Miért ez a három "név-választási vonal" dominál?
Amennyire látom a "kisgyerekes" ismerőseim illetve a random embereket az utcán ez a három vonal nagyon erős ma:
1.A hülyenevesek
Általában valami szándékosan idegen nevet adnak a gyereknek, ami magyaroknál a "Benett-Noel-Brendon" gyakoriságát idézte elő, de hallottam már nagyon sok Dzsásztint meg Májkölt is. Ide sorolható a kisebbség is, a random szappanoperás Hozérmándó, Eszmeralda meg újabban a török sorozatos névadásaikkal is (bár ott legalább a távoli rokonoktól veszik át a neveket...)
2.Az "unkreatívak"
Általában a "leggyakoribb nevek top 10" lisátról választanak, illetve még gyakrabban a "2000-ben adott leggyakoribb nevek top 10-et" és lett egy bazinagy sereg Hanna, Bence stb. nevű ember, illetve vidéken a László, Ferenc stb. is dukál még.
3.A "nagymagyarkodók"
Akik mindenáron valami honfoglalás-kori nevet adna, ami tul.képp nem baj, bár picit mókás (fiktív) példa mondjuk a Sztrehárszky Zétény vagy a Klein Botond.
Miért kell ennyire dominálnia ezen vonalaknak, mikor többezer név van? És ez nem mai dolog, régen a Mária meg a József tartolt, gondolom vallási okokból.
És nem is magyar dolog (lásd Angliában az Ahmed(?) név tartolását, vagy amerikában a Bella-mániát a gagyi alkonyatfilmek után)
Nem lehetne jobban eloszlani, de még nem a kisebbségi Eszmeraldás módon?
Én arra gondoltam, hogy nagyon sok régóta anyakönyvezhető magyar név van amit szinte senki nem választ, mert vagy jön a Noelezés vagy Bence-Hanna (vidéken Ferenc) vagy valami ősmagyar-név politikai okokból, rosszabb esetben a Eszmeraldázás, mert "rajos a sorozat"
Pl. tök ritka Magyarországon régóta használatos név van, ami kb. alig van, ami sem nem ilyen újkeletű bohóckodás, se nem ősmagyarkodó, se nem Top 10-es agyonkoptatott.
Példák: Ferdinánd, Hümér, Zakariás, Klotild, Gertrúd, Albin, Balambér, Adolf, Szaniszló de még egy csomó van.
Vagy! Miért nem próbálnak "keleti" neveket behozni, miért csak az amcsikat erőltetik (Kevin meg Robin...), hanem mondjuk orosz neveket, mint Szvetlana, Leonyid stb.
Esetleg kreálhatnának neveket amik még nincsenek és mindeninek saját neve lenne, ami nem valami másolat.
Ui: Nekem a szüleim "jóvoltából", agyonkoptatott nevem van, utálom is, mert egyre több van belőle.
Igen költséges névváltoztatás vár rám a jóvoltukból.
De még mindig jobb, mint Robin nevű kollégám, akit én sokáig Robi-nak gondoltam.
Vidéken pont olyan gyakori a Ferenc, mint Budapesten. Nézz utána. Egyébként még mindig sokkal normálisabb, mint a Májköl (LOL), és lényegesen szebb, mint az általad favorizált Hümér vagy Klotild. Ezek egy Rejtő-könyvben kiválóak (lásd Troppauer Hümér), de nem nyomorítanám meg a gyerekemet velük.
Van egy csomó orosz eredetű nevünk anyakönyvezve, többek között a Szvetlána is.
Miért jobbak a kitalált, idióta nevek a több ezer létező névnél, amikre a kérdésedben felhívtad a figyelmet?:D
Azért, mert így minden mostani "Brendon" olyan lesz mint gyerekkorom Józsibácsi inváziója, amikor majdnem minden idős ember Józsibácsi volt (szerencsére nagyapáim nem, habár az dédik majdnem mind Ferencek voltak, mókás dolog).
Vagy anyám munkahelye ahol elvileg csak az osztályukon 11 Mária van és kb. ugyanennyi nyugdíjban. Ez így mi?
Klónsereg, kollektíva érzete van. És tök szar mikor egy kisebb csoporton belül van ez...
Pedig sok név van, amit alig adnak, pedig szép pl. Olga, Ottó, Ottokár, Orsolya, Oszkár, Olívia vagy Gusztáv. Esetleg Barnabás, Timót stb. ilyen alig van. Xavér?
Bár lehet azért imádom ezeket, mert kevés van belőlük...
És tök jó, hogy a Szvetlána is lehet itthon, ez tetszik, igazából "Sz" betűs vezetéknévvel lenne igazán jó pl. Szalai Szvetlána.
Tényleg, az Albert is tök jó név, Almási Albert. Zsigmond is jó név lenne, ha a kisebbség nem stoppolta volna le, ugyanúgy mint az Aladárt vagy az Elemért.
"Azért ez elég bántó lehet annak akinek a kisfia Bence vagy a lánya Hanna."
Az még semmi ahhoz képest, amennyire a gyerek bántónak találja majd, hogy külön nevet se kapott, mert a korosztályában ez kb. csak a nemet jelzi, de őt magát nem különbözteti meg a többi Bencétől, Hannától.
Na a Klotild meg Szaniszló is megérnek egy misét.
Szóval itt kiderült hogy a kérdező ízlése konkrétan sz.r.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!