Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Felpofoztam, magamra sem...

Felpofoztam, magamra sem ismerek. Mit csináljak? Kérjek bocsánatot?

Figyelt kérdés

A nagylányom 9 éves lesz szeptemberben, elég nehéz eset. Akaratos, hisztis. Egyik percről a másikra képes totál megváltozni. Kicsinek nem volt ilyen, ez az oviban kezdődött. Próbálok mindig nyugodt lenni, de egyszerűen szörnyű, hogy egy nyugodt festésből, vagy pancsolásból is képes olyan ordítást csinálni, hogy összehányja magát... Tegnap pl azért sírt másfél órán keresztül, mert este a fürdéshez nem a rózsaszín fürdősót szórtam a vízbe. Előtte délután azért, mert a filctollakat tettem oda a rajzoláshoz, nem a ceruzákat, és azzal kezdtem rajzolni. Ma már délelőtt kezdte, kértem hogy halkabban kicsit, mert a húga alszik (3 hós), erre bement a babaszobába, és a kiságy felett elkezdett sikítani... Akkor még türtőztettem magam, de most ebédkor mondta, hogy mégsem kéri, ami van (előre megbeszélem vele mindig, mit szeretne, szóval nem olyat teszek elé, amihez hozzá sem szagolna). Mondtam, hogy akkor van szendvics, neki az sem kell. Süssek gofrit. Mondtam, hogy biztos nem fogok hozzá most tésztát keverni, meg állni mellette, majd sütök holnap. Erre elkezdte ledobálni a tányérokat, kiborította az asztalon a vizet, csapkodott. Akkor elegem lett, és arcon vágtam, aztán bezavartam a szobájába. Meglepődött nagyon, azonnal csendben maradt. Ez egy órája volt...

Nem tudom, mit tegyek. Bűntudatom is van, de valahol úgy érzem, ez már nagyon régóta érett...

2019. júl. 5. 15:01
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
100%

Én ezt az állandó "programozást" sem értem. Miért kell egy gyereket állandóan szórakoztatni? Bőven elég 1-2 hetente valahova elmenni (jó, szünetben nyilván gyakrabban, de akkor se minden másnap), egyébként meg tanulja meg lefoglalni magát, elmelyedni valamiben, ami érdekli. Csak ezt már jóval előbb kellett volna elérni nála. Nekem 11 éves a nagy, két éve is hülyét kapott volna, ha állandóan cibáltuk volna ide oda. Így viszont, hogy nem mindennapos, tényleg nagyon örül egy egy mozinak, állatkertnek, színháznak. Ő is majdnem 9 volt, amikor a tesója született, de így nem fordult ki magából. Bár ahogy látom, nálatok ez a hiszti régebb óta tart. Figyelj, ez tényleg nem normális, hidd el, az ekkora gyerekek már nem szoktak ilyeneken és ilyen módon hisztizni.

Egyébként szerintem nem is kezelitek a korának megfelelően. Nem tetszik a furdősó? Hát tegye bele azt, amelyiket akarja, miért te szórod bele neki? Megmutatod, mennyi kell, és onnantól tudni fogja. Ceruzát akart, nem filcet? Miért nem azt vette elő? Ne te pakolj elő neki, elég nagy már, meg tudja oldani. Nem kell kiszolgálni mindenben, nem csecsemő.

Mondjuk a sikitozas meg a víz kiboritasa akkor is durva, ha ilyeneket megcsinal, szerintem sem ártana elvinni nevelési tanácsadóba, mert valami nem oké.

2019. júl. 5. 18:50
 32/35 anonim ***** válasza:
83%
Megérdemelte, ne ostorozd magad, mi is ezt tettük volna...én tuti előbb. Ne legyen bűntufatod, a 9 éves kislányodnak kellene, hogy legyen...és neki kellene bocsànatot kérnie a sok undokságért, gonoszkodásért. 9 évesen még az sem zavarja, ha felriasztja a 3 hónapos kistesóját, engem meg 7 évesen bátyám altatott és vigyázott rám.
2019. júl. 5. 19:44
 33/35 anonim ***** válasza:
94%
9 éves lányom is megtud sértödni néha semmin is ,de nem hisztizik,ennyit fürdösót ha pancsizik ö választja ki ,ha többféle van itthon megmutatom neki melyen van azt ő választ ,szines ceruza vagy zsírkréta festék stb ezt maga dönti el elveszi a helyéről és rajzol,ír fest stb nem én adom oda neki ,nincs olyan hogy földhöz vágom tányért ,poharat. és nincs olyan hogy nem tetszik az ebéd akkor sütök mást akkor nem eszik semmit ,hétvégente megyünk el programra inkább . hétköznap inkább játszótér most nyáron vagy biciklizni ,rollerezni megyünk, szerintem nálatok a testvér féltékenység is bejátszik nagyon
2019. júl. 6. 06:34
 34/35 anonim ***** válasza:
95%

Ez nem gyerekverés, ezt a régebbi nyelv atyai pofonnak nevezőmi, nevelő célzattal. Ettől még nem helyes, de van már az a helyzet, amikor sajnos az ember már nem bír más megoldáshoz folyamodni. Ordít az újszülött gyerek fölött?? Itt én is megcsaptam volna. Milyen viselkedés ez? Mint az állatok. Valami hiba mégis lehet a dologban, amitől így viselkedik. Nem hiszem, hogy féltékenység, mert 3 hós a kicsi, ő meg már óvodás korban kezdte, tehát 4-5 éve...

Én tuti gyermekoszichológushoz vinném, aki segítene kideríteni az okokat mind szülő, mind gyerek részről.

2019. júl. 6. 07:20
 35/35 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor elegem lett, és arcon vágtam, aztán bezavartam a szobájába. Meglepődött nagyon, azonnal csendben maradt."

Persze, hogy meglepődött és csendben maradt. Életében először tapasztalta meg, hogy a tetteinek következményei vannak.

Nehogy bocsánatot kérj tőle... Ki ő, a főnököd vagy a párod? Kb. úgy kezelitek, mintha valami istennő lenne. 9 évesen már kicsit késő is elkezdeni nevelni, kb. 6 éves korig lehet kialakítani az alapvető személyiségjegyeket. Tehát vagy elkezditek következetesen nevelni, ami kőkemény lesz (és családtagokat is beleértve, tehát úgy nem működik, hogy a nagymama meg babusgatja és mindent lehet), vagy lesz belőle egy kezelhetetlen kamasz, aki jó eséllyel nem veri az anyját vagy kap egy komolyabb pofont az élettől később és rájön, hogy nem körülötte forog a világ és összeomlik. Nem beszélve a testvérével való kapcsolatról, mivel már most féltékeny rá, ha így marad, sosem lesz normális a kapcsolatuk, hanem bántalmazó.

2019. júl. 8. 13:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!