Mióta az a WHO ajànlàs, hogy a tàpszeres babàkat se kezdjèk el 6 hònapos kor előtt hozzàtàplàlni?
Ha jòl emlèkszem kb. 20 ève az osztràk Eltern magazinban màr ìgy ìrtàk, abban meg 100%,ig biztos vagyok, hogy 15 ève a Kismamàban rendszeresen hivatkoztak erre a WHO ajànlàsra.
Nekem konkrètan az az èvszàm kène, mikor ez a WHO ajànlàs először megjelent.
Ez mindig változik.
A nagyfiamnál 4 hó volt tápszeres babáknak, tavaly 6 hó. Bár én nála is 4 hosan kezdtem.
Nekem meg most is mind a védőnő, mind az orvos 4 hónapot mondott. Nem kötelezően, de hogy nyugodtan el lehet kezdeni. Noveremnek detto, pedig full más megyében lakik.
Amúgy a WHO ajánlások a szememben pont ennyit érnek... teljesen hiteltelen, hogy 5 évente változtathatnak. Persze ertem en, a kutatások. Pont mint a kávé, egyszer barát, egyszer ellenség. Vagy a tojás. Vagy, hogy pl az allergéneket mikor vezessük be, vagy a tejet. Totál le... a WHO-t. Kb mindenki csinálja, ahogy jónak látja. 4 hónapos kortól már nyilván nem tragédia hozzataplalni, elég sok gyerek megmaradt. Ha meg valaki 6 honaposan kezdi el, az sincs lemaradva. A gyerekek ebben sem egyformak szerintem.
2003-ban hozták, 2004-ben finomították, 2005-ben adtak ki egy pamfletet erről.
Szóval 15-17 éve.
Ugyanakkor a who saját statisztikája szerint 20 éve változatlan az arány és még a szopzatott csecsemőknél is jellemző hogy korán hozzátáplálnak.
És igen, a magyar ajánlás több mint 10 évvel le van maradva. 2015-ös gyerekemnél nyomatták volna a 4 hónapot (hiába). Tavaly ez már nem volt téma.
Amikor aktuális volt, rákerestem. Angolul megtalálod.
De trükkös, mert a who szerint tápszer csak annak a gyereknek kellhet, akinek az anyja hiv+ vagy halott. Minden más gyereket szoptatni kell, "nincs kifogás". (agyrém)
Ezért az összes info közvetetten olvasható ki az adatokból.
Ez például úgy, hogy nincs ajánlás külön tápszeresnek. Az összes gyereknek egy ajánlás létezik who-nál a hozzátáplálásra és ott 2003-tól hangsúlyozzák, hogy 6 hónaposan kortól aktuális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!