Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Máshol hogy működnek az...

Máshol hogy működnek az anyagiak, túl nagyok az igényeim?

Figyelt kérdés

Én gyeden vagyok kapok kb 80-85 ezret, párom közel 180-at.

Amikor nekem megjön a fizu sokmindent vásárolok boltban, én veszem a pelenkákat és ami egy gyermek ellátásához kell. És akkor már hó elején a fizum egy része el is fogyott. Hónapok óta nem költöttem magamra, nem vettem egy nadrágot..

Első nekem hogy a fiamnak minden meglegyen. Volt már hogy felvetettem hogy néha meglephetne egy kis ajándékkal vagy legalábbis tudja mit szeretek, na azóta se vett nekem semmit. Ezzel ellentétben én pl mindig veszek neki valamit amit szeret vagy meglepem egy kis ajándékkal, nem tudom nálam ez természetes. Pl ha rendelek valamit akkor egyszer sem merült fel benne hogy beszállna a fizetésbe. Mondtam már neki hogy lehetnénk közös kasszán, de ő azt mondta így sokkal jobb...

Hát igen mert neki így kényelmesebb...

A kapcsolatunk jó azzal semmi gond. Csak ez amit írtam.

31 N

2018. márc. 2. 00:39
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
100%

Leültetek valaha és megbeszéltétek, mennyi a havi várható bevétel, mik a rendszeres kiadások (számlák, buszbérlet vagy autóköltség, kölcsöntörlesztés, telefon, élelmiszer, stb.)?

Mennyi pénz kell egyéb kiadásokra, ami nem rendszeres, de valami mindig bejön belőle: gyógyszer, ajándékvásárlás, szórakozás, ilyesmi?

Mennyit tesztek félre? Jó ha van hosszútávú megtakarítás, és kell egy "mozgó tartalék", amihez hozzá lehet nyúlni, ha akciós a mosópor és jó lenne egyszerre több csomaggal venni, ha meg kell javítattni valamit, ruhát vennél (bár van, aki erre külön keretet gyűjtöget).

Mekkora összeg marad, amit mindkettőtök saját kedve szerint költhet el? Nevezheted zsebpénznek is. Erről nem számolsz be, összegyűjtöd, elkávézod, csokit veszel a gyereknek, de ha nálatok nagyobb összeg jut rá, akkor lehet, hogy komolyabb tételeket is ebből álltok.

Azt is jó egyeztetni, mekkora összeg fölött kell a kiadásokat egyeztetni. Én pl. egy tízezer forintos könyvet nyugodtan megveszek, de 50.000-t már nem adok ki, csak ha a férjem is rábólintott, hogy igen, ez a dolog szerinte is szükséges, vagy legalábbis, ha én szeretném, persze, vegyem csak meg. Ez persze kölcsönös, ő se állít haza megbeszélés nélkül új telefonnal és egyebekkel.

Nyilván nem kell minden hónap elején órák hosszat egyeztetni a pénzügyekről, de egyszer legalább végig kell beszélni az egészet, és időnként újratárgyalni, főleg, ha változott valami a család életében, mondjuk gyermek született.

2018. márc. 2. 06:48
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Eleg fura olvasni amit irsz...

Nalunk 1 kozos gyerek van,es ketto az elozo hazassagombol.en kapok havi 150 korul,parom ennek a 2,5-3x at.plusz a negyedeves premium,cafeteria.

Amit en kapok az kp formajaban megy felre,csak a telefon szamlam adom fel.

Aztan egyut elmegyunk bevasarolni,es utana parom b.kartyaja itt pihen a konyhaban es mikor kinek kell az viszi.

De ha valamire kp kell,akkor ott az en penzem.

Soha nincs ebbol gond.en parom sem az a nagy ajandekvasarolos tipus,inkabb a nagybevasarlaskor szokta mondani,hogy vegyek magamnak valamit ha szeretnek.szulinapra,nonapra es karacsonyra kapok tole ajandekot.de pl viragon,edessegen kivul egyutt vesszuk meg azt is,hogy biztosan olyan legyen amilyet szeretnek.

