Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki keresztelteti meg a babáját...

Ki keresztelteti meg a babáját és ki nem? Írnátok jó érveket és ellenérveket?

Figyelt kérdés

Én nem akarom megkeresztelni, de mindenki más (férjem, anyukám, férjem szülei) igen.

Mindketten megvagyunk keresztelve. Reformátusok vagyunk. De egyikünk sem különösebben vallásos. Főleg én nem.

Engem leginkább az zavar, hogy keresztelőkor meg kell ígérnem, hogy hithűen és keresztény szellemben fogom nevelni a gyermekemet, amit nem fogok megtenni, hazudni meg nem szeretek.

A családnak ezek az "érveik":

1. Ti is megvagytok keresztelve!

2. Ez a szokás!

2019. ápr. 17. 14:45
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
60%

Mi megkereszteljük. Vallásos a családunk. Férjemé református, enyém katolikus.

Én magam is vallásos vagyok. (na nem az a minden vasárnap templomba járó)

Nálunk az egyetlen fájó pont, hogy a botrány elkerülése végett reformátusnak kereszteljük, mert anyósom nagyon hithű és ha nem így tennénk hatalmas harag lenne belőle.

Ha ti nem vagytok vallásosak szerintem felesleges a keresztelő. Majd ha nagyobb lesz eldöntheti, hogy mit akar, de addig meg minek.

2019. ápr. 17. 15:22
 12/29 anonim ***** válasza:
34%

Nekem inkább a névadó és társai bulikkal van bajom.

Vagy keresztelő anbak rendje s módja szerint Mindenképp hazudsz, kutya nem él ma már biblia szerint meg keresztényként. Szóval lelkiismereti kérdést nem csinálnek az ügyből. Vagy semmi.

Én nem engedném a gyerekemnek hogy felnőve keresztelkedjen, az meg végkepp elkeserítene hogy felnőttként lépne be egy szektába mikor ateistának neveltem. Azt nevelési csődnek érezném.

Temetésnél is sokan nem hivnak papot, hívnak vkit aki 99%-bab ugyanazt elmondja mint a pap. Ezeket feleslegesnek tartom. Olyan mint az alkoholmentes sör vagy a koffein-foszformentes kóla. Minek?

2019. ápr. 17. 15:29
 13/29 anonim ***** válasza:
33%

Nem, kislanyom van. Ha akar majd felnott koraban megkeresztelkedik, tudom, ezzel a templomi eskuvojenel lenne neki bonyodalom, de hat majd eldonti mit szeretne o, nem fogom bealdozva akarata ellenere megkeresztelni, csak azert, mert ez a szokas.... 21. Szazad, ahol divat az is, hogy tobb pasival jar egy no.... ezt is fogadjak el, ha valaki nem kereszteltet.

Illetve mindenkinek Joga van eldonteni mit szeretne, nekem kepmutatas lenne keresztelni, mert a templomban nagy imadatnak aldozo istenben nem hiszek, az mas kerdes, hogy a szivemben mit hiszek...

A masik, hogy amugy szeretek polgarpukkasztani is, tehat elvezem, ha olyanokkal sodor ossze a sors, akik ezen felhaborodnak, mert elegedettseggel tolt el, hogy nem allok be a sorba....nem is fogok.

