Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki keresztelteti meg a babáját...

Ki keresztelteti meg a babáját és ki nem? Írnátok jó érveket és ellenérveket?

Figyelt kérdés

Én nem akarom megkeresztelni, de mindenki más (férjem, anyukám, férjem szülei) igen.

Mindketten megvagyunk keresztelve. Reformátusok vagyunk. De egyikünk sem különösebben vallásos. Főleg én nem.

Engem leginkább az zavar, hogy keresztelőkor meg kell ígérnem, hogy hithűen és keresztény szellemben fogom nevelni a gyermekemet, amit nem fogok megtenni, hazudni meg nem szeretek.

A családnak ezek az "érveik":

1. Ti is megvagytok keresztelve!

2. Ez a szokás!

2019. ápr. 17. 14:45
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%
Volt házasságomból született két gyermekem megkereszteltük. Az exférj családja "ragaszkodott" hozzá. Az én családom is támogatta. Az első 8 hónapos volt, a második 6 éves. Ő már értett belőle valamit és akarta is. Engem nem érdekelt túlzottan, szerintem se előnye se hátránya nincs a dolognak. A mostani kapcsolatomból született kisfiam nem lesz megkeresztelve, a párom sincs és az ő családjában senki sem,így nem is téma.
2019. ápr. 17. 16:15
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

Mi nem fogjuk, de majd ha nagyobb lesz, és ő szeretné, akkor támogatjuk ebben.

Én meg vagyok keresztelve, de kb 6 évesen voltam utoljára templomban, nem gyakorlom a vallást egyáltalán. A keresztszüleimmel sem tartom a kapcsolatot kb 15 éve, mert összevesztek a szüleimmel a politikán, szóval ennyit erről...

Nálunk is jöttek azzal, hogy hát ez a szokás, de mi mondtuk, hogy nálunk új szokás lesz, az, hogy majd a gyerek eldönti maga, szeretne-e keresztelkedni.

2019. ápr. 17. 16:18
 23/29 anonim ***** válasza:
78%
Nem kereszteljük meg! Egyszerű indok, szeretnénk, ha erről Ő dönthetne. Mi nem vagyunk vallásosak, ha azok lennénk, sem keresztelnénk meg. Engem megkereszteltek és zavar, páromat nem és örül neki, hogy nem nevelték egyházi szellemben. Engem járattak hittanra, annak ellenére, hogy nem szerettem. Ilyen dolgokat én nem erőltetek senkire, pláne nem a gyermekemre.
2019. ápr. 17. 16:36
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
Egyik gyerekünk sincs meg keresztelve ,
2019. ápr. 17. 17:06
 25/29 anonim ***** válasza:
100%

Mi a helyzet olyankor ha az egyik fel ateista és a másik vallásos és templomjaro?

Nálunk ez a helyzet sajnos :( én vagyok a no, ateista, a párom nagyon vallásos. Meg nem vagyunk házasok, de ez a vallási tema azért eléggé foglalkoztat. Én nem szeretnek se templomi esküvőt , se megkeresztelni a gyereket. Utálom a képmutatást, miért ketszinuskodjek most ?

2019. ápr. 17. 18:34
 26/29 anonim ***** válasza:
100%
Egyetlen jo erv van mellette. Ha vallasosak vagytok. Szerintem.
2019. ápr. 17. 19:07
 27/29 anonim ***** válasza:
76%
25# el sem tudok képzelni egy ilyen kapcsolatot..
2019. ápr. 17. 21:00
 28/29 anonim ***** válasza:
100%

Képmutatásból nem kell és gyermekkori keresztség tényleg csak "divat". Sokan a gyermekkeresztség szokását még mindig valami mennybejuttató varázslatnak hiszik, meg a keresztszülőség intézménye is "vésztartalék szülők" miatt nagy kérdés, pedig ezek már mind kihalt csak szokásjogok. "Hivatalosan" pedig "csak" hálaadás és ígéret és bemutatkozás lenne a gyülekezet felé a szülők részéről, és az igazi keresztséget helyettesíteni a tudatos és önkéntes bérmálkozás/konfirmáció lenne hivatott.

Az "ő majd eldönti" viszont a legtöbb családban annyit jelent, hogy nem foglalkoznak a témával és hacsak bele nem fut valami térítésbe vagy számára vonzó példába nagyitól, tanártól, baráttól, a gyerek nem fogja igazán megismerni, és ugyanúgy belenő egy világképbe (sokszor ráadásul előítéletbe), mint ahogy az, akiknél a vallásba vagy annál jobb esetben tényleg hívő családba nő bele.

Szóval: szerintem döntsétek el, ti miben hisztek vagy sem, mert úgyis azt fogjátok kommunikálni a gyerek felé.

2019. ápr. 18. 17:11
 29/29 anonim ***** válasza:

Ha lesz gyerekem, meg fogom kereszteltetni. Az indok nagyon prózai: mert én is és a párom is római katolikus keresztények vagyunk és nekünk ez fontos.

"2. Ez a szokás!" - nem csak egy szokás. A keresztség szentsége a keresztény nevelés első lépése. akinél ez "szokás", az igazából meg se értette a lényegét.

2019. ápr. 25. 10:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!