Miért félnek egyes anyák attól, hogy bármiről lemaradna a gyermekük, ha nem kezdené meg 3 évesen az óvodát?
Hát nem tudom, miről beszélsz, az unokanővérem 44 éves, és már ő is járt oviba... :))))
Egyébként én is szeretném, ha felvennék 3 éves korában, és nemcsak azért, mert a gyes lejárta után dolgoznom illene, hanem azért is, mert jöbb, ha 3 évesen bekerül egy induló csoportba, mint 4-5 évesen csatlakozni egy már kialakult csoporthoz. Mindenesetre nem fogok "pánikolni", ha mégsem sikerül, de azért jó lenne.
Esetleg azért, mert a gyerek 3 éves kora után vissza kell menni dolgozni?
És ha nem veszik fel oviba, akkor fel kell mondani a munkahelyen... Hát talán ezért.
Nagyanyáink hírből sem ismerték az óvodát, sőt előtte sok száz évig nem volt - ehhez képest nem olyan rég van.
A háromévesek nem alkotnak olyan szoros közösséget, hogy ne lehessen gond nélkül akár négy-öt évesen beilleszkedni.
Munkahelyre visszamenetelnél megint más.
Én most kifejezetten arra a tipikus "pánikolásra" gondolok - hogy jaj, nem vették föl, most mi lesz szegénnyel, nem fog úgy szocializálódni...
Azért ne felejtsük el, hogy nagyanyáink korában egy fizetésből meg lehetett élni, és az asszony helye otthon volt a fakanál és a tűzhely mellett, de azóta eltelt már legalább 50 év...
Egyékbént pedig azzal egyetértek, hogy 3 éves gyereknek KELL a közösség.. legyen az ovoda, vagy játszótér, de KELL. Úgyhogy én megértem az e-miatt "pánikoló" anyákat is. Mindemellett, ha mégis csak 5 évesen veszik fel a gyerkőcöt, akkor is "ember lesz belőle", szóval nem kell túldramatizálni.
Egyik barátnőm mondja, hogy bánja, hogy csak 4 évesen adta a nagyobbik lányát oviba (a kicsi érkezése miatt nem iratta be direkt), mert már egy éve jár, és nagyon félénk, visszahúzódó, nem keresi a kapcsolatot a gyerekekkel, csak az óvónőkkel van el. :(
Sztem meg nagyon is fontos és nagyon is meglátszik a gyereken hogy mikor megy közösségbe.Pl. ha egy bölcsis gyerek megy oviba sokkal könyebben kezelhető, sokkal jobban szocializált hiszen előtte már közösségben volt,kicsinek azt szokta meg.
Ha egy 4 éves gyerek bekerül az oviba, hiába a napi 2 óra játszótér nem lesz olyan.Szóval a gyerek szempontjából fontos és nem anyuka kényelmét kéne nézni.De mindenki maga tudja:)
Hát figyelj, akkor lehet én vagyok a para mami. A lányom jövő májusban lesz 3 éves, de már most érett a közösségre, nemcsak szerintem hanem a védőnő szerint is. Itthon egy kisördög, nem lehet vele bírni, gyerektársaságban meg nagyívben tez rá, hogy ott vagyok-e vele, vagy sem, mert játszik, felszabadul, jól érzi magát, szemmel láthatóan teljesen megváltozik.
Na ehhez képest nem vették fel bölcsibe, most kaptam egy levelet miszerint helyhiány miatt elutasítják az oviból.
Még szerencse, hogy terhes vagyok, mert így nem megyek vissza dolgozni, mert igencsak bajban lennék, ha úgy nem vették volna fel, hogy én közben melózok. Ennek ellenére én meg fogom fellebezni az óvoda döntését, többek közt azért mert tudom hogy a lányomnak sokkal jobb helye lenne az oviban jövő májustól, mint itthon velem és egy újszülöttel.
És írod, hogy ha munka miatt viszi valaki oviba az más. Aha, mégis ki az aki mma gyesből meg tud élni, mert szerintem a 90% megy, illetve menne dolgozni ha lenne hova tenni a gyereket!
Első lányomat 3 évesen, másodikat 4 évesen adtam oviba. A szomszéd lány 5 évesen kezdte az ovit. Eltelt pár év. Ki a legbelevalóbb, legéletrevalóbb?
A szomszédomé... nagyon is jó szocializálódott ő is, pedig csak egy évet járt oviba. Semmi gond vele.Ez sok minden mástól is függ, de én is kiakadok azon, hogy egy másfél-2 éves gyereknek KELL a közösség, muszáj vinni bölcsibe. Ezzel nagyon nem értek egyet. Valamennyi gyerektársaság kell neki, de állandóan még nincs rá szüksége.
Ne viccelődj már. Az első óvodát, Brunscwick Teréz 1828-ban nyitotta. Gondolom, hogy ezért, mert volt rá igény. Tehát Magyarországon 1828 óta lehet óvodába járni. 1848-ban már közel 100 óvoda működöttNem tudom, hány éves lehet a nagymamád, de furcsa, hogy az óvoda makd két évszázada jelen van a magyar közoktatásban és nagyanyádék még hírből sem ismerik.
És az óvoda (Eötvös és Brunshwick, Teleki Blanka) munkálkodásának hála oktatási intézmény, nem gyermekmegőrző (mint pl angolszász országokban) Így maga kérdésed is értelmetlen számomra. Ugyan az mintha azt kérdeznéd, miért nem ér rá a fiam 8/9 évesen elkezdeni az iskolát, hiszen járhat még oda eleget. Vagy egyáltalán minek, otthon is megtanulhat írni, olvasni, számolni.
Egy jó óvoda, képzett óvonénikkel csak hasznos lehet a gyerek számára, hiszen ott képzett pedagógusoktól sajátíthat el olyan dolgokat, amit otthon egy szülőtől nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!