2019. ápr. 17. 15:33
 14/29 anonim ***** válasza:
71%
Mi is megkereszteljük. Nem tudok érvet vagy ellenérvet felhozni. Oka: én hiszek és ebben a szellemben akarom nevelni őket. Ha neked ez kérdés és idegenek véleménye alapján szeretnél dönteni, akkor ne kereszteld meg. Ha úgy éreznéd meg kell keresztelned, azt 100%-ig éreznéd a lelkedben és nem kérdeznéd. A hit nem pro és kontra latolgatása.
2019. ápr. 17. 15:34
 15/29 anonim ***** válasza:
100%
Engem is azért kereszteltettek meg az amúgy nem vallásos szüleim,hogy lehessen templomi esküvőm. (Nem volt.)
2019. ápr. 17. 15:39
 16/29 anonim ***** válasza:
61%
Ha az egyik fél meg van keresztelve, a másik nem, akkor is lehet templomi esküvő.
2019. ápr. 17. 15:45
 17/29 anonim ***** válasza:
82%
Egy fiunk van, nem kereszteltük meg. Az oka egyrészről hogy a férjemmel nem vagyunk vallásosak, másrészről az én gyerekkori negatív tapasztalataim miatt. Anno nekünk még nem volt választási lehetőség, hogy az iskolában etika vagy hittan óra. Aki meg volt keresztelve annak aszerinti hittan csoportban KÖTELEZŐ volt járnia, és tanulnia rá. Soha semmit annyira nem gyűlöltem mint azt. Ésivel már meg voltam keresztelve akkor már adott volt az első áldozás is (görög katolikus vagyok), aminél szintén nem volt választásom, szüleim szerint MUSZÁJ volt. Amiatt aztán tölthettem minden vasárnapomat a templomban, ahelyett hogy kint játszottam volna, és még tanulhattam is rá. Azóta is rossz emlékként vannak meg ezek bennem, és felesleges időpazarlás volt az életemből. Ennek nem akarom kitenni meg véletlenül sem a gyerekemet. Mondták szüleim hogy kereszteljük meg attól még nem muszáj neki később hittanorara járni, de nem. Még csak az esélyét sem akarom megadni ennek a sok megrögzött vallás fanatistának,hogy majd csak ezért olyat kényszerítsenek a gyerekemet amit ő nem akar. Másrészről butagasagnak tartom hogy csecsemőként keresztelték meg a gyerekeket. Hisz így beleszólásuk sincs a dologba. El van döntve és kész a szülők, rokonok által. Majd ha a gyerekem tizenakárhány év múlva elém áll hogy szeretne megkeresztelkedni, áldásom rá! De az az ő döntése lesz legalább.
2019. ápr. 17. 15:46
 18/29 anonim ***** válasza:
0%
Hallottam egy olyan érvet, mi van, ha kötelezővé teszik? Akkor már nem kell vele bajlódnod.. :D
2019. ápr. 17. 15:46
 19/29 anonim ***** válasza:
83%
Ez a legostobább érv, hogy mert "ez a szokás". Az ilyennek megmondanám, hogy a muszlimoknál meg szokás a nyílt utcán megkövezni a nőt, ha az nem szül fiút a férjének. Attól mert szokás, nem biztos hogy jó szokás, és követendő.
2019. ápr. 17. 15:48
 20/29 anonim ***** válasza:
82%

Nem fogjuk megkereszteltetni a fiunkat. Igaz én és a férjem is megvagyunk. Ennek ellenére mind a ketten ateisták vagyunk. Az esküvő sem templomi volt. Engem elméletileg még azért kereszteltettek, mert mamám nagyon vallásos volt, meg hogy majd ha akarok lehessen templomi esküvőm

Igaz a leendő nagyszülők először nem értették. Én ezeket mondtam el nekik.

- Nem vagyunk hívők.

- Nem lesz semmi hátránya ebből a gyereknek.

- Ha később, mikor már maga el tudja dönteni mit gondol a dologról, úgy gondolja szeretné akkor szíve joga.

- Jöttek azzal hogy hát de mert a keresztszülő az kell mert H az foglalkozik vele. Se velem se a férjemmel nem tartja a kapcsolatot évek óta 1 keresztszülő sem. Gyerekként sem szenteltek nagyobb figyelmet mint a többi rokon.

- Nem fog kifejezetten vallásos nevelést kapni úgyhogy csak azért mert jajj de szép nem lesz.

Névadó sem lesz egyébként. Felesleges felhajtásnak tartjuk. Azt még nem tudom, hogy hittanra fog-e járni, de részemről ha igen, akkor is megbeszéljük itthon és több vallásba is próbálok majd neki betekintést nyújtani. Nem azért akarom ezt se hogy én bármerre tereljem, hanem hogy nagyobb rálátása legyen a világra.

2019. ápr. 17. 16:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!