Miért ez a három "név-választási vonal" dominál?
Amennyire látom a "kisgyerekes" ismerőseim illetve a random embereket az utcán ez a három vonal nagyon erős ma:
1.A hülyenevesek
Általában valami szándékosan idegen nevet adnak a gyereknek, ami magyaroknál a "Benett-Noel-Brendon" gyakoriságát idézte elő, de hallottam már nagyon sok Dzsásztint meg Májkölt is. Ide sorolható a kisebbség is, a random szappanoperás Hozérmándó, Eszmeralda meg újabban a török sorozatos névadásaikkal is (bár ott legalább a távoli rokonoktól veszik át a neveket...)
2.Az "unkreatívak"
Általában a "leggyakoribb nevek top 10" lisátról választanak, illetve még gyakrabban a "2000-ben adott leggyakoribb nevek top 10-et" és lett egy bazinagy sereg Hanna, Bence stb. nevű ember, illetve vidéken a László, Ferenc stb. is dukál még.
3.A "nagymagyarkodók"
Akik mindenáron valami honfoglalás-kori nevet adna, ami tul.képp nem baj, bár picit mókás (fiktív) példa mondjuk a Sztrehárszky Zétény vagy a Klein Botond.
Miért kell ennyire dominálnia ezen vonalaknak, mikor többezer név van? És ez nem mai dolog, régen a Mária meg a József tartolt, gondolom vallási okokból.
És nem is magyar dolog (lásd Angliában az Ahmed(?) név tartolását, vagy amerikában a Bella-mániát a gagyi alkonyatfilmek után)
Nem lehetne jobban eloszlani, de még nem a kisebbségi Eszmeraldás módon?
Kérdező, nem igazán jön ez neked össze.
Robin pl. a skandináv országokban elterjedt, már már toplistájás név.
Az, hogy te Robinak érted, nem a név hibája. Ez is csak azt mutatja, hogy te magad sem tudsz elszakadni a megszokott nevektől (lsd. Róbert - Robi). Tehát a kollégádnak Magyarországon egyedibbnek számító neve van, mégis leszóltad.
A névváltoztatás nem túl drága dolog. 10 ezer Ft (pár éve annyi volt, azóta nem néztem) és ha jóvá hagyjáka kérelmedet, az igazolványokat ingyen kicserélik.
A névadás is olyan, mint a divat. Van aki a tömeget követi, van aki szeret feltűnősködni, van aki ízléses és van akinek nincs ízlése. A név sosem a gyerek egyéniségét tükrözi, hanem a szülőjét. Ritka, amikor valaki elégedett a nevével. Sokan csak később tudnak azonosulni a nevükkel vagy csak beletörődned.
A Szabó Szvetlána is bután hangzik. Bocsi.
Egy kérdés: miért baj, ha a gyerek neve nem tetszik mindenkinek? Lásd: Zselyke. Egy celeb elkezdte, sokaknak tetszik, mert ritka, és mára az egyik legnépszerűbb név. Ugyanez kicsiben: fiam keresztneve sokaknak tetszik, mikor ő kapta, ritka volt. A 4-5 évvel fiatalabb gyerekek közt viszont gyakori lett, mert anyukának megtetszett, mikor óbégattam a játszótéren. (Csak nem az a harmadik neve, hogy Nemszabad, vagy Nefussmertelesel)
Nálunk ezek voltak a szempontok: nem gyakori, de nem idegen a hangzása, nincs negatív társítás, illik a csalàdnévhez, és nincs közel a szülinaphoz, vagy nagyobb ünnephez, és nincs a (közeli) rokonságban.
Kérdező 14-es válaszára:
Az általad felsorolt nevek közül nekem csak az Olívia tetszik, az Orsolya elmegy. De most komolyan. Ottokàrnak nevezni a gyereket? Szerintem egyèbkènt ezek a hülyenevek.
Ja, 2 dédipapám Ferenc, mindkét nagypapám Ferenc, apàm Ferenc, és kapaszkodj meg, a párom is Ferenc :) persze totál vèletlenül.
Ha neked ezek nem tetszenek add azt ami tetszik,ha lesz gyereked.Nekem meg azok nem tetszenek amit te írtál.
Csak azért hogy fokozzam a hangulatot leíroma gyerekeim nevét aztán lehet megbotránkozni ha nem tetszik:)
Olívia Zara
Adelin Zoé
Zerind Patrik
Lilia Víta
Köszöntem:D
(Az Olíviát írtad hogy tetszik,hála istennek egy gyerekem nevét nem fogod unkreatívnak nevezni)
#26 ezek nagyon szépek, imádom őket <3 legjobban a Lilia tetszik, de a többi is bájos.
A Zara nálunk is képben volt, csak aztán földhöz csapták azt a szurikátát, akit így hívtak... bár tudom, hogy senki nem fog rá emlékezni jövőre.
Az Adelin ebben a formában, nem Adelina? (az is van ismeretségi körben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!