3 hónaposan lehet kezdeni a hozzátáplalást?
#20. és 21.
Hogy semmi baja nem lett, azt akkor jelentsd ki, ha 40+-osan is rendben lesz az emésztése és nen lesznek autoimmun betegségei...
22!
"Valójában ez is egy megfigyelés, ám az autoimmun betegségek pontos kiváltó okait a szakembereknek a mai napig nem sikerült egyértelműen meghatározni."
Ezt csak úgy itthagyom...
Kedves Kérdező, Kedves Kommentelők!
Végigolvasva az eddigi válaszokat, muszáj vagyok hozzászólni a témához, 'megelőző orvostan és népegészségtan' szakorvos vagyok. Sajnos a magyar dietetikai ajánlások nagyon sok helyen hibásak, ahogyan a védőnői ajánlások egy jelentős része is. Hiába küzdünk, szinte lehetetlen kigyomlálni, aztán áll a szerencsétlen 40-50 éves páciens az orvos előtt, hogy miért olyan nehéz lefogynia, miért kapott szívinfarktust, miért kapott sztrókot, daganatot stb. Nem is beszélve - az itt is említett - gyerekkorban kezdődő allergiás és asztmás megbetegedésekről.
Szóval a lényeg:
Először is miért eszik szerencsétlen gyerek tápszert??? Teljesen igyenes és jól működő rendszer Magyarországon a "donor-anyatej" program. Tudom, sokan idegenkednek tőle, a saját újszülöttjüket más, általuk ismeretlen anya tejével táplálják. Sajnos azonban tény, hogy egy dohányos, egészségtelenül táplálkozó anya anyateje is sokszorosan jobb a csecsemőmen mint bármely modern tápszár. Aki ezzel nem ért egyet, sajnos az nem ismeri ennek a szakmai hátterét. Tiszteltetem azt a védőnőt, aki nem tudta a kedves kérdezőnek elmagyarázni és leszervezni, hogy az újszülötje anyatejhez juthasson...
Onnantól kezdve, hogy tápszeres lett, kb felborult a bélflórája. Ilyenkor azt kell végiggondolni, hogy mik azok a kockázatok, amiket a vegyes táplálkozás jelenthet. Három hónaposan még a methaemoglobinaemia is játszik, tehát vagy bevizsgált bébiétel (alacsony nitráttartalmú), vagy mű- és szervestrágyázástól mentes saját zöldségek és gyümölcsök jelenthetik ilyen fiatalon a hozzátáplálást. (illetve ha bekékül a gyerek, nem kell pánikba esni, jó gyerekorvos egy injekcióval helyrerántja a picit).
Ha pedig mindenképpen hozzátáplálás, akkor arra figyeljünk, hogy tejet és tejtermékeket (se kecske, se juh, se tehén) kerüljük, mert a magas fehérjetartalom lebontási termékei fél éves kor előtt még szépen átmennek a vér-agy gáton és maradandó szellemi károsodást okoznak (nem lesz Nóbel-díjas a gyerek). A szakmai ajánlás a legalább fél évig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Se tea, se víz, se semmi. Nem véletlenül. Onnantól kezdve, hogy ez már tápszer nem fogja hozni azokat a pozitívumokat, amiket az anyatej tud.
Tehát megnyugtatom a kedves kérdezőt, nem fog vele többet ártani a picijének, ha idényjellegű és lehetőleg tájazonos zöldségeket és gyümölcsöket alapul véve hozzátáplálja a picit (tehát nem banánnal, datolyával stb.) Ha véletelnül később allergiás lesz, az nem a korai hozzátáplálásnak lesz az oka, hanem az anyatej hiányának. Viszont ez nagyon jól kompenzálható, hagyja a gyerkőcöt minél több kórokozóval szembekerülni, felejtsük el a higiénikus környezetet, mert az árt csak igazán.
Még egy dolog: hat hónapos kor előtt a gabonaféléket szigoróan kerüljük. Nincs babapiskóta, háztartási keksz, semmi ilyesmi. Ez a gluténérzékenység (cöliákia) melegágya. A gyerekkori állati tejfogyasztás meg a hisztamin-intolerancia melegágya.
Szóval hajrá! Amit és amennyit a gyermek kíván, ez az alapvető kulcs a felnőttkori elhízás, cukorbetegség és hasonló nyalánkságok elkerülése érdekében! :-)
Milyen jól hangzik, hogy van donor-anyatej Magyarországon. Csak a gyakorlat nem ezt támasztja alá.
Én kérdeztem a védőnőt, a gyerekorvost, mindkettő közölte, hogy nincs. Mert azok az anyukák, akiknek lenne, nem hajlandóak megcsináltatni azokat a vizsgálatokat, akik szükségesek.
A lányomnál 11 évvel ezelőtt szerencsére volt lehetőség erre, kaptunk anyatejet.
Most a fiamnál annyit tudott mondani a védőnő, hogy ha ismerek valakit, aki tud adni, szóljak, és ő leszervezi, hogy hivatalos legyen. Vagyis hogy a másik fél kapjon térítést. De nem volt ilyen, a rendszerben pedig nem volt regisztrált anyuka sajnos. Szóval tök jól hangzik, hogy adjunk anyatejet, kerüljük a tápszert. Csak nem működik.
Kedves 26 és 28-as. Gratulálok! Ügyesen kezeled a számodra kellemetlen témákat. Javaslom, mielőtt elvből elutasítasz valamit, először azt gondold végig, hogy miért érint ez ennyire érzékenyen. (pl Bagdy Emőke nagyon szépen levezeti, hogy miért pont a táplálkozás az egyik legérzékenyebb kérdés az emberek számára, nem csak Magyarországon). Tudom, nehéz elfogadni, hogy pont a szüleinktől tanult (ellesett) hibás táplálkozási sémák "visznek a sírba".
Éreztem én, hogy kár beleszólnom, lehet megint elparkoltatom a "gyakorikérdések" üzeneteit a spam mappába... Sajnos az elmúlt évek során még mindig nem a szakmai szempontok lettek a legfontosabbak ezen a fórumon. Bocsánat, én voltam a hülye, mégis ezt feltételeztem.
De ha véletlenül rájönnél, hogy talán mégis lehet igazság az írásomban, nyugodtan írj rám privátban, tedd fel a kérdéseidet. Addig legalább azt tedd meg a közösség érdekében, hogy nem a szakmailag korrekt ajánlásokat és az azokat írókat szidod, mert ezzel a magatartásoddal mások egészségét veszélyezteted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!