Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Megbántad, hogy nem szültél...

Megbántad, hogy nem szültél gyereket?

Figyelt kérdés
Van itt olyan, aki tudatosan nem akart gyereket, de később, amikor már nem lehetett, megbánta ezt a döntést? 30 és 32 évesek vagyunk a férjemmel, mindketten úgy érezzük, hogy nem szeretnénk gyereket, több nyűgöt látunk benne, mint örömet, és szeretjük a jelenlegi életünket, izgalmas terveink vannak későbbre is, kettesben. De mégis ott motoszkál bennem a gondolat, hogy bár már a terhesség, szülés, szoptatás, kialvatlanság és állandó készültség gondolata is taszít, mi lesz, ha 50 évesen rájövünk, hogy mégis jó lett volna egy utód? Tudom, hogy manapság ez tabu, és ciki kimondani, de sosem vágytam az anyaságra, a párom sem szerette soha a gyerekeket, de változhat ez később?

2017. nov. 20. 12:04
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Bocs a félre írásokért :D előző voltam.
2017. nov. 20. 17:49
 12/19 anonim ***** válasza:
52%

Sziasztok!

Ugyan nem rólam van, de van egy 53 éves barátnőm, aki nagyon megbánta, hogy nem lett gyereke. Pedig van férje, minden rendben, de nem akartak. Azt mondja, hogy ez sajnos olyan, amin nem lehet valtoztatni és visszacsinálna, ha tehetné.

Van egy pár ismerősöm (ez az örökbefogadáshoz kapcsolódik), akiknek nem lehet gyerekük és elkezdték az örökbefogadási procedúrát és 4 év mire egy "magyar" újszülöttet kapnak.

2017. nov. 20. 20:18
 13/19 anonim válasza:
43%
Rosszul vagyok már más visító taknyos gyerekének a látványától is. Sose szülnék.
2017. nov. 29. 11:20
 14/19 anonim ***** válasza:
80%

Még csak 32 éves vagyok, 8. éve együtt a férjemmel. Nincs gyerekünk, és nem is lesz soha! Évek óta úgy érzem, hogy nem bánom, hogy így alakult az életem, boldog vagyok, jól érzem magam, szeretem az életünket így kettesben.

Hozzá tartozik a dologhoz, hogy mielőtt a férjemet megismertem, egyáltalán nem akartam gyereket, csak nyűgnek tartottam, több macerát láttam benne mint örömöt, így is utáltam a suli miatt korán kelni, folyton álmos, fáradt voltam, bele sem akartam gondolni mennyire nehéz lenne egy gyerekkel aki nonstop mindenért üvölt akár éjjel, akár nappal van. Nem nagyon szeretek közösségbe sem járni, amit gyerekkel nem-igen tehetnék meg, mert neki szüksége van szocializációra is.

Az évek teltek, szerelmes lettem, férjhez mentem 25 évesen, és bizonyos szempontból valami megváltozott, a férjem alapvetően akart gyereket, úgy volt vele, hogy majd megváltozom, és majd én is akarok, kialakul bennem a vágy, és talán mert szeretem, vagy más okból (ezt nem tudom), így is lett. Szóval volt idő, amikor tőle, vele, én is akartam egy gyereket.

Végül a betegségem kapcsán kiderült, hogy nem lehet. Nem azt mondom, hogy eleinte nem volt rossz érzés ez a tudat, mert az volt, de 1-2 év alatt továbbléptünk mindketten, azóta pedig már annyira hozzászoktam én is, és a férjem is ahhoz, hogy kettesben vagyunk, hogy akkor és azt csinálunk amit akarunk, nincs aki korlátozzon, teljesen szabadok vagyunk, hogy már nem vágyunk gyerekre, egyszerűen elmúlt. Nem hiányzik.

Nem érzek emiatt űrt, mint ahogy sokan mondják, leginkább olyanok akik nagyon akartak gyereket, de szintén nem lehetett nekik. Ha annyira akarnánk, lenne alternatív megoldás a gyerekvállalásra, de nem vágyunk rá görcsösen.

Az a késztetés sincs, hogy mindenáron megfeleljek a társadalmi elvárásoknak, mondta 1-2 ember nekem, hogy küzdeni kell érte, meg hogy minek vagyunk együtt gyerek nélkül, és mindent meg kell próbálni. Nem értették meg, hogy ennyire nem kell gyerek. Volt aki el is ítélt emiatt, hogy nem vállalunk, hogy nem akarunk semmilyen gyógyszeres kezelést, nem akarunk lombikra sem járogatni, milliókat költeni gyógyszerekre, egyebekre.

Nekem, nekünk ennyi macerát nem ér az egész. Ez már a mi döntésünk, ahogy az is, hogy örökbefogadni sem akarunk. Arra végképp nem lennék alkalmas, ismerem magam. Nem tudnám idegenek gyerekét úgy szeretni mint a sajátomat. Ez van. Sajnos egy ismerős pár a környezetemben el is vált emiatt. Sajnálatos. Nekünk pl a kapcsolatunk fontosabb, többet ér egy meg se született embernél. Van akiknek meg nem. Én pl azokat nem tudom megérteni, akik emiatt eldobják egymást, vagy az egyik elhagyja a másikat emiatt. Szerintem akik ilyenek, azok sosem szerették egymást igazán. Örülök, hogy mi többre értékeljük egymást, minthogy a szaporodás legyen az elsődleges és egyetlen életcélunk.

