Egy generációt kitolódott a szülés? Ez már nem túlzás?
Nem azt mondom, hogy 16-17 évesen volt optimális szülni.
De most már 40 év körül szülnek a nők.
Tehát most már a szülő és gyermek között 2 generáció különbség van.
Vajon mi lesz a negatív következménye?
Nem vitatkozni szeretnék. Tudom, hogy a semmire nem lehet szülni és hasonló válaszok fognak érkezni.
Azt is tudom, hogy ez egy új szituáció lesz, amihez alkalmazkodni fog mindenki, mert nem lesz más választása.
Szerintem több magányos család nélküli felnőtt ember lesz.
Az idős szülők ápolásának feladata (otthonok, gondozók) azok nyakába esik, akik akkor kezdenének anyagilag építkezni családot alapítani. Tehát méginkább nem vállalnak majd gyereket. Mert ugye nem mindegy, hogy egy gyerektelen 40+ éves vagy egy már felnőtt gyerekkel rendelkező 40+os.
Az ápolást nem azért hoztam fel, mert azért kell szülni, csak abból indultam ki, hogy jó a viszony és a gyerek nem hagyja magára a szüleit.
Azért gondolkodom ezen, mert 1. betegek vagyunk és ágyban fekszem. 2. karácsony közelettével sok a "Mit mondjak, ha rákérdeznek a gyerek témára."
Ahogy sok másban sem, szerintem ebben sem lehet általánosítani. Én kb 10 éves korom óta alig vártam, hogy gyerekeim lehessenek, mindig jobban vágytam családra, mint munkára. Természetesen lediplomáztam, de fiaalon férjhez mentem (alig 20 voltam), és 30 éves koromig szerettem volna megszülni mind a 4 tervezett gyerkőcöt. Az elsőre sokat vártunk, így valószínűleg már nem férünk bele addig (27 éves vagyok, 2-nél tartunk), de a lényeget érted. 😊
A hasonló korúak, volt osztálytársak, kollégák, férjem kollégái, stb. közt is vannak, akik így gondolkodnak. Persze nekünk is van olyan ismerősünk, aki 40 évesen kapott észbe, hogy “jaj, gyorsan kéne szülni”, sajnos neki össze sem jött végül. De azért van bőven fiata anyuka is szerencsére.
Ugyanígy gondolom mint az első. Van 43 éves barátnőm aki mindennel jobban vágyik gyerekre, igaz túl több lombikom de meg nem sikerült nekik.
Két kolléganőm, most 40 körül kapcsolt, hogy gyerek
Én 31 éves leszek, mire megszületik a 3. Gyerekem, az elsőre 6 evet vártunk.
Sogornomhoz nyáron, sogoromekhoz tavasszal érkezik az első baba, ok 26 évesek.
Ezt embere válogatja. 27 évesen 1 éves lányom van és ismerünk másokat is akik 30 alatt lettek szülők. Szerintem ez mindenkinek a magányügye. Én korán akartam gyereket, itt van, de ha valaki nem akarja, annak inkább ne legyen.
Amúgy ismerek egy csomó embert, aki jó anyagi körülmények között él és azért nem akar gyereket, mert utazni akar meg karriert.
Nekem is vegyes az ismeretségi körömben.
30 éves vagyok és 2 kisgyerekem van. És vannak velem egyidősek, akik hasonlóan "fiatalon" lettek szülők.
De például a volt osztályom 2\3-a gyerektelen és nem tervezi még.
Kollégáim közül most szült három 40+ az elsőt.
Tudom, hogy magánügy, mindenki úgy él, ahogy neki tetszik. Én inkább a jövőre gondolok, hogy ott milyen hatása lesz.
Sok egyke gyerek idős szülőkkel.
Tudom, hogy erre is lehet kontrázni a mozaik családokkal, de most ez a kérdés fogalmazódott meg bennem.
Túlzás , vagy nem túlzás ,ez van. Egyébként meg régen is volt ilyen anyukám engem 34 évesn szült annak idején , első gyerek voltam, ellentétben vele , én hamarabb szültem.
Figyelembe kell venni , hogy mennyivel tanultabbak az emberek manapság ötből négy embernek diplomája van, míg régen ötből 1-nek volt , a tanulással eleve kitolódik az idő.
A középiskolai osztálytársaim közül (15-en voltunk) ebből hármunknak van diplomája, és a diplomásak közül csak nekem a gyerekem , az enyém is kicsi. Ellentétben akik középiskola után mentek egyből dolgozni , nekik 10 éven felüli gyerekeik vannak.
21 és 28 évesen szültem, 35 évesen váltam, 39 évesen megint szültem.
Nem így tetveztem, így hozta az élet.
Ugye utólag okosabb az ember...ha elölről kezdhetném 28-35 közt "letudnám" a szüléseket.
Saját tapasztalat, hamar se, de későn se ideális szülni.
Mihez képest túlzás? Sokan még 30 évesen sem érettek arra, hogy szülők legyenek. Gyerekvállaláskor olyan rengeteg szempontot kell(ene) figyelembe venni, hogy az életkor bizony sokadik a sorban. Ráadásul két ember kell hozzá, és pont elég, ha csak az egyik alkalmatlan még.
Fiatalon szerettem volna szülni, de az élet másképp hozta, és ha őszinte akarok lenni, nem bánom annyira.
Szerintem nem baj, ha inkább megvárja mindenki a legideálisabb időpontot. A neki legideálisabbat.
Szerintem nincs ezzel gond.
Én 32 évesen szülöm az elsőt, hát nem bánom, hogy nem a 22 vagy 28 éves önmagam teszi.
Szülők betegsége meg kiszámíthatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!