Ettol meg meglepi,mert pl most szulinapomra kaptam meg a regota vagyott gofrisutom,de nem ugy,hogy na akkor most megyunk es veszunk.hanem elmentunk moziba,es elotte behivott az euronicsba es mondta,hogy valasszak.nekem ez akkora meglepi volt,mintha maga hozta volna haza.

De ez az agyagi helyzet amit irsz,eleg furi.jo,gondolom parod fizeti a rezsit,es autot ha van.es ha esetleg nincs mar penzed de gyogyszer kell a gyereknek sem mondja azt,hogy majd megveszed kovetkezo honapban,ugye?

Milyen ajandekokat szoktal neki venni?mekkora ertekben?ilyen bevetelnel a tobb ezres tetelek mar nem annyira beleferosek sztem.

2018. márc. 2. 07:10
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

A mi fizunk kozott kozel szazotvenezer kulonbseg van, megis soha semmi konfliktus nem volt abbol, hogy ki mit fizet. Ovebol vonjak hitelt enyembol bolcsit, rezsit. Bevasarlast egyeb kiadasokat az fizeti aki epp hamarabb nyul a kartyajaert. Ha enyem elfogy akkor ove jon, es vica versa. Sose volt problema ki penzebol fizetunk, megha mas is a kereset. Ha nagyobb kiadas van leulunk megbeszeljuk hogy legyen.

Szamomra ez a kozos kassza, enelkul nem tudnank igy mukodni ahogy!

Es neki is van kulon megtakaritasa es nekem is. En mondjuk alapbol sporolosabb vagyok talan pont a kevesebb fizum miatt :)

2018. márc. 2. 07:41
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Lehetnétek közös kasszán külön számlával is. Nem feltétele. Az csak logisztika mi hova jön, ki mit fizet... ha a közös szemlélet megvan, hogy együtt gazdálkodunk.

Nálunk a gyerek most múlt 2, így már csak gyes van, ami nyilván semmire nem elég, ugyanakkor én járok többet boltba illetve én intézem a rezsit, ezért beállítottunk egy állandó átutalást, amiből kijönnek a számlák, pelenka, ez az.

Ha esetleg elfogy szólok. Nincs hiszti, könyörgés, se forint fillér elszámolás. Bizalom van. Se ő nem tapsolja el, ami nála marad, se én nem költök haszontalanságokra.

Hó végén megnézzük mire mennyi ment el kategóriánként. Ha valami megugrott, nyugtázzuk, figyelünk rá.

2018. márc. 2. 07:43
 15/28 anonim ***** válasza:
100%
1 közös gyerekünk van. Nekem az össz bevételem a családi + a gyes. Na ha ebből kéne megvennem mindent ami a gyereknek kell, lehet nem enne, és nem járna tiszta pelenkába. 28.000 a gyes, 12.000 a családi. A pelenka 15ezer egy hónapban, a tápszer meg 20.000, a hasfájásra a gyógyszer megintcsak 10ezer. Mi mindig úgy csináljuk, hogy hónap elején kifizeti az albérletet, meg a rezsit, vásárolni közösen járunk, hogy ha megkívánunk valami édességet, innivalót, meg tudjuk venni. Ha valamit rendelni akarunk, azt mindig megbeszéljük, ha találok valamit a neten megmutatom neki, és átbeszéljük, miért lenne jó, vagy miért felesleges. Minden pénz a férjem kártyájára megy, nekem bankkártyám sincs, a családit és a gyest is a férjem kártyájára utaltatom. Nálunk nincsen enyém, meg tiéd, meg a gyereké. Az albérlet meg a számlák mindig ki van fizetve hó elején, a pelenkát és a tápszert is megvesszük 1 hóra előre, félre van téve 10-20 ezer ft, hogy ha hó végén nem lenne pénzünk, és kell valami a gyereknek, ő azért ne szenvedjen hiányt, de vagyunk mindketten annyira felnőttek, hogy el tudjuk dönteni mi az ami belefér, vagy mi az ami nem. Szerintem nektek is meg kellene beszélni, hogy dobjátok össze a pénzt, és abból fizessetek mindent, neki lehet, hogy a külön kassza kényelmesebb, neked viszont nem, mert nem látod át rendesen, hogy mennyi pénzből jöttök ki hó végén, mennyi marad szórakozásra, mennyit tudtok félre tenni, bele fér-e még a 10-20ezres játék amit a gyerek szeretne.
2018. márc. 2. 09:11
 16/28 anonim ***** válasza:

