Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ti hogyan kezelnétek ezt a...

Ti hogyan kezelnétek ezt a szituációt?

Figyelt kérdés

van egy 3,5 éves lányom, és most lesz 1 éves az unokatesója. Egy fajátékot ígértem a bátyámnak, hogy azt kapja majd ajándékba a kislány, a miénk volt, de már nem játszunk vele. Ez az ajándékozósdi egyébként is jelképes köztünk, mert ingyen adom nekik a baba dolgokat 1 éve, sosem kértem érte pénzt, hiába ajánlották, így az anyagiakkal most ne foglalkozzatok a kérdésnél nem ez a lényeg.

szóval ajándékba igen, egy olyan játékot kapna a fiú, ami az én lányomé volt, annak idején ő is úgykapta másik családból nagyobb unokatesótól. Szerettem volna megbeszélni hetekkel előre a lányommal, hogy mivel úgysem játszik vele, adjuk oda ajándékba (tényleg hozzá se nyúl havonta max egyszer, mivel készségfejlesztő már régen kinőtte, ráadásul van belőle egy ugyanolyan ami nagyobb gyereknek - az ő korának való, tehát azzal is játszhatna de azzal se játszik). Viszont kategórikusan kijelenti hogy nem adja oda! Hogy az az ő játéka! Hogy ő akar vele még játszani! Szereti a kisfiút, nem arról van szó, ez nem neki szól hanem nyilván most ez jött nála elő, hogy én elveszek valamit ami az övé.

Hiába mondom neki hogy igazából nem az övé mert ő is csak kölcsön kapta anno - habár nem lett ez külön kiemelve - és hogy milyen jó lenne ha a fiú is tudna vele játszani mert neki szüksége lenne rá, neki meg már nem, nem akarja oda adni..

na rövidre fogva: ilyenkor mi a helyes lépés

A.) elveszem hogy márpedig odaadjuk és kész - ne ő döntsön már ilyen jellegű kérdésekben

b.) megengedem hogy megtartsa és veszek helyette másikat

c.) titokban adom oda tesóméknak de akkor előbb utóbb kiszúrja majd náluk vagy itthon hiányolni fogja, és max kipuffogja magát itthon

mindenképp azt szeretném ha szívből adná, ezért vetem el az első verziót, de ugyanakkor ott van bennem az is, hogy ne ő irányítson, hogy tanulja meg hogy amíg a "mi kenyerünket eszi" addig ezekről a dolgokról mi rendelkezünk..vagy ebben az esetben nem így kellene lennie? nem tudom most melyik a helyesebb lépés nevelési szempontból. szerintetek?

2018. febr. 5. 11:38
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Én vennék egy másikat az unokatesónak.

Anyagilag gondolom nem probléma.

Ugye egyedüli gyerek a lányod? Azok az unokatesók meg, akik szívesen adják a játékaikat, ketten vannak testvérek, ugye?

Azért kérdezem, mert a magántulajdon védelme nálunk akkor jött elő, amikor fiamnak kistestvére született. Pedig nála csak arról lenne szó, hogy a másik is kézbe veheti (és persze összenyálazza :DDD) a játékát.

Mint mindenben, ebben is próbáltunk kompromisszumos megoldásokat keresni, ill. szép lassan a fiunk is kezdi megszokni az új helyzetet.

Egyébként ha havonta egyszer játszik valamivel, akkor biztos, hogy emlékszik rá és ragaszkodik hozzá. Nálunk kisfiam a kádban, fürdetéskor szokott játszani műanyag kacsával, szivacs kacsával, kisbékával és többféle műanyag flakonnal. Mivel a kád sarkánál már alig fértek el a "kincsei", az egyik flakont, amivel már hónapok óta nem játszott, feleségem kidobta. Kb. egy hónappal később a fiam kereste! Tehát hiába nem játszott vele több hónapja, számon tartotta, emlékezett rá és igencsak rossz néven vette, hogy ki lett dobva! Ráadásul, olyan alakú flakont már szerezni sem lehetett, mert a gyártó megváltoztatta az alakját, úgyhogy nem volt egyszerű megbékítenünk. :DDD

Ebből számomra az a tanulság, hogy az sem helyes, ha háta mögött ajándékozod el (vagy dobod ki). Bármikor eszébe juthat, hogy újra azzal akar játszani.

