Egyes szülők miért nem tanítják meg köszönni a gyerekeiket?
Sajnos egyre többet tapasztalom.Szerintem emiatt nem lehet kibúvó. Az enyémek 5 és 8 évesek. már egész kicsi koruk óta mondom hogy köszönjenek mindenkinek.
Nekem szinte egy gyerek se köszön a környezetemben. A szülő igen a gyerek meg nem.Rá se szól. Az enyémek köszönnek akkor a többi gyerek miért nem képes legalább egy helót mondani még az is jobb mint a semmi.
akár 5-6-7-8-9 éves gyerekről legyen szó.
Nincs szája? Mi okból fordul elő hogy a gyerek annyit nem bir kinyögni hogy csókolom??
Még én érzem magam kellemetlenül jövünk megyünk a lányomnak köszönnek nekem meg nem , az osztálytársak például.. eszem megáll.
na de legalább kiirtam magamból :D
Nem értem miért trauma ennyi gyereknek egy "csókolom" vagy egy "szia". Nekem sosem volt az. 2 sima szó, megláttam egy ismerőst, hát kimondtam. Mert erre tanítottak. A gyerekem is így áll hozzá.
Ezen nincs mit bedurcázni meg megijedni...ezt kell erősíteni a gyerekben, hogy ez éppoly természetes reflex, mint az orrfolyásra a papírzsepi használata.
11-es "Nem értem miért trauma ennyi gyereknek egy "csókolom" vagy egy "szia"."
Miért trauma valakinek kiugrani a repülőből ejtőernyővel, amikor én simán kiugrok és semmi bajom? Miért trauma nekem liftbe szállni egyedül és félni, hogy beragadok, míg másnak meg sem fordul a fejében? Soroljam?
Ugyanez a köszönésnél. Egyik gyerek talpraesettebb, már kiskorában is nagypofájúnak számít és kiáll bárki elé és elmondja a magáét. A másik visszahúzódó, félős, ráadásul még üvöltenek is vele, mert egyszer véletlen a játék hevében nem köszönt, ezzel bestresszelték egy életre (itt írta valaki), ezért nem fog kijönni semmi hang a torkán, és nem azért mert neveletlen, hanem mert alapból magába zárkózó fajta, pluszba paraszt a környezete.
Van különbség aközött, hogy tanítjuk a gyereket, és hogy baszogatjuk vele és stresszt váltunk ki. Szerintem. Azzal nincs semmi gond, ha bementek valahová, és elmondod a gyereknek, hogy köszönjön, mondja csókolom/szia. Így tanul. Azzal van gond, amikor épp szégyenlős (kicsinél lehet azért, mert nem szimpi ember van ott, ahova belép és megijed), a szülő (és a többi hülye felnőtt) meg elkezdi cseszegetni mindenki előtt. Ebből lesz a szorongás.
Amúgy a fentieket alkalmazom a 2,5 éves lányomnál, az esetek többségében gyönyörü szépen köszön, és ezért sok pozitív visszajelzést is kap, aminek nagyon örül, és az önbizalma is nő tőle. Ő még ugye kicsi, nála előfordul, főleg nagydarab férfiak láttán, hogy megijed és nem köszön, ezt elintézem annyival, hogy majd legközelebb. Így nem szorong.
Arany középút. Nem kell csesztetni, de azt sem kell pártolni, hogy suttyó viselkedést tanuljon.
utolsónak elnézést kérek, hogy tiszteletlen vagyok mert meg mertem kérdezi hogy egy gyerek miért nem tud köszönni. rettenetesen elszégyelltem magam :D
A többinek köszönöm a választ KÖSZÖNÖM !
Drága #14, szerinted kiugrani egy repülőből és kimondani egy szót ugyanaz az eset?
Nem vagy wgy agytröszt hiába vagy bátor..
Én is próbálom tanítani a 4 évesemet a köszönésre, de kb csak minden 3. alkalommal nyitja ki a száját. Ha nem köszön, utána mindig mondja, hogy ne haragudjak rá, de szégyellős volt, nem mert köszönni.
Én nem fogok erőszakoskodni, nyilván szeretném ha előbb-utóbb evidencia lenne a köszönés számára is (hiszen számunkra, a szülei számára is az), de ezen problémázni szerintem felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!