Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Én vagyok az egyetlen aki nem...

Én vagyok az egyetlen aki nem érti milyen elven bírálja el a neveket az MTI?

Figyelt kérdés

Nem fér a fejembe hogyan lehet az hogy elfogadtak olyan neveket mint pl. a Kandida, Vulkán, Küllikki, Dzsásztin, Alpár, Cvi, Jukundusz, Cila, Életke, Pintyőke, Pompónia és elutasították pl. azt hogy Zion, Oliver (csak ékezettel használható), Nicia stb. Nem mintha ezek feltétlenül jól hangzanának de nem jelentenek semmi rosszat (nem úgy mint pl. a Kandia vagy az Alpár), nincsenek sehol betiltva, nem hangzanak idiótábban mint a Küllikki mondjuk és nyelvtanilag sincs velük nagyobb gond mint a Dzsásztinnal vagy a Cvi-val/vel (?) ráadásul egyik sem hangzik nevetségesebben mint pl a Cila (mila) vagy a Pintyőke, Pompónia.

Bocsi, kicsit fent akadtam ezen mert az összes engedélyezett név röhejes de pl. a Zion nekünk tetszett volna és a jelentése is szép (szent föld / bibliai eredetű izraeli hegy neve a Sion). Nyilván van olyan név a listában ahol megértem a döntést de jó párral vitatkoznék az elfogadottak alapján.

Én komolyan nem tudom kik ülnek abban a bizottságban és mi alapján döntenek de lenne hozzájuk 1-2 kérdésem.

Ti mit gondoltok ezekről a nevekről pl?

A teljes lista ha valakit érdekel:

[link]

Illetve az elutasítottak:

[link]

2017. dec. 1. 20:00
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
82%

Úgy bírom, hogy minden évben kijön egy ilyen cikk, hogy höhö, milyen hülye neveket engedélyeztek má megen, miközben ezeknek a nagy része már évek óta adható. Skolasztika pl. a hetvenes években kiadott utónévkönyvemben is benne van. Annunciáta szintén nagyon régóta adható név, ahogy a Balzsam, Ekaterina, Immakuláta, Psziché, Zöldike, Alpár, Agamemnon, Gotlíb, Nepomuk, Polikárp is, ezek mind már a RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT is adható utónevek voltak, sőt, valószínűleg még annál is régebben. De nagyon sok olyan név van még a felsoroltak között, amiket szintén nem idén engedélyeztek, hanem már legalább 10-20 éve, pl: Dzsamal, Dzsasztin, Dzsúlió, Cvi, Csatár, Boáz, Brájen,Jefte, Jukundusz,Karcsa, Kardos, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Ajándék, Balzsam, Barack, Búzavirág, Cila, Dzsindzser, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Hágár, Kandida, Korall, Küllikki, Lula, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige.

Szóval ezeket a neveket egészen egyszerűen nem ugyanazok az emberek bírálták el, mint akik visszadobták például a Ziont. A cikkben felsorolt nevek 90%-a egyáltalán nem most került fel az MTA listájára, hanem már évtizedek óta rajta is volt.

2017. dec. 1. 23:56
 12/21 A kérdező kommentje:
Akkor miért jelenik meg minden évben egy lista az abban az évben anyakönyvezhető nevekről? Minden évben ráböknek 50-50 döbbenetes névre és kiadják cirkuszt a népnek címszó alatt? Nem hiszem azért hogy teljesen így van de lehet benne valami habár a kérdés szempontjából lényegtelen. Vannak benne egyébként olyan nevek amiket tuti nem olyan régen kérvényeztek, pl a Moana ami egy egészen új mesefilm csak van összefüggés. Na de igazából lényegtelen mert a kérdésem az, hogy ha ilyen idióta neveket lehet adni mint a fent felsoroltak függetlenül attól mióta, akkor pl a Ziont ami feleannyira hangzik bután miért nem? Mik a szempontok? Mi alapján döntött valaki úgy hogy Pintyőke lehet a gyerekem neve de Zion nem? Szerintem előbbi röhejes és kifejezetten viccet csinál a viselőjéből, őszintén remélem hogy senki nem nevezte el így a kisbabáját. A Zion ugyan nem mindennapi de szerintem negyedannyira sem megbotránkoztató nem értem az miért nem adható amíg a fullgáz név igen. :(
2017. dec. 2. 01:36
 13/21 anonim ***** válasza:
90%

Én meg azt nem értem meg, aki a rentgeteg névból nem tud választani egyet a gyerekének.