Szerintem csak vele egyetértésben váljatok meg játékától.

Nagyon is egyetértek 5-ös válaszolóval: "Mihez legyen joga egy gyereknek ha nem a saját játékához."

2018. febr. 5. 12:56
 12/30 A kérdező kommentje:

nem egyedüli, van egy 1,5 éves kistesója. vele sem szokott vitatkozni, mindig szívesen adja oda a dolgait, és meg is mondja: nézd anya odaadtam a huginak a zsiráfot hogy játszon vele..vagy mikor boltba vagyunk és valaszthat nasit, mindig mondja: megfelezem a hugival! sőt volt olyan hogy olyat akart választani amit a huga nem ehet még, és akkor inkább lemondott róla és választott olyat amit ehet (önként) szóval eddig tényleg nem volt gond ez...

9: igen, én szívesen adnám mert én olyan vagyok hogy nagyon szeretek adni, talán túlzottan is mártír típus, hiszen ha nem az volnék, eleve nem lenne ez a szituáció hiszen nem azt nézném hogy xynak jó lehet az a játék, hanem azt nézném, hogy az a miénk miért adjam másnak míg egy kicsit is játszik vele...de én meg inkább oda szerettem volna adni mert imádok adni és mert látom hogy a testvérem örül hogy ennyi mindent kapnak tőlünk. Ezt most nem azért mondom hogy ez olyan fantasztikus tulajdonság, sőt inkább mártírság, de én ilyen vagyok ha jó ha nem jó.

Viszont a válaszaitokkal teljesen egyetértek, köszönöm, főleg az 5ösnek köszönöm, igazad van, inkább veszek egy másikat, még van két hét, mégegyszer felhozom majd neki a témát és ha akkor is elutasítja akkor nem erőltetem

2018. febr. 5. 13:02
 13/30 anonim ***** válasza:
15%

Voltam ebben a helyzetben az ajándékozott (illetve szülője) szerepében. Nálunk ráadásul az egyik rokon pont ilyet akart venni, és mondtam, ne vegyen, mert kapunk. Aztán kiderült, hogy mégsem kapunk, mert a gyerek nem akarja odaadni (pedig náluk sem volt már a korának való). Én nagyon dühös voltam. Nem azért, mert nem adta oda, félreértés ne essék, hanem mert engem hozott szar helyzetbe, mivel másnak mondtam, ne vegye meg, de onnan sem kaptuk meg, így kénytelen voltam venni egyet, hogy a másik félnek ne kelljen magyarázkodnunk. Szóval jobb lett volna, ha nem is mondja előre, hogy odaadja.

Meg kell tanítani, hogy ne legyen irigy.

2018. febr. 5. 16:10
 14/30 anonim ***** válasza:
50%

De az az ő játéka. Ne osztogasd szét a dolgait, mert te szeretsz adni.

Ő nem a kicsi te. Nyilván nem kell irigynek lennie, de a döntés legyen az övé.

Amúgy milyen autód van? Most szeretnénk nagyobbat és ha te ilyen mártír vagy igényt tartanék rá. (Remélem humoros is van 😊).

2018. febr. 5. 16:26
 15/30 anonim ***** válasza:
3,5 éves , egyáltalán minek sietteted így elajándékozni..??
2018. febr. 5. 17:05
 16/30 A kérdező kommentje:

nem az övé, kölcsön kapta. az nem az ő ajándéka, nem az ő dolga. a családon belül egy játék amit a szülei adtak neki, de nem az övé. Az övé a kisvakondos társas amit a Jézuska NEKI hozott. Vagy a biciklije, amit szülinapjára Ő kapott. Értitek a különbséget...csak mert nehogy már szemét legyek hogy odaakarok adni valamit az unokatesónak amit egyébként már nem használ, nem is neki való, sőt már a kisebb tesóját se érdekli.....gondolom nem én vagyok a földön az egyetlen, aki a gyermeke megunt dolgait másnak ajándékozza.

