajnos nem volt anyatejes) és esti is. Értem én, hogy az anyatej nagyon fontos, de az egyéb táplálék is fontos már ebben a korban. Nem hiszem, hogy egy 10 hónapos megelégszik egy kis gyümölccsel estére.

Vagy miért ez az egész görcsös ragaszkodás az LLL nézeteihez? Vagy nem görcsös? Bocsi, csak tényleg nem értem és nagyon kíváncsi vagyok. :)

2014. márc. 2. 11:14
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy valaszoltatok! :)

Kedves 4., megkerdezhetem, mennyi idös a babad? Örülök, h ezeket megirtad, mert itt sajn nincs vedönö. Igen, adok inni is (babavizet, kömenymagos teat, ill. neha 4 honaposoknak cimkezett gyümölcsleveket), mivel nem a szopik utan kapja a hozzataplalt etelt, hanem amikor mi eszünk (mint nalatok). Nem egyszer egy huzasra megiszik 1 dl vizet! "Jo evö", azaz mig ki nem vesszük a szekböl, addig enne, es persze egy bizonyos mennyiseg utan az is megfelel, ha kiveszem. (Igy vigyaznom kell a nagymamaknal!)

Közben ugy oldottam meg, h reggelire es vacsira kap kb. fel - 3/4 üveg gyümölcsöt, vagy 1 nagyobb almat püresitve, majd mivel "kinezi a falatot a szambol", kenyermorzsakat. Nem tudom, mi van benne, az üzletben sütik es nincs rairva, de eleg gyakran veszünk magosat. A magos allergiakra nem is gondoltam, es öszinten szolva, csak azokra az allergiakra figyelek, amire van a csaladban (arra is epp eleg!). Remelem, ezzel minden rendben van, erröl nem olvastam a LLL oldalan es itt nincs vedönö sem. Emellett kb 3-4-4.5 orankent szopik.

2014. márc. 2. 23:24
 7/12 A kérdező kommentje:

Kedves 5., kerdesedre: a nem anyatejes babaknal persze, h mashogy van a hozzataplalas menete, igy nem csoda, h 10 hosan a fiad mar rendesen reggelizett es vacsorazott. Szerinted "az anyatej nagyon fontos, de az egyéb táplálék is fontos már ebben a korban", mig az LLL szerint az elsö eletevben az anyatej legyen (lehetöleg) a meghatarozo, amihez kepest az egyeb taplalek tapertekeben sem közeliti meg a baba szüksegleteit az elsö eletevben. Az LLL csak az izek, tapanyagok megismerese miatt javasolja az egyeb taplalekot, nem a taperteke miatt vagy barmifele allitolagos szükseglet miatt! Persze a tapszer ebben az ertelemben nem szamit az anyatejjel egyenertekünek, ezert irom, hogy a nem anyatejes babaknal ez mas, es ehhez en ennel többet nem is tudok hozzaszolni, mert ebben nincs tapasztalatom. (Pl. az anyatej összetetele a baba eletkoraval, söt napszakonkent is igazodik a baba igenyeihez, mig a tapszer ugye adott összetetelü.)

Azert erdekel az LLL nezete, mert ezt tartom a legjobbnak. Nyilvan, minden gyerek mas, es az LLL szerint is egyebkent igazodjunk a baba igenyeihez. Pl. a nagyobbik lanyom pont az ellentete volt, ö meg most is nagyon keveset eszik. (Nem egyszer az asztalnal is kevesebbet, mint a pici!) Igy nala meg 1 evesen sem tartottunk itt, es bar felevesen mar volt 4 foga, kenyer eves meg fel sem merült. Hozzateszem, h a pici eleg jol reagal mindenre, emiatt is, mig a nagynal több dolog bevezetesevel is varnunk kellett. A nagynal a szoptatas alatt sem ehettem akarmit, mig a kicsinel mindig teljesen rendben volt minden. A szoptatasnal is egyebkent megvolt ez a különbseg, es pont ez az: a pici a szoptatasnal is ilyen jo evö am, emiatt kell odafigyelni. Elvalasztas biztos, h egyszerübb jo evöknel. Ha kerdesed van meg, szivesen.

2014. márc. 2. 23:32
 8/12 anonim ***** válasza:

Adhatsz már kenyeret!Nem a fogak számától függ, hogy meg tudja-e rágni, vagy sem.A fogíny alatt ilyenkor már ott sorakoznak a fogak, csak még nem bújtak ki.De attól még a puhább dolgokat már ügyesen el tudják rágni.

Kiflit, ha van a családban allergiás , csak olyant adj ami nem tejes kifli.

Honnét lehet tudni, hogy mi van benne? Rá van írva, vagy a pékségben, boltban meg lehet kérdezni, hogy mi van benne.

Azért mert sokat eszik a baba nem azt jelenti, hogy nem fog már szopizni.

