Ha a BLW táplálást szeretném a babamnal,de az első 2 hónap hozzátaplalas püres, utána működhet a dolog?Vagy rögtön falatkasan kellene kezdeni?
BLW-ben eleve falatkázás van, nem pürésítünk (csak amit te is püré/krém formájában eszel, mint a krumplipüré, humusz, stb).
Amúgy nyilván pürés táplálásnál is lehet "baby-lead" a hozzátáplálás, csak a falatkák itt azért veszélyesek, mert amikor kanállal adod, elnyomhatod az öklendező reflexét, márpedig ez az, ami megvédi a kicsit a fulladástól, szóval érdemes nem annyira keverni a kettőt.
Szerintem ha 6 hónaposan elkezded a pürézést, és aztán 8-9 hónaposan mondjuk stabilan megül már az etetőszékben, amúgy is érdemes lehet elkezdeni puha falatkákkal kínálni, pl. rántotta, kenyér belseje, banán, kukoricapufi, előbb-utóbb el kell kezdeni a szilárd állag bevezetését is. Ha nincs is foguk, az ínyükkel ügyesen szétmorzsolják. Ha meg 2 hónapot püréztek, akkor már időben szinte ott vagytok.
Szerintem olvass utána a BLW-nek, mik a biztonságos BLW-zés feltételei, előkészületek, milyen ételeket hogyan érdemes kínálni a babának. Akkor el tudod dönteni, hogy ez nektek való-e, vagy maradtok inkább a pürénél.
Javaslom amúgy, hogy egyetek közösen (táplálás módjától függetlenül), hogy tudatosuljon a babában, hogy az evés miről szól, apa-anya hogy csinálja. Mi püréztünk, előkészítettem mindkettőnk ételét, az enyémet is felvágtam falatokra, és egyik kezemmel etettem, a másikkal meg bekaptam egy-egy falatot, aztán szépen lassan tértünk át a normál ételekre, kb. 1 éves kora után már ugyanazt ette, amit mi.
Sokan csinálják vegyesen.
Az ősBLW-sek ezt tiltják, de pl. mi is úgy csináltuk, hogy először pépeztünk, aztán kb 1 hónappal utána kapott a baba pufit (meg tudja fogni és olvad valamennyire a szájában).
Annyi h ilyenkor nem szabad a falatot a szájába adni, csak önállóan eheti, és csak a kanál legyen amit a szájába dugsz.
A péphez és a falatkához különböző technika kell és h ne tévessze össze
BLW = baby lead weaning.
Ha egy kanalat, pürével megtöltve leteszel a baba elé hogy egye meg, képes felvenni és leszopogatni, tehát a teljesül a blw.
Külföldön simán mixelik a falatkás és pürés etetést, Magyarországon vannak szigorú szabályok.
Nem is értem hogy egyeztetik össze a dolgokat Mo-n. Ugye tikos ültetni, viszont blw meg szigorúan csak ültetve lehet a fulladásveszély miatt. Külföldön azért működik, mert kitámasztva stabilan ülést már ülésnek veszik emiatt kezdhetik a blwt 6 hónaposan simán. Ölben ültetve a gyerek nem tudom hogy tud blwzni, de azt hiszem ez a módja ha a szigorú magyar utat választod.
Vagy csak lazítasz, és csinálod úgy ahogy a világ többi részén.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!