Lehet egy gyereket akár három nyelvre is tanítani?
Igen, de nem fogja mind a hármat egyformán jól beszélni, és lehet, hogy nem egyszerre tanulja meg. Amíg nem jár közösségbe, addig többnyire az anya nyelve lesz a fő nyelve, majd ha később oviba, iskolába jár, akkor az válik a fő nyelvvé, főleg, ha ez a szülők közös nyelve is.
Az én lányom is háromnyelvű, bár nálunk az egyik csak évekkel később került képbe, mára viszont már ezen a nyelven a leggazdagabb a szókincse, mert ez az iskola és a környezet nyelve. Sajnos a harmadik nyelv kicsit háttérbe szorult, bár folyékonyan és akcentus nélkül beszéli, a szókincse kb. egy 8-9 éves gyerek szintjén van.
Régen a gazdagabb családokban természetes volt, hogy a gyerekek 3 nyelven beszéltek folyékonyan, úgyhogy igen, lehetséges.
Mi is Angliában élünk, jó barátunk egy magyar-lengyel pár, akik egymással angolul, a gyerekeikkel a saját nyelvükön beszélnek. A 3 éves fiuk értelemszerűen egyelőre kevésbé beszél jól, mint az egynyelvű kortàrsai, de a szülők nagyon következetesek ebben a kérdésben, és a gyerek már most elég jól elboldogul mindhárom nyelven, sőt, pl. azt is tudja, hogy a tág környezetben kihez hogy célszerű szólni (hozzám pl.magyarul beszél, hiába beszélek én angolul az anyukájával).
Persze, rengeteg három nyelvű gyerek van, igaz Magyarországról ezt nehéz elképzelni. Én is külföldön élek, így nagyon sok ilyet látok. Pl. a közvetlen barátnőm lengyel, lengyelül beszél a kislányával, apukája török, ő törökül, a két szülő egymásközt angolul beszél, tehát a gyerek mind a három nyelven folyékonyan beszél.
Több mint 12 éve itt élek, sok a magyar barátnőm is, az ő férjeik is szinte mind külföldiek, egymásközt meg angolul beszélnek, tehát kapásból 30 három nyelvű gyereket fel tudok sorolni a környezetemben.
De ugyanígy van négy nyelvű is, mikor anyuka más nemzetiség apuka más nemzetiség egymásközt egy harmadik nyelven beszélnek az ország nyelvét pedig óvodában megtanulja, tehát öt - hat éves korára már négy nyelvű lesz. Az itteni gyerekeknek ez teljesen természetes. Annyi, hogy később kezdenek el beszélni. Az én fiam is most három évesen kezdett szavakat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!