Ikerlányaim vannak , mindegy mit adok nekik enni, csak sok legyen.:) 14 hónaposan még szopiznak napi 3x.Az a lényeg, hogy lassan, fokozatosan váltsd ki a szoptatásokat.Én úgy csináltam, hogy tízóraival kezdtük gyümölcspéppel.Az én védőnőm úgy mondta, hogy ha olyan 1,5-2 dl gyümölcspépet megesznek az már egy adagnak megfelelő, utána nem kell már szoptatni.(2 dl-nél többet nem javasolt adni egy nap gyümiből a gyümölcscukor miatt.)Nem is igényelték egy idő múlva már utána a szopizást.

És tényleg nem kell betűről-betűre betartani az ajánlásokat.Elég azt ésszerű határok közt! :)

2014. márc. 3. 07:58
 9/12 anonim ***** válasza:

És akkor mi van a különböző ételek bevezetésével? Glutén, tejtermékek, tojás, stb? Az, hogy fér bele abba a nézetbe, hogy 1 éves korig a fő táplálék az anyatej? 10 hónapos korra elég sok mindent be kell vezetni. Az LLL szerint nem? Mi van, ha a késői bevezetés miatt esetleg allergiás lesz a gyermek?

5-ös voltam.

2014. márc. 3. 13:29
 10/12 A kérdező kommentje:

5ös

Bocsi, h csak most irok, többször gondoltam ra. A kerdeseidre valaszolva, en nem ertek egyet azzal, h 10 hos meg X idös korra ezt es ezt be kell vezetni. A gyerekorvosunk szerint egyebkent 1 evesen mar mindent kell hogy egyen. Szerintem a fejlödes egyeni, nem mindenkinek ugyanolyan fejlettsegü minden egyes szerve mar a születeskor, pl. a belben talalhato, emesztest segitö bakteriumok vagy eppen az idegrendszer sem azonos fejlettsegü minden gyereknel (vannak sirosabbak, erzekenyebbek...stb). Az LLLiga nezetet nem tudom pontosan erröl, de a honlapukon utananezhetsz.

"Mi van, ha a késői bevezetés miatt esetleg allergiás lesz a gyermek?" - kerdezed. Nos, ebben a temaban nekem a tapasztalataimra alapozok es nem az aktualis ajanlasokra, ami koronkent valtozik. (Kerdes, h a neha ellentmondo kutatasok mögött vajon nincs-e lefizetett "kutato" es a tapszergyartok erdekeben elferditett eredmeny?) Eddig azt mondtak, amire allergiahajlam van, azt minel kesöbb, de mindenkeppen 1 eves kor utan, mig ujabban a glutent 7-8 hos korig bezarolag javasoljak bevezetni (az elsö valaszolo is irta). Utobbit a nagyobb gyerekemnel meg nem javasoltak, emiatt nala joval kesöbb vezettem be, annal is inkabb, mert ö nagyon kevessel is beeri, meg most, 5 evesen is gyakran jo, ha napi fel zsemlet/kenyeret/hasonlot sikerül vele megetetnem. (Nem aggodok mar, mert minden oke vele, es különben is a paleosok is jol megvannak.) A tejet a csaladi allergiahajlam miatt olyan masfel evesen adtam legelöször, natur joghurtkent, es ezzel minden teljesen rendben van most is, ahogy a glutennel is! Viszont kb 2 evesen a banant megis kimutatta a biorezonanias keszülek, amire masnak nincs a csaladban allergia. Mi okozhatta ezt? Sajnos tul sokat kapott a hozzataplalas megkezdese utan. Szerette is, es akkoriban sokat utaztunk es mi mast lehet közben (parom tisztasagmanias az autojaban, mast nem engedett), raadasul anyosom is mindig banant adott neki (hogy ne kelljen hamozni vagy massal bajkolodni, ez egyszerübb).

A csaladi allergiaknal sajnos magamrol beszelek, es hidd el, hogy akkoriban senki sem figyelte, hogy X idöre az elöirtak be legyenek vezetve az etrendemben, hanem pont az ellentete: anyu eszre sem vette az allergiakat, hanem "valogatosnak" nevezett, amiert hanyingerem volt, kihanytam, hasmenes es hasonlok. Igy egesz gyerekkoromban ettem bizonyos mennyiseget, persze automatikusan kerültem, amennyire lehetett, de gyerekkent gyakran nincs mas valasztasod. Minden fözelekben tejfel es a reggeli+vacsora gyakrabban tejfeleseg, mint tea vagy mas, sütemenyek...stb. Sajnos ennek köszönhetöen a belbolyhok nem maradtak annyira epek, es keresztallergiak is kialakultak, es bar termeszetes modszerekkel 30 evesen, privat sokat javitottak ezen, de teljesen az eredeti allapotot gondolom nem lehet visszahozni. Jobb a megelözes! Tehat nekem minden tapasztalatom arrol szol, hogy amire hajlam van, azt minel kesöbb, amire mar tuti kialakultak az emesztesi feltetelek a szervezetben, es hogy ne legyen tul egyoldalu a taplalkozas. Ennyi.

2014. ápr. 24. 23:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!