Tényleg nem kötözködésből, de szamomra ez is csak egy krealt probléma.

2017. dec. 2. 07:21
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyebkent sok nev belekerul es sok nevet elvesznek. AztNvisszajonnek. Nalunk unokatestveremek szerettek volna Jeldának hivni a lanyukat el is utasitottak a francba, holott en spec ismerek ilyen. evu embert. Egyebkenr kiraz a hiseg az adhato nevektol, csak fogom a fejem hogy ilyeneket megengednek. A Zion tetszik egyebkent. Olyan kis egyszeru de megis kulonleges:)
2017. dec. 2. 09:17
 15/21 anonim ***** válasza:

Kérdező, pont így, ahogy leírtad. Az okos újságíró kinézi a számára új és fura neveket, és leközli, hogy ezek újak. Van, amire ráhibázik, és tényleg új, de a nagy részük (amiket felsoroltam) már régóta adható. Kb. 10 éve folyamatosan figyelem az utónevek listáját, előfordulását, gyakoriságát, mondhatjuk ezt egyfajta hobbinak is, így viszonylag képben vagyok vele, hogy mi számít újnak.

Egyébként a Ziont valószínűleg azért nem engedélyezik, mert a magyar nyelvben nem ez a bevett formája, hanem a Sion. Az pedig (azt hiszem) adható. A Pintyőke viszont magyar szó, eldönthető róla hallás alapján, hogy női név, és nincs negatív jelentése sem, tehát a követelményeknek megfelel.

(Egyébként kb. 15 éve találkoztam felnőtt, Pintyőke nevű nővel, akkor lehetett olyan 25 év körül. Nekem kimondottan tetszett a neve, illett hozzá.)

2017. dec. 2. 17:41
 16/21 anonim ***** válasza:
Tessék, ő például Pintyő(ke) [link]
2017. dec. 2. 17:44
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes ez amúgy, mert ha rákeresel ezekre a nevekre a fb-on, szinte mindegyikre van találat, és így, hogy arcot, vezetéknevet társítasz a névhez, és ráadásul felnőtt emberét, annyira már egyik sem gáz. Mármint persze, ezek fura nevek, de mégis vannak felnőtt emberek is, akik ilyen névvel élnek, és érvényesülnek az életben. Találtam most gyors kereséssel szintén felnőtt Életkét (bíróságon dolgozik), Alpárt (jogász), Brájent (autószerelő), Polikárpot személyesen ismertem (pap), Ajándékot (többet is, pénztáros, tanár, modell), Korallt (vállalkozó), Lulát (fogalmam sincs, mit dolgozik, de Pécsen tanult még a 80-as években, szóval nem annyira fiatal már), Tűzvirágot (informatikus), Kisannát (fotós), Zöldikét (na jó, ő még tanuló), Ünigét (egyetemista), sőt, még Moánát is (marketinges).

Szóval de, ezek a nevek már régóta adhatóak, hiszen élő, dolgozó, felnőtt emberek viselik őket.

És valószínűleg ezeket azért engedélyezték, mert valamilyen úton-módon megállják a helyüket névként (pl valamelyik országban már eleve névként használatosak, és nincs magyar megfelelőjük, vagy mert régi magyar személynevek alapból is), vagy csak mert közben változtak a szabályok.

2017. dec. 2. 18:06
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Elég átbszós az első cikk, mert úgy tűnik, mintha ezeket most engedélyezték volna, pedig tuti nem. De ha jobban belegondolsz ez a "2017ben adható különleges nevek" megfogalmazás nem zárja ki, hogy 2016ban nem lehetett volna adni...
2017. dec. 2. 18:13
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a Ziont nem vágom, hogy kéne kiejteni? Csak mert héberül Cion (innen jön a cionista), magyarul Sion, angolul Zion, de utóbbit zájönnek ejtik. Gondolom ezért nem engedélyezik.

Mondjuk én leginkább azt nem értem, hogy miért kell egy állami szervnek felügyelnie, hogy milyen nevet adok a gyerekemnek?

2017. dec. 4. 06:08
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánat, kicsit off lesz, de nem bírtam elmenni mellette szó nélkül.

#5: A magyar Luca és az olasz Luca nem ugyanaz a név. A Luca a Lukács név olasz változata, a Luca pedig a Lucia magyar megfelelője, ami a Lucius női párja.

2017. dec. 5. 07:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!