Hogy ezt szerettem volna vele is megbeszélni, azt én szúrtam el, ezt belátom...azt hittem hogy már meg lehet vele beszélni ezt, mint írtam fel sem merült egy nemleges válasz bennem, mert olyan a természete. De úgy látszik most valami dac itt ezen a dolgon csapódott le nála, vagy egyéb sérelem, mert ahhoz a játékhoz egyébként semmi nem köti.

és azért is kellemetlen valóban, mert a tesóm számít erre a típusú játékra, egyébként nem olcsó, nem szeretném hogy emiatt meg kelljen vennie. De ez nem opció, mindenképp ezt fogjuk adni, mert mint írtam nem az anyagi része számít, megveszem, ahogy tanácsoltátok. Most én is ezt látom jó döntésnek.

2018. febr. 5. 17:31
 17/30 A kérdező kommentje:
15: megmondom őszintén, elég nagy helyet foglal (egy nagyobb típusú golyóvezetőről van szó) és mint írtam kettő is van belőle, va n egy mégbazinagyobb nagyobb gyerekeknek. gondoltam mivel egyikkel sem játszik elajándékozom mert a tesóm meg azt akar s.o.s a gyerekének, ezt írtam is hogy ez az oka annak hogy ezt akartam odaadni
2018. febr. 5. 17:35
 18/30 anonim ***** válasza:
77%
Írtad, hogy ő ezt nem tudta, hogy kölcsönbe kapta, tehát ezt most kimagyarázni neki úgysem tudod az ő szintjén, hogy mégsem volt az övé, mikor már évek óta ott van. Próbáld meg elcserélni valamire, akár egy kindertojásra :) hátha beválik és akkor mindenki jól jár.
2018. febr. 5. 17:49
 19/30 A kérdező kommentje:
igen, a cserén is gondolkodtam, de félek megkockáztatni hogy ott aznap (vagy akár máskor ha ott járunk) kiborul hogy márpedig neki az mégis kell..már eleve ezt ott ha rákérdez, a tesómék előtt mondani, hogy de Annácskám, te kaptál ezért a játékért egy barbit, add oda szépen - rém kellemetlen lenne :)
2018. febr. 5. 18:13
 20/30 A kérdező kommentje:

igen, ahogy írtam is nem lett neki kihangsúlyozva anno hogy kölcsönbe van az a játék, vagy hogy nem az ő tulajdona hiszen kisbabaként kapta. Az évek során meg nem volt róla szó hogy egyszer majd másnak oda kell adni, így valóban furcsa lehet neki most előállnom ezzel hogy márpedig az nem az övé. Habár alapvetően úgy neveljük hogy a családban minden közös, és hogy csak az azövé amit ő kimondottan szülinapjára kap - vagy a jézuskától stb szóval értitek...ezt így érti is, csak úgy látszik annyira mégsem hogy megváljon egy dologtól ami a birtokában volt.

Anno mikor nyitott egy kindert ami duplán volt meg neki pl maga ajánlotta hogy adjuk oda xynak..meg sokszor csináljuk ha megyünk át ismerős kisgyerekhez, hogy valamit a játékaiból elviszünk, apróságot, hogy neki kölcsönadjuk - erre mindig azt mondja jó sőt általában örökre is ott marad az a dolog, elfelejtjük vissza kérni. ezt azért csináltam mindig is hogy ne legyen irigy. Nem is volt az, nem tudom mi ez nála, biztos valami érési folyamat. Én szúrtam el, az már biztos, nem tagadom

2018. febr. 5. 18:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!