Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyire engeditek, hogy a...

Mennyire engeditek, hogy a gyerek "hangoskodjon"?

Figyelt kérdés
Úgy érzem, hogy a férjem már kicsit túlzásba viszi, és állandóan csitteg fiunkra. Én úgy szoktam, hogy boltban, postán, hivatalban, stb. rögtön rászólok ha hangosabb, ne zavarjon másokat. Az utcán azért kicsit megengedőbb vagyok, ha hangosabban beszél, vagy messzebbről odakiabál, ilyesmi, akkor azért nem szólok rá. Ha játszótéren vagyunk, vagy kirándulunk, akkor pedig megengedem, hogy kicsit kiabáljon, énekeljen vagy szirénázóst játsszon, hasonlók. Jó, ha artikulálatlanul üvölt nyilván ott is rászólok, de ha csak hangosabb, akkor nem. A férjem viszont állandóan rászól. Kezd kicsit kiakasztani ezzel, már össze is vesztünk emiatt, mert mondtam neki, hogy hagyja már azt a gyereket, mert mondjuk rászólt azért, hogy az utcán kb. 10 méterről kiabált neki, mert mi lemaradtunk, vagy rászólt mert rendőrt játszott a játszótéren, és a sziréna hangját utánozva rohangált. Melyikünknek van igaza? Ti hogy szoktátok? Mennyire engeditek hangoskodni a gyereketeket?
2018. máj. 19. 12:59
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
61%

Több okból is engedem a hangos kiabálást, sőt, buzdítom erre a bölcsis és ovis gyerekeimet. Sőt, én is beszállok, és Velük együtt kiabálok (nem Velük, hanem Velük együtt).

Az egyik okom az, hogy régebben dadogtam, és beszédterápiákon tanították a kontrasztos beszédet (amikor suttogva, majd hirtelen kiabálva, majd megint hirtelen suttogva beszélsz). A kiabálás segít ellazítani a nyaki, szájkörüli izmokat, segít túllendülni egy nehezebb megszólaláson. Mivel a fiam úgy tűnik, örökölte a hajlamot (nem dadog, de néha akadozik, logopédus szerint élettani is lehet), én kifejezetten kiabáltatom, amikor úgy érzem, picit görcsösebb. Nyilván nem direktben, de ilyenkor bekapcsolódom a játékukba, és mondjuk fogócskázást kezdeményezek, amikor nagyon hangosan kiabálunk, jól kieresztjük a hamgunkat. Azt érzem, ez jót tesz. Egyszerűen szí szerint kiengedjük a fáradt gőzt. Nekem is annyira jó egy-egy feszült munkanap végén. Nyilván a kérdező által felsorolt helyzetekben én is próbálom halk beszédre inteni a gyerekeimet, de sosem csittegek, nem csitítom Őket, nem förmedek Rájuk, ha kicsit hangosabbak. Én bizony úgy gondolom, elég lehet Nekik egész nap a közösségben

2018. máj. 19. 21:12
 12/13 anonim ***** válasza:
61%

11-es vagyok, véletlenül elküldtem.

Szval elég lehet Nekik egész nap a közösségben betartani azt a sok szabályt, elfáradt idegrendszerrel, mert egész nap abban az állandó zsongásban vannak. A gyerekek hangosak, és általában felnőtt korukra lecsendesednek az emberek. Aki hangos marad, annak alaptemperamentuma, vagy vmi mentális, pszichés problémája van.

2. Vekerdy a kedvencem, aki azt mondja, egy ovis-kisiskolás gyereknek napi több óra szabad levegőn történő szaladgálás-ordibálás kell, igen, szerinte egy gyerek szaladjon hangosan kiabálva. És meg is indokolja, ami teljesen érthetővé teszi ezt a kijelentést: egy kisgyerek feje (még iskolás korban is) aránytalanul nagy a testéhez képest. Az aránytalanul nagy agynak hihetetlen mennyiségű oxigénre van szüksége a frissességhez, ezt a mennyiségű oxigént a tüdőnek föl kell vennie. Minél többet szaladgál, és kiabál, annál több levegő jut a sűrű zihálás, levegővétel következtében a tüdőbe, ami nyilván azt jelenti, hogy az agyba is nagyobb mennyiségű oxigéndús vér tódul.

Szval igem, rohanjon hangosan kiabálva. Én ezért annyira nem tudok haragudni.

Más hangoskodó kisgyerek sem zavar, mert tudom élettani szükséglete ez. A csendes, magának való gyerek már inkább gyanús.

2018. máj. 19. 21:20
 13/13 anonim ***** válasza:

Szerintem ez tök egyénfüggő, én pl. gyűlölöm és idegesít, mikor a gyerek hangoskodik, kiabál, stb.

A férjem meg még rá is kontrázik, őt abszolút nem zavarja.

2018. máj. 25. 15:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!