Én most azt mondom, nem bántam meg a dolgot, sem a természet, sem a mi választásunk oldaláról. Hogy később mi lesz, nem tudom, kétlem hogy sajnálnám a dolgot, mindig jól el tudtam foglalni magam, sosem unatkozom. De inkább bánjam meg, hogy nem vállaltam gyereket, mint azt hogy szültem, és mint sok nő (ismerek is ilyet), egyáltalán nem törődik a gyerekével, mert nem kötődik hozzá, mert nem akarta igazán, csak leülteti a tv elé, vagy mobilt ad neki inkább nyomkodni, minthogy ő foglalkozzon vele. És ez még a jobbik eset, a nemtörődömség, a nevelés hiánya. A bántalmazó szülőkről nem is beszélve.

2018. febr. 25. 14:42
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem olvastam végig a válaszokat. De a lényeg az utolsó mondatodon van: a párod soha nem szerette a gyerekeket. Ha még idős korotokra is együtt maradtok és megbánjátok, hogy nincs utódotok, akkor sem lenne jó ötlet, bevállalni egyet. A gyereknek a legtöbb, amit egy szülő adhat, ugyanakkor a minimum is, a szeretet. Egy gyerek az életünk végéig tart, sőt az ő gyerekei is. Szerintem inkább bánjátok meg idős korotokban, minthogy így, ahogy leírod, vállaljatok egy gyereket. És még valami: már nem tabu. Én anya vagyok, soha nem készültem tudatosan az anyaságra, mint sok osztálytársam vagy barátnőm. De így alakult, belenőttem az anya szerepbe és nem bántam meg. De senkit nem ítélek el és el tudom fogadni maximálisan, ha valaki bármilyen okból nem akar gyereket. A gyerek nem kutya, nem autó, a gyerek egy teljes életforma váltás, kötöttség, felelősség egy életen át. A nő, aki eddig "én" volt, élete végéig "mi" lesz. Akkor is, amikor már 40 éves a gyereke. Nyilván megváltozik a kapcsolatuk és a viszony is más lesz, hiszen az idős szülő szorulhat támogatásra, de ez sem mindig van így. A gyerek örököl majd és talán még egy unokával is megajándékoz. Még az unokájáért is felelősséget érez az ember. Ezt kell felvállalni, mikor az ember gyerek mellett dönt és mindenkinek joga van eldönteni, akarja-e vagy nem.
2018. ápr. 17. 10:46
 16/19 anonim ***** válasza:
89%
Igen. Fiatalon kerültünk össze a férjemmel, aki már akkor elkezdte a gyerek témát szajkózni. Én nem szerettem volna. Tanulni akartam, lenni valaki, megteremteni egy olyan alapot, amire majd jöhet a gyerek...egyszer....majd...mindig találtam okot, hogy ne jöjjön. Hát ebből az egyszer majdból az lett, hogy a férjem elhagyott egy fiatalabbért, aki tud neki szülni. Nekem is lett más. Elkezdtem kiöregedett fejjel azért küzdeni, amit egykor oly hetykén leráztam a vállamról. De már késő lett, a szervezetem nem állt összhangban az elképzelésekkel. Odáig jutottam, hogy kb beleőrülök a saját gyerek utáni vágyba. Hozzáteszem olyan korba vagyok, amikor már az örökbefogadás sem lehetséges. Fiatalon habzsoltam az életet. Most meg...most meg nem nagyon köt le semmi. Munka szabadidő munka szabadidő...unalmas monoton. Míg látok másokat boldog családi körben, addig én úgy érzem elfecséreltem az életem. Hiába tanultam, hiába lett belőlem valaki, hiába van pénzem, lehetőségeim, ha nem tudom továbbadni, örökül hagyni.
2018. ápr. 17. 13:10
 17/19 anonim ***** válasza:
A főnököm 10 éve azt mondja, hogy nem akar gyereket, csak a karrier érdekli. Idén 40 lett, és bekattant, mégis gyereket akar..de most meg nem jön össze.
2018. júl. 2. 20:47
 18/19 anonim ***** válasza:
Nem bántam meg.
2023. aug. 5. 15:56
 19/19 anonim ***** válasza:
Nem bántam meg , túl van idealizálva ez az egész gyerek vállalás dolog. Csapatmunka lenne , de a férfiak 90% nem nagyon veszi ki belőle a részét . Ismerek apát akinek nem jött be az babázás téma mert mégsem olyan ahogy mondjak stb Mit csinált? Lelépett, gratisznak még gyerektartast sem fizet.Illetve rengeteg túlterhelt anyát ismerek , akik bizony dolgoznak otthon IS mindent ők csinálnak a férjük meg hazaér és játszik a számítógépen stb haverok. Környezetemben két fő váló/ szakító ok van az egyik az építkezés a másik a baba igen a gyerek miatt mennek szét úgy bizony …
2023. aug. 13. 11:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!