Adnátok gyermeketeknek az apja nevét? Vagy már nem divat?
Nem adnám egyik közeli rokon nevét sem, még akkor sem, ha nagyon tetszik.
Páromék családjában a Jánosok, nálunk az Istvánok hemzsegnek. Igaz a János tetszik is, de így nem adnám. Azt meg végképp elképzelni se tudom hogy a saját nevemet adjuk a kislányunknak. Inkább egy olyan nevet adunk a gyermekünknek ami önálló a családban és mindkettőnknek tetszik. Mi valahogy úgy képzeljük el hogy a gyerek önálló lény, önálló személyiséggel ami fele részben belőlünk van. Ennek megfelelően a neve is legyen "egyedi" a családon belül.
Második névként csak. Férjem családjában divat (ott még a nők is viszik anyu nevét...), ő szeretné, így lett a kompromisszum a második név.
Alapvetően szép hagyománynak tartom, de nemcsak apáét, de egyetlen családtag nevét se adnám a gyereknek első/fő névként. Legyen a gyerek önálló személyiség, önálló névvel, ne valakinek a másolata.
#14 Én nem ítéllek el, amiért másképp gondolkodsz, kérlek, te se tedd ezt, köszönöm. Nem minősítést kértem, csak leírtam, hogy én hogy gondolkodom.
Nyilván van a gyereknek saját személyisége. Nyilván nem fogom összekeverni sem az apjával/nagyapjával, az ikreimet is meg tudom különböztetni. Ettől függetlenül "nomen est omen". Marinéni meg nem a családom tagja, így ha Marinéni neve tetszik, akkor úgy fogják hívni a gyereket.
Nyilván nem talál ki mindenki új és megismételhetetlen neveket a gyerekének... De ha már szabad az alapján válogatni, hogy milyen eredetű nevet akarok, meg milyen hangzásút, meg milyen írásképűt; akkor én meg hadd válogassak már azon az alapon, hogy mi nincs a családban jelenleg...
Férjemnek különleges neve van, ami nekem nagyon tetszik, ő is szereti a nevet. Én nagyon szerettem volna azt adni a fiunknak, de nem a hagyomány miatt, hanem a név miatt.
Nálunk nem több generációs a név, csak öt hívják így. Ő kérte, hogy más legyen a neve, mert szeretne, hogy saját neve legyen.
Ha mindkettőnknek tetszene a név, akkor én szívesen adnám.
A döntéseimnél soha nem érdekel, hogy épp "divatos"-e vagy sem.
Ha tetszene, én adnám, szerintem ez egy szép hagyomány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!