Egyes szülők miért nem tanítják meg köszönni a gyerekeiket?
Sajnos egyre többet tapasztalom.Szerintem emiatt nem lehet kibúvó. Az enyémek 5 és 8 évesek. már egész kicsi koruk óta mondom hogy köszönjenek mindenkinek.
Nekem szinte egy gyerek se köszön a környezetemben. A szülő igen a gyerek meg nem.Rá se szól. Az enyémek köszönnek akkor a többi gyerek miért nem képes legalább egy helót mondani még az is jobb mint a semmi.
akár 5-6-7-8-9 éves gyerekről legyen szó.
Nincs szája? Mi okból fordul elő hogy a gyerek annyit nem bir kinyögni hogy csókolom??
Még én érzem magam kellemetlenül jövünk megyünk a lányomnak köszönnek nekem meg nem , az osztálytársak például.. eszem megáll.
na de legalább kiirtam magamból :D
Ezen mar en is nagyon sokat gondolkoztam es nem a 4-5 eveseken haborodok fel, hanem a 12-13 eveseken akik pl szomszedok... kulfoldon elek, es azt veszem eszre hogy rengeteg felnott is ilyen bunko. Aztan a gyerek ezt latja, hogy minek koszonni, ha az anyam se koszon. Viszont egy ido utan besokalltam mikor kb szazadjara koszonok, a szemembe neznek es szo nelkul mennek tovabb. Akkor mondtam annak a ket 13 koruli gyereknek hogy ha koszonnek valakinek akkor illik visszakoszonni, hamar nem koszontok elore. Akkor semmit se szoltak. De masnaptol koszontek egy darabig. Utana ujbol nem. Aztan az anyjuk (aki regebben szinten nem koszont csak miutan kb fel meterrol rakoszontem hogy vegye mar eszre magat) rajuk szolt a szemem elott, hogy "nem tudtok koszonni, hogy lehettek ilyen neveletlenek"....
Konkretan kb nekem kellett megtanitanom az alapveto illemre az anyat, hogy megtanitsa a gyerekeit. Szerintem felhaborito, neveletlenseg borzasztoan. Raadasul szomszedokrol van szo akikkel naponta talalkozik az ember.
Engem is megtanitottak koszonni, a gyerekeim is koszonnek mert ezt latjak. A 7 eves nagylanyom kerdezte, hogy miert nem koszon neki vissza sok gyerek/felnott... ez nagyon sokat elmond.
Az enyémek egyszerűen csak szégyenlősek, ezért nem köszönnek, igaz még egyik sincs 3 éves. Én ezen nem stresszelek, azt meg hogy másoknak erről mi a véleménye, pont magasról leszarom.
Nem szoktak egyébként sehol rosszalkodni, se hangoskodni.
20-as válaszoló, azért ez egy nagyon durva csúsztatás. Nyilván az a gyerek amelyik tombol az utcán/üzletben úgy, hogy a szüleit nem érdekli, nem azért nem köszön, mert szégyellős, hanem mert a nevelését illetően akadnak hiányosságok (amik pl a fenti szituáció kibontakozásáért is felelősek).
Én (is) írtam, hogy az én lányom szégyellős, sokszor ezért nem köszön, de ő sosem rendez jelenetet házon kívül, mert tudja, hogy nem lehet, illetve, hogy semmi értelme. (az itthoni hiszti már egy másik kérdés)
19-es voltam
Egyébként valóban nehezen várható el a gyerekektől a köszönés, ha ugyanez a felnőtteknek is gondot okoz, de ha mégis megy, akkor is problémás egy napszaknak megfelelő üdvözlés. Engem kifejezetten irritál, hogy bárhova belépek, mindenhol letegeznek. A DMben a velem egykorú kasszáslánynak még el is nézem, de mikor egy elit étterembe beteszem a lábam és ott a pincér épp hogy le nem pacsizik velem... a legjobban az idegesít, mikor az idősebb, 50 feletti korosztály tegeződik, pont azért, mert komoly kétségeim vannak, hogy a szemmel láthatóan nem túl értelmes asszony vajon tisztában van e azzal, hogy az illemszabály szerint, ha ő letegez egy fiatalabb nőt, az azt jelenti, hogy ők kölcsönösen tegeződnek. Ha egy férfi teszi ugyanezt, az azon kívűl, hogy ritka nagy tahóság kevés kivételtől eltekintve (pl párom szüleitől nem várható el a magázódás), de szintén felhívás tegeződésre, és abban is megbizonyosodhatunk, hogy nem egy művelt emberrel van dolgunk.
Szóval a lényeg: az emberek döntő többségének fogalma sincs, hogy mikor hogyan köszönjön, ha egyáltalán köszön, nem csodálkozom, ha ez a gyerekeknek is gondot okoz.
25: Az eladók azért tegeznek le, mert ez van nekik kiadva "parancsba".
Diákként dolgoztam ilyen helyen és KÖTELEZŐ volt a vásárlót letegezni.
A szülők általában megtanítják, cak nem mindegy hogy a köszönést mihez köti a gyerek.
1. Talán azért nem köszön, mert egy rossz dolgot köt a köszönéshez? Például kézszorítás (nagymamám nekem nagyon szorította).
2. Vagy egszerűen nem lássa értelmét. Engem se érdekel ha valaki nem köszön nekem, legyen kisebb vagy nagyobvb, sőt sokszor egyenest utálom, mikor pl megyek haza az buszmegállóból, s az egyik utcában szembe jön velem egy 4-5 évvel kisebb iskolatársam s hozzámvág egy ,,Szia''-t mikor én fejben épp a napi teendőimmel vagyok elfoglalva... Bár én alapból nem szeretek semmit sem ami más emberrel kapcsolatos...
3. Vagy dilemmában van, mint én kiskoromban. Lehet hogy nem tudja hogy csókolomot, vagy szia-t köszönjön, s fél megszólalni...
Az én eszem meg rajtad áll meg... ,,Nincs szája? Mi okból fordul elő hogy a gyerek annyit nem bir kinyögni hogy csókolom??'' Mit vagy ezen úgy fennakadva? Ha nem köszönt nem köszönt, mindenkinek nincs ilyen életfelfogása, mint neked.
na de legalább én is kiirtam ezt magamból :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!