Nagyjából hasonlóak a bevételeinek, de nálunk közös számlára megy. Amíg nem így volt, akkor is közös kasszán voltunk már egy ideje. Még összeköltözésünk elején szamolgattunk egy fél évig, hogy minden felesben menjen, de hamar rájöttünk, hogy nincs rá szükség. Fontos, hogy egyforma az értékrendünk, tehát egyetértünk, hogy mit érdemes megvenni, és mit nem. Hosszútávon így nem érdemes számolgatni, mindenki beleteszi a kapcsolatba, amit tud, pénz, házimunka, ötletek stb, hiszen úgyis azt akarjuk, ami az egész kiscsaládunknak a legjobb. Ami megtakarítás van az úgyis közös, de amíg külön számlánk volt, odafigyeltünk, hogy kb fele - fele legyen a számláinkon. Most megkérdeztem a páromat, azt mondta, el se tudja képzelni, hogy külön kasszán legyünk, miközben babánk van. Neki is alap, hogy most ő állja az anyagiak nagyobb részét, hiszen én gondoskodom a lányunkról. Ha mondjuk elvesztené a munkáját, akkor nyilván én gondoskodnék az anyagiakról amíg kell, ez így működik.

Az ajándékokhoz: kb havi egy-egy könyvet veszünk, meg ő egyszer elmegy a haverjaival valahova, ott költ kb egy ötöst, én meg nagyjából annyiért veszek valami csajosat, de ha kell ruha, akkor az még ezen felül van, nyilván nem járhatunk meztelen. Babaprogramokra elmegy havi egy tízes, játékot csak ünnepekre vagy nagyon akciósan veszünk (ünnepekre egymást is megajándékozzuk). Hó elején elmegy a lakáshitel, rezsi, fix megtakarítás, de valamennyi spórolt pénz a számlán is marad, vész esetére. Vagy ő vásárol hazafelé, vagy közösen megyünk. Apróbb kiadásokat (pl egy kávé barátokkal) nem vezetünk, a drágábbakat persze megbeszéljük. Autó nincs.

2018. márc. 2. 09:29
 17/28 anonim ***** válasza:
75%

Ezt nektek kellene megbeszelnetek. Az a baj, hogy ugy vagytok kulon kasszan, hogy nem egyeztettetek le elore, hogy ki mit vesz, mire mennyi megy el, kinek mennyi marad, stb.

Vagy csak nem irtad le...

Az sem egyertelmu, hogy kulon kassza van-e naltok, mert nyilvan ha a te beveteled nagy resze elmegy a gyerekre, akkor a ferjed fizeti a lakhatast: alberlet/torleszto, ha van, rezsi, auto/utazas, nagybevasarlas, elelmiszer, kozos progamok, stb.

Vagy nem? Az se biztos, hogy marad neki a fizujabol, mert azert ezek is tetemes osszegek tudnak lenni es valljuk be, a 180 ezer nem olyan nagy penz, hogy soha ne fogyjon el...

Tisztazzuk a fogalmakat:

Kulon kassza: mindket fel fizeti a kozos dolgokat ilyen-olyan elosztasban, havi egyszer (vagy tobbszor) osszeadjak, hogy ki mennyit koltott, az osszeget felezik es kifizetik egymast, ha van kulonbozet.

A sajat dolgokat mindenki a sajat, megmaradt penzebol fizeti.

(Gyed/gyes idoszakban ez nem tul igazsagos, hiszen a kozos gyerekre vigyazo szulo fizetesenek egy (vagy nagy) resze kiesik epp a kozos gyerek miatt, ha a koltsegekbol igy is uyganannyit kell fizetnie, akkor o a nullan lesz, mig a masik fel boldogan gyujtoget/kolt magara. Neki hiaba lett gyereke, a fizuja nem valtozott. Akkor sincs sok ertelme, ha az egyik fel tartosan tobbet keres, mint a masik, mert akkor az egyiknek max satorozasra telik nyaron es babkonzervre, a masik pedig mehetne a Maldiv-szigetekre nyaralni teljes ellatassal.

Kozos kassza: mindegy, hogy egy vagy tobb bankszamla van, mindenki fizet mindent, amit epp kell, mindegy ki kolt tobbet, ha az egyik penze elfogy, akkor hasznalja a masiket. A sajat kiadasok sem sajat penzbol mennek, mert nem letezik olyan fogalom, hogy “en penzem, te penzed”.

Ha marad, akkor mindenkinek maad, ha elfogy, akkor senkinek sincs.

Szoval akkor most nalatok mi a helyzet, leirnad?

Mit fizet a ferjed?

Mert ha a gyerek koltsegein kivul minden mast es nincs elszamolas honap vegen, nem a teljes koltseget felezitek, akkor az is lehet, hogy neki is elmegy a penze, mint neked. Kicsit inkabb ugy tunik, hogy ti semmilyen kasszan vagytok, nincs megbeszelve es ez nem is kozos, nem is kulon.

Kivancsi vagyok, ird meg kerlek, hogy pontosan hogy mukodik ez nalatok, ha nem titok.

2018. márc. 2. 09:52
 18/28 anonim ***** válasza:

Nem nagyon az igényeid, szimplán közösen kellene néznetek a kiadásokat. Szerintem ez a normális. És ha elfogy a pénzed, kérsz tőle KÖLCSÖN? De aztán visszaadd? Nem, ez így nem normális.

Mi közös kasszán vagyunk. A párom fizuja majdnem elmegy az albérletre, így az én fizetésem van levéve a kártyáról, hogy abból gazdálkodjunk a hónapban. Mivel én jobban beosztom a pénzt és én rendezem a számlákat, csak költő pénzt veszek le, amiből Ő tud venni magának ebédet pl ha nem tudtam volna főzni, vagy egy könyvet a mozgó könyv árustól, bármi. Az én számlámon is van még pénz, amiből intézem a kaját és tudok venni magamnak is belőle "bármit" - amúgy nem, mert nem tudunk költekezni :D

Szóval szerintem is a közös kassza lenne a normális.

2018. márc. 2. 10:54
 19/28 A kérdező kommentje:

Nem titok. Jelenleg albérletben lakunk, azt ő fizeti, az albérleti díjat plusz a rezsit. Persze vesz ő is kaját vagy ha kell tápszer vagy bármi.

Én már most második hónapja csinálom úgy hogy hó elején megrendelem a 200db pelenkát, popsitörlőket, öblítő, mosószer, wc papír, zsepi ami szükséges, így nem kell mindig rohangálni a boltba ha elfogy. Veszek fiamnak ruhákat ami épp kell most éppen hosszú ujjú felsőket. Kocsink nincs.

Szoktunk beszélgetni is. Nem mondom konkrétan hogy a közös kassza milyen jó lenne csak hogy az enyémen kívül az övébe is belelátni hogy áll.

Úgy jövünk ki ennyi fizuból hogy hó végéig.

Persze ő kap ezenkívül szép kártya eü kártya... stb, az összegen felül amit írtam.

Gyermekektől sose sajnálok semmit se, ahogy írták lemondással jár.

Az a baj hogy kevés a fizetés és drága a boltban minden.

2018. márc. 2. 10:56
 20/28 anonim ***** válasza:
79%

tehát o fizeti az albérletet, fizeti a rezsit, vesz kaját, akkor meg mi a problémád? Hogy a gyerek cuccait te veszed? Hát ez így teljesen rendben van.

Mert ha most az a bajod, hogy nem vesz neked ajándékot akkor az elég gyerekes viselkedés.

Vagy akkor felezzetek mindent, tehát te fizeted a fele albérletet meg a fele rezsit, meg a fele kaját és majd ő akkor fizeti a fele pelenkát…

2018. márc. 2. 11:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!